| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Η πατρίδα του Whisky

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που γράφω σε αυτή την στήλη, έχω ασχοληθεί με διάφορα θέματα. Θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα σε σχέση με τα ποτά, τις καινούριες τάσεις, την τρέχουσα κίνηση της αγοράς, έγραψα για cognac, για ρούμι, αλλά κυρίως για το αγαπημένο μου θέμα, το whisky. Πιστεύω λοιπόν, ότι η στήλη αυτή ενημέρωσε επαρκώς τους αναγνώστες για τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε και σήμερα, ανεβάζω ταχύτητα και ασχολούμαι με θέμα, το οποίο νομίζω θα είναι ενδιαφέρον για όλους, αλλά κυρίως, για τους πιο προχωρημένους από πλευράς γνώσεων και βέβαια για μια ακόμη φορά αναφέρομαι σε whisky.

Έχει ξοδευτεί πολύ μελάνι, χαρτί, αλλά και φαιά ουσία, σε συγγραφές και συζητήσεις, από και προς τους περισσότερο, ή λιγότερο μυημένους στο whisky, σχετικά με το ποιά περιοχή προχώρησε πρώτη, χρονικά πάντα μιλάμε, στην απόσταξη whisky. Οι περιοχές που διεκδικούν πρωτιά είναι τρείς, κάθε μια βέβαια, βασιζόμενη στα δικά της επιχειρήματα, κάποιες φορές ισχυρά, κάποιες όχι τόσο. Ανεξαρτήτως λοιπόν από το πόσο και αν επηρεάζει κάτι τέτοιο τις προτιμήσεις και την αγάπη των καταναλωτών, θα είχε ενδιαφέρον να προσεγγίσουμε το θέμα αυτό. Πάμε λοιπόν να δούμε ξεχωριστά κάθε μια από τις περιοχές αυτές.

Speyside

Το Speyside είναι μια από τις περιοχές που διεκδικούν τη συγκεκριμένη πατρότητα, ενώ οι κάτοικοί του διατείνονται οτι κατοικούν στο λίκνο του whisky. Σε ότι αφορά λοιπόν στη συγκεκριμένη ποτοπαραγωγική περιοχή, η οποία αποτελεί υποπεριοχή των Highlands, πρέπει να πούμε οτι εδώ υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός αποστακτηρίων στον κόσμο, ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ύπαρξη του ποταμού Spey, ο οποίος διασχίζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Σκωτίας, από τα μεσοδυτικά ως τα βόρεια, δημιουργώντας εύφορες κοιλάδες με καλής ποιότητας κριθάρι, της πρώτης ύλης δηλαδή για τα εξαιρετικά malt whiskies της περιοχής, όπως για παράδειγμα τα BenRiach, Macallan, Aberlour, Balvenie και πολλά άλλα. Επίσης, η πρωτεύουσα του Speyside, η πόλη Elgin, θεωρείται από τους γνώστες του αντικειμένου η παγκόσμια πρωτεύουσα του whisky, ενώ είναι επίσης άξια αναφοράς και η παρουσία στην περιοχή του ιστορικού αποστακτηρίου Strathisla, πρώτης ύλης για το σπουδαίο blend Chivas, το οποίο είναι το δεύτερο αρχαιότερο αποστακτήριο της ηπειρωτικής Σκωτίας.

Islay

Το νησί Islay, στο οποίο αναφέρθηκα σε σχετικό άρθρο, βρίσκεται στα δυτικά της Σκωτίας και είναι η δεύτερη περιοχή που διεκδικεί αυτή την άτυπη πρωτιά. Στο συγκεκριμένο νησί, το οποίο κατά πολλούς θεωρείται η Μέκκα του whisky, υπάρχουν σήμερα οκτώ εν ενεργεία αποστακτήρια, τα οποία σημειωτέον, αν εξαιρέσουμε το Bunnahabhain, παράγουν τυρφώδη, καπνιστά whisky, καθώς επίσης και το Port Ellen, το οποίο δεν παράγει πλέον απόσταγμα, από το 1983 και μετά, αλλά βυνοποιεί κριθάρι στη μονάδα βυνοποίησης, για κάποια από τα υπόλοιπα αποστακτήρια του νησιού και όχι μόνο. Στο Islay λοιπόν στις αρχές του εικοστού αιώνα λειτουργούσαν περίπου εικοσιπέντε αποστακτήρια, όπως για παράδειγμα το Port Charlotte, το οποίο σταμάτησε τη λειτουργία του το 1928. Το νησί απέκτησε στενές σχέσεις με τους Vikings, από το 865μχ και μετά, όταν και ήταν η πρώτες επιδρομές τους στα Βρετανικά νησιά, μέχρι και το 1014, όταν εκδιώχτηκαν οριστικά από εκεί, με την ήττα τους στη μάχη του Clontarf από τις ενωμένες, για πολλοστή φορά, δυνάμεις Ιρλανδών και Σκωτσέζων.

Ωστόσο, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, είτε υπό τη μορφή κατοχής, είτε υπό τη μορφή συχνών εχθροπραξιών, αναπτύχθηκαν στενές σχέσεις, όχι καλές βέβαια, μεταξύ των δυο λαών και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, υπήρξε και ανταλλαγή πολιτισμών και συνηθειών. Είναι όμως γνωστό, οτι οι Vikings παρήγαγαν αποστάγματα από τον δέκατο αιώνα και μετά, κάτι που σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται σαν επιχείρημα των κατοίκων του Islay, για να κατοχυρώσουν την πρωτιά, για την οποία μιλάμε. Άγνωστο όμως κατά πόσο στέκεται ένα τέτοιο επιχείρημα, την στιγμή που μια άλλη περιοχή, τα Orkney Islands, πατρίδα του υπέροχου Highland Park, που βρίσκονται πολύ κοντύτερα στη Σκανδιναβική χερσόνησο και οι κάτοικοι μιλούν με μεγάλη ευχέρεια τα νορβηγικά, δεν διεκδικεί τέτοιου είδους πρωτιά. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η ύπαρξη του Bowmore, το οποίο ιδρύθηκε το 1779 και είναι το αρχαιότερο αποστακτήριο σε όλες τις περιοχές που διεκδικούν την πρωτιά, μπερδεύει ξανά την κατάσταση.

Campeltown

Στα νοτιοδυτικά Highlands και συγκεκριμένα στη χερσόνησο του Kintyre, βρίσκεται η πόλη Campeltown, η τρίτη υποψήφια. Στις αρχές του εικοστού αιώνα λειτουργούσαν εκεί 32 αποστακτήρια, μέσα σε μόλις πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα. Γνωστότερο όλων φυσικά, το τεράστιο Springbank, κατά πολλούς το κορυφαίο αποστακτήριο στον κόσμο, ενώ στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται ονόματα μύθοι, όπως Ardlussa, Burnside, Dalintober, το οποίο έγινε μέχρι και τραγούδι, ακόμη τα Broombrae,Meadowburn, Mossfield, Riechlachan, άγνωστα ονόματα για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται με το whisky, ενώ για το Ballegreggan, το οποίο έκλεισε οριστικά το 1797, αναφέρθηκα σε πιο παλιό άρθρο. Η παρουσία λοιπόν τόσο πολλών αποστακτηρίων σε τόσο μικρή έκταση, αποτελεί όπλο για όσους υποστηρίζουν οτι εδώ άρχισαν όλα, ενώ η ύπαρξη του αποστακτηρίου Drumore, για το οποίο υπάρχουν αναφορές λειτουργίας από το 1717, πριν κλείσει το 1847, αποτελούν ένα ακόμη όπλο.

Οι γνώστες του αντικειμένου έχουν πολλές και διάφορες απόψεις για το θέμα, ωστόσο το τοπίο εξακολουθεί να είναι θολό. Ποιά είναι η ακριβής αλήθεια κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, ενώ αν συνεχίσουμε την αναζήτηση, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται δυτικότερα και πιό συγκεκριμένα στην Ιρλανδία. Όμως, όποια κι αν είναι η αλήθεια, είτε τη μάθουμε ποτέ, είτε όχι εμείς θα πάντα θα αγαπάμε το whisky.

Kαλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: