Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Bushmills

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Η πάσα που πήρα για να γράψω το σημερινό άρθρο δεν ήταν και τόσο ευχάριστη και ήρθε από το Μπέλφαστ, εκεί όπου η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου μας ηττήθηκε από την αντίστοιχη της Βόρειας Ιρλανδίας, σε μια ακόμη δική μας ήττα για τα προκριματικά του Euro 2016. Θα μου πείτε, τι σχέση έχει αυτό με το άρθρο μου. Η σχέση είναι οτι στο Μπέλφαστ έχει την έδρα του ένα πολύ σπουδαίο αποστακτήριο. Για αυτό σήμερα θα μιλήσω για το

Bushmills

Το αποστακτήριο Bushmills θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η γέφυρα ανάμεσα στον σκωτσέζικο και τον ιρλανδέζικο τρόπο παρασκευής whiskey, προσθέτω ένα «e» στη λέξη γιατί έχουμε πει και στο παρελθόν στην Ιρλανδία λέγεται whiskey.

Ναι μεν χρησιμοποιεί τριπλή απόσταξη, όπως τα υπόλοιπα αποστακτήρια της Ιρλανδίας, δηλαδή το Kilbeggan, το Midleton και το Cooley, αλλά δεν εμπλέκεται καθόλου με την παρασκευή pure pot still whiskey, τη μέθοδο δηλαδή που χρησιμοποιείται βυνοποιημένο και μη βυνοποιημένο κριθάρι. Η τοποθεσία εξάλλου που βρίσκεται απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από τις ακτές του Islay στη Σκωτία και περίπου άλλα τόσα από το Campeltown, σχηματίζοντας ένα νοητό τρίγωνο. Και οι δύο αυτές περιοχές, όπως επίσης και η Ιρλανδία ισχυρίζονται πως είναι οι πρώτες που ξεκίνησαν την παρασκευή whisky, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο για καμιά από τις τρείς .Σε επόμενο άρθρο θα προσπαθήσω να αποσαφηνίσω αυτό το θέμα.

Το Bushmills βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Giants Causeway, μια περίεργη προεξοχή του εδάφους από εξαγωνικές βασάλτινες κολόνες που μοιάζουν με τερατώδη αγωγό και που κατά το θρύλο είναι το νότιο άκρο μιας γέφυρας που ένωνε την Ιρλανδία με τη σπηλιά Fingals, σε ένα από τα νησιά των Εβρίδων, τη Stafa. Από το Giants Causeway υποτίθεται, επίσης κατά το θρύλο ότι ένας Ιρλανδός γίγαντας πήδηξε με ένα τεράστιο άλμα στη Σκωτία και στην πλάτη του είχε φορτωμένο ένα βαρέλι whiskey. Εκείνη μάλιστα την εποχή, το whisky δεν λεγόταν έτσι, αλλά λεγόταν uisge beatha στα Γαέλικα της Σκωτίας, ενώ λεγόταν usque baugh στα Γαέλικα της Ιρλανδίας, όλα αυτά βέβαια σε παράφραση των λέξεων aqua vitae.

Στο Bushmills λοιπόν με αυτά και με αυτά ισχυρίζονται οτι η ιστορία του αποστακτηρίου ξεκινάει το 1608, ενώ κάποιοι μάλλον αυθάδεις μιλούν για το 1276, ακόμη και για το 563, εμπλέκοντας τη θρησκεία και το μοναχό St Columba. Η αλήθεια βρίσκεται μάλλον στο έτος 1784, τότε που ο Hugh Anderson παίρνει επίσημη άδεια για τη λειτουργία του αποστακτηρίου και το Bushmills ξεκινάει πρώτο από όλα τα αποστακτήρια της Ιρλανδίας τη μέθοδο pure pot still.

Το 1850 η κυβέρνηση αυξάνει τη φορολογία του βυνοποιημένου κριθαριού και ενώ πολλοί αλλάζουν μέθοδο παρασκευής, στο Bushmills παραμένουν σταθεροί. Το 1885 μια τεράστια φωτιά καταστρέφει τις εγκαταστάσεις, όμως αμέσως μετά ξανακτίζονται, ενώ το 1889 είναι το μοναδικό whiskey που βραβεύεται με χρυσό μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό στο Παρίσι.

Το Bushmills είναι πολύ διαφορετικό από τα άλλα τρία αποστακτήρια της Ιρλανδίας και σε μεταφέρει σε μια εποχή που όλο το ιρλανδέζικο whiskey φτιαχνόταν αποκλειστικά σε ασυνεχείς άμβυκες, ενώ είναι το μοναδικό της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το κλείσιμο του Old Comber.

Το απαραίτητο νερό για την παρασκευή των εξαίσιων whiskey του, το Bushmills το προμηθεύεται από τις πηγές στο λόφο St Columb και από τον ποταμό Bush, δίπλα στον οποίο βρίσκεται, ενώ χρησιμοποιεί αποκλειστικά τη μέθοδο της τριπλής απόσταξης.

Μέχρι το 1988 ιδιοκτήτρια εταιρία του αποστακτηρίου ήταν η Irish Distillers Ltd, ενώ σήμερα είναι στην ιδιοκτησία της πολυεθνικής εταιρίας κολοσσού Diageo.

Σήμερα το Bushmills φτιάχνει μια σειρά από πολύ καλής ποιότητας whiskey, όπως το διακριτικό, ελαφρύ δεκάρι, ή το απίθανο Bushmills 16 ετών, το οποίο παλαιώνει σε τρείς διαφορετικούς τύπους βαρελιού, ενώ δεν λείπουν οι ακριβές εκδόσεις όπως αυτή των 21 ετών και οι παράξενες εκδόσεις όπως το σπάνιο Bushmills 12 ετών σε συσκευασία των 333 ml που μπορείτε να απολαύσετε από τον κατάλογο του HOW. Αξιοσημείωτο επίσης και το έξοχο blend Black Bush με περιεκτικότητα 80 τοις εκατό σε malt και μόλις 20 τοις εκατό σε καλής όμως ποιότητας grain από το τεράστιο Midleton.

Δοκιμάστε όσα περισσότερα μπορείτε.

Καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: