| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Η γευστική δοκιμή που άλλαξε τον κόσμο του κρασιού

Η γευστική δοκιμή που άλλαξε τον κόσμο του κρασιού
Από τον Τ. Πικούνη

Αν ψάξετε στο Google για τη φράση "Judgment of Paris", αυτά που θα βρείτε θα έχουν να κάνουν με το μυθολογικά διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ Ήρας, Αθηνάς και Αφροδίτης με κριτή τον Πάρι της Τροίας. Εμείς βέβαια δεν θα μιλήσουμε για αυτό, αλλά για ένα άλλο "διαγωνισμό ομορφιάς", κρασιών αυτή τη φορά, πολύ πραγματικό, που πήρε το ίδιο όνομα επειδή έγινε στο Παρίσι!

Ασκεί μια ακαταμάχητη γοητεία στους περισσότερους η κατακρήμνηση από τον θρόνο τους "συμβόλων" -δεν θα το εξηγήσουμε εδώ με βάση την ψυχολογία. Απλά, προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το διεθνή ενθουσιασμό που δημιούργησε στην παγκόσμια κοινότητα του κρασιού το κομβικό γεγονός που συνέβη το 1976 και είχε μια καταλυτική επιρροή στις εξελίξεις που το ακολούθησαν.

Στις 24 Μαΐου του 1976 ο τότε έμπορος Γαλλικών κρασιών -και μετέπειτα διάσημος κριτικός οίνου - ο Βρετανός Steven Spurrier διοργάνωσε στο Παρίσι μια τυφλή δοκιμή Γαλλικών και Αμερικανικών (Καλιφορνέζικων) κρασιών. Για όσουν δεν την γνωρίζουν, η δοκιμή αυτή δημιούργησε έναν τεράστιο επικοινωνιακό θόρυβο, όταν τα Καλιφορνέζικα κρασιά αναδείχθηκαν καλύτερα των κλασσικών και μεγάλων ονομάτων της γαλλικής οινοποιίας, και μάλιστα με τη "βούλα" κάποιων από τους μεγαλύτερους ειδικούς και διάσημους δοκιμαστές οίνου της Γαλλίας, που δεν κατάφεραν ούτε να ξεχωρίσουν τα Γαλλικά από τα Αμερικανικά κρασιά!

Η δοκιμή αυτή έμεινε στην ιστορία με το όνομα "The Judgment of Paris" (Η κρίση του Παρισιού). Τα κρασιά βαθμολογήθηκαν με άριστα το 20 από 11 κριτικούς οίνου, και από τα αποτελέσματα εξαιρέθηκαν οι κρίσεις των Steven Spurrier και Patricia Gallaghe, επιμετρώντας έτσι μόνο τη βαθμολογία των Γάλλων κριτών.

Στη συνολική βαθμολογία το ερυθρό Stag's Leap Wine Cellars S.L.V. Napa Valley Cabernet Sauvignon του 73 θριάμβευσε, μπροστά από τους Γάλλους ανταγωνιστές του, ενώ το λευκό Chateau Montelena Napa Valley Chardonnay του 73 βρέθηκε μπροστά από τα αντίστοιχα λευκά της Βουργουνδίας!

Αν και είχαν προσκληθεί πολλοί δημοσιογράφοι, ο μόνος ...τυχερός που παραβρέθηκε ήταν ο George M. Taber του περιοδικού Time. Οι υπόλοιποι σνομπάρησαν μια εκδήλωση που είχε το θράσος να βάλει στο ίδιο τραπέζι για σύγκριση τα ανώριμα Αμερικάνικα κρασιά με τα κλασσικά Γαλλικά. Ο Taber κατάλαβε αμέσως τι "διαμάντι" είχε στα χέρια του και δημοσίευσε άμεσα τα αποτελέσματα, σε ένα άρθρο τεσσάρων παραγράφων που χαρακτηρίστηκε σαν   "η πιο σημαντική είδηση που έχει γραφτεί ποτέ για το κρασί" (“the most significant news story ever written about wine”), και που δημιούργησε πραγματικό σάλο!

Το σόκ των Γάλλων οινοπαραγωγών, αλλά και η οργή τους για το αποτέλεσμα δεν περιγράφεται! Ο Steven Spurrier αποκλείστηκε για ένα χρόνο από γαλλικές εκδηλώσεις οίνου, οι ερμηνείες που δόθηκαν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα πάρα πολλές, αρχίζοντας από αγγλοαμερικανική ...συνομωσία και με σημαντικότερη τον ισχυρισμό των Γάλλων ότι τα Γαλλικά κρασιά γίνονται καλύτερα όταν ωριμάζουν... Οι Γαλλικές εφημερίδες προσπάθησαν να αποκρύψουν το γεγονός και όταν το ανέφεραν προσπάθησαν να το απαξιώσουν, χαρακτηρίζοντάς το σαν "ασήμαντο" και λανθασμένο...

Εν τούτοις, μόνο ασήμαντο δεν αποδείχθηκε. Η defacto υπεροχή των Γαλλικών κρασιών αμφισβητήθηκε οριστικά, τα Αμερικανικά κρασιά απογειώθηκαν τόσο σε πωλήσεις όσο και σε τιμές, οι Γάλλοι παραγωγοί αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν και να εκσυγχρονίσουν τα κρασιά τους σε ένα βαθμό, το νεοκοσμίτικο στυλ εξαπλώθηκε και εδραιώθηκε σε όλο τον κόσμο, και η τυφλή βαθμολόγηση των κρασιών που αγνοεί προέλευση, καταγωγή, ιστορία κλπ. έγινε ο κανόνας. Ο οινικός κόσμος άλλαξε εκ βάθρων!

Τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά, στην επέτειο του Judgment of Paris, στις 24 Μαίου του 2006, επανελήφθη η ίδια δοκιμή με τα 10 ίδια ακριβώς κρασιά. Και μάλιστα, ταυτόχρονα σε δύο σημεία: Το πρώτο στις ΗΠΑ, στο American Center for Wine, Food & the Arts, στη Nappa valey, και το δεύτερο στην Αγγλία, στη διάσημη κάβα Berry Bros. & Rudd στο Λονδίνο. Και ...ω του δράματος(!) για τα Γαλλικά κρασιά, πρώτευσαν και πάλι τα ...παλαιωμένα πια Αμερικάνικα! Το Ridge Monte Bello Cabernet Sauvignon του 1971 από τα Santa Cruz Mountains ήρθε πρώτο, ακολουθούμενο μάλιστα από το πρώτο της δοκιμής του 1976, το Stag's Leap Wine Cellars S.L.V. Cabernet Sauvignon!.

Ο ενθουσιασμός των Αμερικανών ήταν ασυγκράτητος: Τριάντα ολόκληρα χρόνια αμφισβητήσεων του αρχικού αποτελέσματος γκρεμίστηκαν σε μια ημέρα, και το αποτέλεσμα επιβεβαιώθηκε!

Δηλαδή... τι επιβεβαιώθηκε;

Όχι.... ακόμα και με το δεύτερο αποτέλεσμα, κανείς δεν τόλμησε να πει ότι τα κρασιά της Nappa Valey ήσαν καλύτερα από τα Γαλλικά! Ειπώθηκε ότι ουσιαστικά δεν έγινε διαγωνισμός, αλλά κάτι σαν ...Ολυμπιακοί αγώνες όπου όλοι κερδίζουν!

Αλλά... ποιά είναι η αλήθεια; Ή μάλλον ...υπάρχει αλήθεια; Και η τυφλή βαθμολόγηση είναι σωστή, ή αυτό που παραλείπεται -η καταγωγή, η ιστορία του κρασιού και του οινοποιείου- παίζει σημαντικό ρόλο στην πραγματική απόλαυση του κρασιού;

Όλα αυτά θα τα δούμε στο δεύτερο μέρους αυτού του άρθρου.

Μέχρι τότε, εξακολουθήστε να πίνετε ...τα κρασιά που σας αρέσουν!

Τα αποτελέσματα (συγκεντρωτικά) του 1976


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: