Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Ανταπόκριση από την Ισπανία -Η τύχη ευνοεί τους καλύτερους!...

Ανταπόκριση από την Ισπανία Από τον Θ. Λέλεκα Στη ζωή λοιπόν τίποτα δεν είναι τυχαίο. Είχα βέβαια ανέκαθεν την υποψία, τώρα όμως είμαι σίγουρος.

Τα σκεφτόμουν όλα αυτά καθ’ οδόν προς το οινοποιείο Torres, στην περιοχή του Penedes, έξω από τη Βαρκελώνη. Με βασάνιζε η πιθανότητα ότι ένας οινοποιός όπως ο Miguel Torres έφτασε να είναι leader στην Ισπανία αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο (έχει σημαντικότατη παρουσία στη Χιλή και την Καλιφόρνια), να έχει βραβευτει από το περιοδικό Decanter το 2002 ως ο άνθρωπος της χρονιάς, οι δραστηριότητές του να αφορούν σε πολλές χιλιάδες στρέμματα, αλλά και πολλά εκατομμύρια φιάλες - και όλα αυτά να οφείλονται στην τύχη!

Τα ερωτήματά μου όμως πλέον έχουν απαντηθεί. Και ο προβληματισμός μου δεν υφίσταται πια. Έχοντας ζήσει την συγκλονιστική εμπειρία της επίσκεψης στο κεντρικό οινοποιείο Torres, μπορώ να σας αποκαλύψω τους (βασικούς) άξονες της επιτυχίας της μεγάλης αυτής οικογένειας του Ισπανικού κρασιού: Σκληρή δουλειά, μοναδική έμφαση στη λεπτομέρεια, εμμονή στην ποιότητα, επαγγελματισμός και επιστημονικό μάρκετινγκ. Ναι, όλα αυτά είναι πολύ «κλισέ», γιατί τα λένε όλοι. Αφήστε με όμως να σας διηγηθώ τι έζησα μόλις πριν δύο ημέρες, και θα καταλάβετε που σταματάει το «μπλα-μπλα» και που αρχίζει η ουσία...

Το οινοποιείο Torres στο Penedes είναι ένα τεράστιο συγκρότημα κτιρίων απίστευτης αρχιτεκτονικής, που παρά το μέγεθός τους, «δένουν» τέλεια με το φυσικό περιβάλον. Η επίσκεψη ξεκινάει με την προβολή μίας 10 λεπτης ταινίας, στον ειδικό υπερσύγχρονο κινηματογράφο που διαθέτει το κέντρο επισκεπτών του οινοποιείου. Η ταινία είναι μία ωδή στην μακρά ιστορία της οικογένειας Torres, και στην συνέχισή της από τα μέλη των νεότερων γενεών της οικογένειας σήμερα. Αμέσως μετά, ο επισκέπτης οδηγείται στο «τούνελ» των αρωμάτων. Εκεί, ενώ στα τοιχώματα του τούνελ προβάλλονται εικόνες από τις διάφορες εποχές του χρόνου και τις εναλλαγές των εργασιών στο αμπέλι και το οινοποιείο, ειδικά μηχανήματα εκλύουν στην ατμόσφαιρα αρώματα σχετικά με τα διαφορετικά στάδια της ζωής του κρασιού: χώμα και λουλούδια στο αμπέλι, μούστος που βράζει στο οινοποιείο, το βαρέλι που καίγεται για να πάρει την τελική του μορφή, και πάει λέγοντας.

Στο τέλος, οι πόρτες ανοίγουν, και ένα ειδικό τραινάκι παραλαμβάνει τους επισκέπτες, για ένα μεγάλο και ενδιαφέρον τουρ, το οποίο περνάει από τα αμπέλια, συνεχίζει μέσα από τα διαφορετικά σημεία όπου λαμβάνει χώρα η οινοποίηση, ενώ εστιάζει στην κάβα που φιλοξενεί αρκετές χιλιάδες βαρέλια, στα ειδικά τζάμια της οποίας προβάλλονται τρισδιάστατες εικόνες από το παρελθόν της οικογένειας Torres, αλλά και τις δραστηριότητές της σε άλλες χώρες. Η βόλτα στη συνέχεια περνάει από τη γραμμή εμφιάλωσης και συσκευασίας, ενώ οι επισκέπτες επιβιβάζονται στο τέλος στο μουσείο του ιδρύματος Torres, όπου γίνεται και η δοκιμή διαφόρων κρασιών.

Με όλα αυτά, και μιλώντας για τέτοια μεγέθη, θα περίμενε κανείς ότι τα κρασιά Torres είναι κρασιά μαζικής προσέγγισης και κατανάλωσης. Αντιθέτως όμως, όσοι τα έχουν δοκιμάσει θα συμφωνήσουν ότι τα κρασιά που φέρουν την ετικέτα Torres είναι συνώνυμα με την σωστή σχέση ποιότητας-τιμής. Πρόκειται για κρασιά που έχουν οινοποιηθεί με σεβασμό στον τόπο προέλευσης, στην ποικιλία ή τις ποικιλίες από τις οποίες προκύπτουν, στο όνομα Torres, και βέβαια στο πορτοφόλι του πελάτη. Και είναι γεγονός ότι, από το πιο απλό και καθημερινό κρασί Torres, μέχρι τις πιο premium ετικέτες που σαρώνουν τις διακρίσεις και τα μετάλλια, τα κρασιά Torres αποπνέουν ποιότητα και είναι ιδιαίτερα απολαυστικά.

Αξίζει επίσης να γνωρίζετε ότι η οικογένεια Torres έχει δημιουργήσει στο κέντρο της Βαρκελώνης ένα wine bar/restaurant, την Vinoteca Torres - έναν εντυπωσιακά σχεδιασμένο χώρο στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει αυθεντικές γεύσεις της Καταλονίας, σε συνδυασμό με τα κρασιά των διαφόρων οινοποιείων Torres από την Ισπανία και τον υπόλοιπο κόσμο. Τα κρασιά αυτά μπορεί μάλιστα και να τα αγοράσει σε ακόμα πιο προνομιακές τιμές.

Το οινοποιείο Torres, στα πλαίσια του απίστευτου μάρκετινγκ στο οποίο επιδίδεται, πουλάει – εκτός από κρασί – και μία τεράστια γκάμα προϊόντων που φέρουν το όνομα Torres. Αυτά περιλαμβάνουν από τα πιο συνηθισμένα, όπως μπλουζάκια, ανοιχτήρια και ποτήρια, ως τα πιο ασυνήθιστα, όπως επιτραπέζια παιχνίδια, συσκευασίες για πικ-νικ, σακίδια μεταφοράς κρασιών, ομπρέλες, και πολλά άλλα πρωτότυπα αντικείμενα.

Τέλος, έχω και μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πληροφορία: Ο Miguel Torres έχει εμφυσήσει στην εταιρεία μία θαυμαστή κουλτούρα έρευνας (research & development), στο πλαίσιο της οποίας έχει δημιουργήσει ένα αμπέλι στο οποίο είναι φυτεμένες ποικιλίες από όλο τον κόσμο, οι οποίες μικρο-οινοποιούνται, ώστε να παρακολουθείται στενά η δυναμική τους. Στο αμπέλι αυτό, λοιπόν, φιλοξενούνται και κάμποσες Ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες, από τις οποίες λέγεται ότι το Ξινόμαυρο έχει πραγματικά εντυπωσιάσει τον Torres και τους ανθρώπους του.

Έχω άδικο λοιπόν; Είναι τυχαίο ότι ο Miguel Torres έφτασε εκεί που είναι σήμερα – και συνεχίζει ακάθεκτος; Μάλλον όχι... Αν θέλετε να ζήσετε κι εσείς την εμπειρία Torres, εκτός από το να ανοίξετε μία απολαυστικότατη φιάλη κρασιού της μεγαλύτερης και γνωστότερης οικογένειας στον Ισπανικό οινικό κλάδο, μπορείτε να έρθετε μαζί μας στο επόμενο οινο-γαστρονομικό ταξίδι στην μαγική Καταλονία, που θα οργανώσουμε στις αρχές του 2010. Λεπτομέρειες προσεχώς...


 

Θόδωρος Λέλεκας

ΥΓ: Μπορείτε να δοκιμάσετε τα αντιπροσωπευτικότερα από τα κρασιά του οινοποιείου Torres, αλλά και να μάθετε περισσότερα γιά αυτά

Μοιραστείτε το άρθρο: