| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Έχει και ο Καναδάς whisky

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Καταρχάς να δούμε τη διαφορά στη γραφή. Whisky για Σκωτία, Καναδά και Ιαπωνία, whiskey για Ιρλανδία και Αμερική. Ωστόσο, οι διαφορές δεν περιορίζονται μόνο στη γραφή του ονόματος, γι’αυτό πάμε να ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά.

Ο πολύς κόσμος θεωρεί πως στον Καναδά δεν υπάρχει παραγωγή whisky σε μεγάλη κλίμακα και πως τα αποστακτήρια και οι μπράντες είναι ελάχιστα, όμως ή αλήθεια είναι οτι στον Καναδά υπάρχουν τοσα πολλά αποστακτήρια, όσο και στο Kentucky.

Απο ιστορικής πλευράς, το καναδικό whisky ξεκίνησε με τον ίδιο, σε γενικές γραμμές, τρόπο που ξεκίνησε και το αμερικανικό. Δηλαδή, μετανάστες από Σκωτία και Ιρλανδία έφτιαχναν whisky.

Όταν οι πρώτοι ποτοποιοί έφτασαν στα ήπια, εύκρατα εδάφη και τα απέραντα λιβάδια του Καναδά, άρχισαν να φτιάχνουν ένα μαλακό, ελαφρύ whisky. Όταν όμως ή καναδική κυβέρνηση διέβλεψε εύκολο χρήμα μέσω της βαριάς φορολογίας του ποτού, τότε οι μικροί παραγωγοί έδωσαν τη θέση τους στις μεγάλες εταιρίες.

Όταν μάλιστα ο αποστακτήρας Coffey διέσχισε τον Ατλαντικό στα μισά του δέκατου ένατου αιώνα, μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί που χρησιμοποιούσαν συνεχείς αποστακτήρες μπορούσαν να κρατηθούν.

Στις αρχές του εικοστού αιώνα το καναδικό whisky είχε τους αυστηρότερους νόμους σε όλο τον κόσμο, ωστόσο ή ποτοαπαγόρευση στην Αμερική το ευνόησε θεαματικά και μερικοί παραγωγοί μάλιστα, έγιναν πλούσιοι πουλώντας το whisky τους σε εύπορους και διψασμένους Αμερικανούς.

Με αυτό τον τρόπο, λίγο ως πολύ, δημιουργήθηκαν οι δυο κολοσσοί Hiram Walker και Seagram, που δεσπόζουν ακόμη και σήμερα στη βιομηχανία.

Λίγα λογία για την παρασκευή

Μια σειρά από νόμους, που καταφέρνουν να είναι ταυτοχρόνως ελαστικοί και αυστηροί, δίνουν το πλεονέκτημα στους Καναδούς ποτοποιούς, να εφαρμόζουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους για την παρασκευή των ποτών τους, κάτι που συνεπάγεται ότι κάθε εταιρία έχει το δικό της, μυστικό συστατικό.

Στη σημερινή εποχή, οι κυριότερες μάρκες περιέχουν ένα μεγάλο ποσοστό πολύ δυνατού whisky με βάση το καλαμπόκι, στο οποίο προστίθεται whisky από διαφορετικό μίγμα συστατικών, αποσταγμένο με διαφορετική ισχύ και ωριμασμένο σε διαφόρων ειδών ξύλα.

Μετά από αυτό ο ποτοποιός μπορεί να προσθέσει, βάσει νομοθεσίας πάντα, έως και 9,09% από άλλα αποστάγματα ή και κρασιά στο μείγμα. Μπράντυ, ρούμι, whisky βύνης bourbon και sherry, μπορούν να έχουν τη δική τους διακριτική παρουσία μέσα σε ένα καναδικό whisky.

Κυριότερα ονόματα

Seagram
Όλη ή παραγωγή τρέχει στο Gimli της Manitomba, ενώ κυριότερα whisky της εταιρίας είναι τα Seagrams VO, Crown Royal και Crown Royal 12 ετών.

Canadian Club
Γνωστό στους περισσότερους πότες και συνυφασμένο με βραδιές με jazz μουσική. Γνωστότερα whisky της εταιρίας Hiram Walker, ιδιοκτησίας πλέον του γαλλικού κολοσσού Penrod Ricard είναι τα Canadian Club και Canadian Club 12 ετων.

Kittling Ridge
Ανεξάρτητος παραγωγός, αρκούντως ποιοτικός, με δυο ωραία whisky, Forty Creek Three Grain και Forty Creek Barrel Select.

Τέλος, οπωσδήποτε άξια αναφοράς είναι τα Alberta Premium και Alberta Premium 25 ετών της εταιρίας Alberta Distillers.

Συμπερασματικά, όποιοι από εσάς δεν έχουν δοκιμάσει κάποιο καναδικό whisky, είναι ευκαιρία να δοκιμάσουν.

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: