Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Islay - μια κατηγορία απο μόνο του

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Όσοι απο τους αναγνώστες αυτής της στήλης είναι φίλοι των single malt whisky, είναι πολύ πιθανό να έχουν δοκιμάσει κάποιο Ardbeg, ή Lagavulin ή ακόμη και κάποιο Laphroaig.

Όλα τα παραπανω αποστακτήρια βρίσκονται στο νησί Islay, το οποίο προφέρεται Άιλα, και το οποίο θα μας απασχολήσει σήμερα, φυσικά σαν περιοχή παραγωγής whisky.

Ξεκινώντας, να πούμε καταρχάς, οτι τα υπόλοιπα νησιά που παράγουν whisky είναι τα Orkney Islands με το Highland Park και το Scapa, το νησί Skye με το Talisker, το νησί Mull με το Tobermory, το Lewis με το Abhain Dearg, το Isle of Arran, με το ομωνυμο αποστακτήριο και τέλος το Isle of Jura με το επίσης ομωνυμο αποστακτήριο.

Όλα μαζί συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία Islands, και μονο το Islay ξεχωρίζει απο τα υπολοιπα, σχηματίζοντας μια κατηγορία από μόνο του στην κατηγοριοποίηση του whisky ανά περιοχή, η οποία καθιερώθηκε επειδή από το 1784 έως το 1816 ή φορολογία ήταν διαφορετική για κάθε υποπεριοχή της Σκωτίας. Όπως είναι φυσικο, γεννιέται το εύλογο ερώτημα, γιατί το Islay δεν συμπεριλαμβάνεται μαζί με τα άλλα νησιά στην κατηγορία Islands, αλλά σχηματίζει μόνο του μια ξεχωριστή κατηγορία.

Ας μάθουμε λοιπόν μερικά πράγματα για το Islay, ώστε το ερώτημα να απαντηθεί από μόνο του, ξεκινώντας απο τα ιστορικά στοιχεία.

Καταρχάς, ή λεξη Islay προέρχεται από τη νορβηγική λέξη Juula που στη σκανδιναβικη διάλεκτο σημαίνει πριγκίπισα και πήρε αυτή την ονομασία λόγω της επίσκεψης μιας ηγέτιδας των Vikings, κατά τη χρονική διάρκεια της άμεσης σχέσης του νησιού με τη συγκεκριμένη πολεμοχαρή φυλή, είτε υπό τη μορφή μακρόχρονης κατοχής, είτε υπό τη μορφή συχνών εχθροπραξιών.

Υπάρχουν δεκάδες καταγραφές που μιλούν για παράνομη απόσταξη στο νησί, κάποιες από αυτές αναφέρονται στα τέλη του δέκατου έκτου αιώνα και κάποια στιγμη στο Islay βρίσκονταν σε λειτουργία 28 αποστακτήρια. Κατά πολλούς θεωρείται ή πατρίδα του whisky, θέμα το οποίο αυτή ή στήλη θα εξετάσει λεπτομερώς στο μέλλον.

Από γεωγραφικής άποψης, το νησί ανήκει στην κατηγορία των Εβρίδων Νήσων που διατρέχουν όλη τη δυτική ακτή της Σκωτίας, από Βορρά προς Νότο.

Το κλίμα είναι περίπου ίδιο με την υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση το μεγαλύτερο μέσο ετήσιο ύψος βροχής, αφού όταν ξεκινάει να βρέχει, μοιάζει πως δεν θα σταματήσει ποτέ, κάτι που μεταφράζεται σε ασταμάτητη σχεδόν τροφοδοσία των υδάτινων πόρων της περιοχής.

Αρα, μια περιοχή με 11 ποτάμια, 2 μεγάλες λίμνες και 16 μικρότερες, είναι σαφές οι παρέχει απεριόριστη ποσότητα νερού στα αποστακτήρια της περιοχής, και αν στον προηγούμενο παράγοντα προσθέσουμε και τα απέραντα λιβάδια με καλής ποιότητας κριθάρι, τότε γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί στο νησί ευδοκίμησε ή παραγωγή whisky.

Από άποψη μορφολογίας εδάφους, υπάρχουν και ομοιότητες και διαφορές με τα υπόλοιπα νησιά και με την ηπειρωτική χώρα, αλλά αυτό που είναι πιό σημαντικό, είναι οτι ή τύρφη που υπάρχει εδώ σε απεριόριστες ποσότητες, είναι εντελώς διαφορετική από την υπόλοιπη Σκωτία, εμπλουτισμένη με πιο βαρύ χαρακτηριστικό άρωμα και περισσότερες φαινόλες. Η σύσταση του εδάφους ποικίλλει και αλλάζει συνεχώς, από βρυοτύρφη σε εντυπωσιακούς αμμόλοφους, σε επίπεδα ατέλειωτα λιβάδια και σε απότομους παραθαλάσσιους γκρεμούς, που σου κόβουν την ανάσα. Ένα μέρος που το λατρεύεις ή το μισείς.

Όλα τα αποστακτήρια της περιοχής βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα για να έχουν ευκολότερη πρόσβαση και επικοινωνια με την υπόλοιπη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα από τα whisky του νησιού παλαιώνουν σε αποθήκες δίπλα στη θάλασσα, ενώ υπάρχουν και κάποιες αποθήκες στο εσωτερικό του νησιού ωστόσο, οι γνώστες προτιμούν τις υγρές, σκοτεινές αποθήκες της θάλασσας που γεμίζουν με υφάλμυρο αέρα, επηρεάζοντας ανάλογα και το εσωτερικό των βαρελιών.

Σήμερα στο νησί βρίσκονται 8 αποστακτήρια σε λειτουργία:

Με αλφαβητική σειρά είναι τα Ardbeg, Bowmore, Bunnahabhain, Bruichladdich, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig ενώ ιδιαίτερη είναι ή περίπτωση του Port Ellen, που ναι μεν δεν παράγει πλέον απόσταγμα, όμως λειτουργούν τα maltings του και βυνοποιεί κριθάρι για πάρα πολλά άλλα αποστακτήρια.

Είτε λοιπόν μιλάμε για τα πολύ τυρφώδη Ardbeg, Lagavulin, Laphroaig, ειτε για τα μεσαίας έντασης Bowmore, Kilchoman, Caol Ila, ειτε για τα light Bruichladdich και Bunnahabhain, κάθε ένα κατέχει τη δική του θέση στη βιομηχανία whisky και έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, όπως και το νησί στο οποίο βρίσκονται,ενα νησί που δεν μοιάζει και τόσο με την υπόλοιπη Σκωτία.

Αυτή όμως είναι και ή ομορφιά του Islay, οτι ποτέ δεν συμπεριφέρεται όπως ή υπόλοιπη Σκωτία, για αυτό το λόγο λοιπόν, είναι μια κατηγορία μόνο του.

Καλά Χρονιά
Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: