| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Caol Ila

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Έχουμε πει και στο παρελθόν, ότι το Islay είναι κατά πολλούς η Μέκκα του whisky. Στο συγκεκριμένο νησί αναφερθήκαμε εκτενώς σε παλαιότερο άρθρο. Στο Islay λοιπόν, μπορεί να βρεί κανείς πολλών και διαφόρων ειδών whisky, τα οποία θα λέγαμε οτι χωρίζονται σε κατηγορίες. Τα πολύ τυρφώδη και καπνιστά Ardbeg, Lagavulin και Laphroaig, τα πολύ λίγο τυρφώδη Bunnahabhain και Bruichladdich, το Kilchoman, που είναι λιγότερο καπνιστό από την πρώτη διαβάθμιση και πολύ περισσότερο από τη δεύτερη και τέλος, τα μεσαίας έντασης Bowmore και Caol Ila. Για τα Ardbeg, Lagavulin, Bunnahabhain και Bowmore, έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερα, σχετικά άρθρα. Σήμερα συνεχίζω το αφιέρωμα σε αποστακτήρια από το Islay και σειρά έχει το

Caol Ila

Όπως έκανα και με το Bunnahabhain, ας ξεκινήσω με το όνομα, για να ξέρουμε πως ακριβώς λέγεται. Ο περισσότερος κόσμος που ασχολείται με το whisky, το γνωρίζει ως Κάολ Άιλα. Αυτό δεν ισχύει και η σωστή ονομασία είναι Κούουλ Ίλα. Διπλό ου δηλαδή. Βγαίνει από τις γαέλικες λέξεις caol, που είναι πιο διαδεδομένη ως kyle και ila, έχουμε πει στο άρθρο για το Islay από που προέρχεται. Η πλήρης ονομασία σημαίνει Sound of Islay, δηλαδή ο ήχος του Islay. Πάμε παρακάτω, για να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα

Το αποστακτήριο χτίζεται και ξεκινάει τη λειτουργία του το 1846, από τον Hector Henderson, ο οποίος ήταν επίσης εκείνη την εποχή και ιδιοκτήτης του αποστακτηρίου Camlachie στη Γκλασκώβη, ενώ το χτίσιμο έγινε εξ ολοκλήρου από πέτρες που προέρχονταν από τους γύρω λόφους και ήταν από τα ομορφότερα της εποχής του. Το 1852 περνάει στα χέρια του Norman Buchanan και αργότερα επίσης μεταβιβάζεται στις εταιρίες Distillers Company Ltd και Bulloch Lade and Company. Από το 1927, μέχρι το 1972, η διακίνηση ανθρώπων και υλικών, από και προς το Caol Ila, γινόταν με ατμόπλοια, με πιο γνωστό το Pibroch, το οποίο διακόπτει τα δρομολόγια το 1972. Την ίδια χρονιά δυστυχώς ξεκινάει και δεύτερη ανακαίνιση του αποστακτηρίου, λέμε δυστυχώς, επειδή γκρεμίζονται τα παλιά κτήρια από πέτρα και χτίζονται καινούρια με τσιμέντο, στη θέση των παλιών. Αυτή τη στιγμή, ιδιοκτήτρια εταιρία του αποστακτηρίου, είναι η πασίγνωστη πολυεθνική Diageo .

Λίγα ακόμη λόγια

Από πλευράς τοποθεσίας, το Caol Ila είναι από τα πλέον χαρισματικά της Σκωτίας, αφού βρίσκεται σε πολύ ωραία θέση και αγναντεύει το Sound of Jura, το στενό δηλαδή που ενώνει το Isle of Jura με το Islay. Στο θαλάσσιο αυτό πέρασμα, μπορεί κανείς να βρεί πληθώρα από φώκιες, γιαυτό και το έμβλημα της φώκιας στα παλαιότερα μπουκάλια. Το 1887 ο Alfred Barnard περιέγραψε την τοποθεσία του αποστακτηρίου σαν την πιο άγρια στη Σκωτία, άγνωστο βέβαια γιατί, αφού δεν είναι εύκολα κατανοητό που έγκειται η αγριάδα. Πάντως από πλευράς θέας, είναι από τα πλέον προνομιούχα στη Σκωτία και από την αίθουσα των αποστακτήρων μπορεί να δει κάποιος όλη τη θάλασσα μπροστά του και το νησί Jura, ενώ από πλευράς μεγέθους είναι το μεγαλύτερο στο Islay.

Στις ανακαινίσεις του 1879 και 1972, άλλαζε συνεχώς ο αριθμός των αποστακτήρων, από 4 σε 6 και αντιστρόφως, ενώ τώρα χρησιμοποιεί συνολικά 6 άμβυκες. Το Caol Ila αντλεί το απαραίτητο για την απόσταξη νερό, από την Loch namBan, ή αλλιώς Torrabolls Loch, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες που ελαττώνεται το νερό, χρησιμοποιείται ειδική μονάδα άντλησης νερού από τη θάλασσα και φυσικά μονάδα αφαλάτωσης. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στα 3.700.000 λίτρα περίπου, από τα οποία μόνο το 5 με 6 τοις εκατό εμφιαλώνεται σαν single malt, το υπόλοιπο πηγαίνει κυρίως για τις ανάγκες του Johnnie Walker και των άλλων blend της εταιρίας, ενώ παλαιότερα ήταν το βασικό malt μέσα στο blend Johnnie Walker Swing. Το 1999 ξεκίνησε πειραματικά η παραγωγή malt χωρίς καθόλου τύρφη και το 2006 είχαμε την πρώτη σχετική εμφιάλωση, σαν 8 ετών unpeated single malt. Αυτή τη στιγμή, το αποστακτήριο τρέχει πολλές ετικέτες, με βασικότερη το σπουδαίο Caol Ila 12 ετών και από κοντά τα αντίστοιχα 18 και 25 ετών, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι ακριβές ετικέτες και οι ακόμη ακριβότερες επετειακές εκδόσεις.

Συμπερασματικά, μιλάμε για ένα ποιοτικό malt ,το οποίο αποτελεί εξαιρετική περίπτωση για κάποιον, που ναι μεν θέλει κάτι καπνιστό από το Islay, αλλά δεν θέλει να ξεκινήσει με τα πιο μπαρουτοκαπνισμένα, που απαιτούν προπονημένους και έμπειρους ουρανίσκους.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: