Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Το Beaujolais Nouveau ‘Ε-Έ-Έρχεται!...

Από τον Θ. Λέλεκα 




«Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια», λέει το γνωστό τραγούδι, και είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στην περίπτωσή μας. Γιατί μπορεί να μην πρόκειται για κάποιο άρωμα αλλά για ένα αρωματικό κρασί, πάντως αυτό που ξεκίνησε μεταπολεμικά σαν τέχνασμα και αργότερα έγινε μόδα, πλέον είναι αδιαμφισβήτητα ένας διεθνής οινικός θεσμός.

Ο λόγος για το Beaujolais Nouveau, το πρώτο κρασί της νέας εσοδείας, με καταγωγή από τη Γαλλία, και συγκεκριμένα από τη Νότια Βουργουνδία. Πρόκειται για ένα ερυθρό, έντονα αρωματικό κρασί, που προέρχεται, όπως δηλώνει το όνομά του, από την οινοπαραγωγική ζώνη του Beaujolais. Προκύπτει από την τοπική ερυθρή ποικιλία Gamay (προφέρεται «γκαμέ»), η οποία κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο χαρακτηρισμός Νouveau υποδηλώνει ακριβώς τη νεότητά του σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ερυθρά κρασιά της τρέχουσας εσοδείας, που θα ακολουθήσουν αρκετά αργότερα.

Η οινοποίηση του Beaujolais Νouveau, η οποία είναι εμφανώς συντομότερη από την κλασική ερυθρή οινοποίηση, βασίζεται στην τεχνική που οι Γάλλοι ονομάζουν «macération carbonique», δηλαδή ανθρακική εκχύλιση. Χωρίς να σας κουράσω με τεχνικές λεπτομέρειες, θα σας πω ότι πρόκειται για μέθοδο η οποία βασίζεται στη χρήση διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο αφαιρεί από τις ρώγες του σταφυλιού τα πρωτογενή φρουτώδη αρώματα και τις χρωστικές ουσίες, αλλά όχι τις τανίνες. Η οινοποίηση του Beaujolais Nuveau, το οποίο δεν παλαιώνει σε βαρέλι, ολοκληρώνεται σε περίπου ενάμιση μήνα από τον τρύγο, κι έτσι το κρασί εμφιαλώνεται και βρίσκεται στα ράφια της αγοράς πολύ πριν από τις Γιορτές.

Ιστορικά, στην παραδοσιακά οινοπαραγωγική περιοχή του Beaujolais οι οινοποιοί ανέκαθεν έφτιαχναν ένα κρασί για να γιορτάσουν το τέλος του τρύγου και την αρχή της νέας σοδειάς. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο, η ιδέα της παραγωγής ενός κρασιού που θα έβγαινε στην αγορά γρήγορα και χωρίς να χρειαστεί να παλαιώσει πρώτα, έγινε γρήγορα δημοφιλής, καθώς παρουσίαζε σημαντικά περιθώρια κέρδους και έφερνε γρήγορο και ζεστό χρήμα στις τσέπες των οινοποιών πριν καν μπει ο Χειμώνας. Με την επινόηση της συγκεκριμένης μεθόδου οινοποίησης, το Beaujolais Νouveau πήρε σάρκα και οστά στη μορφή που το ξέρουμε σήμερα, ειδικά όταν αποτέλεσε το αντικείμενο μίας πρωτότυπης κούρσας από τη Βουργουνδία στο Παρίσι, για να φτάσουν οι πρώτες φιάλες της νέας εσοδείας στη Γαλλική πρωτεύουσα. Χρόνο με το χρόνο το Beaujolais Νouveau έγινε μόδα και η άφιξή του άρχισε να αποκτάει εορταστικό χαρακτήρα τόσο στη Γαλλία γενικότερα, όσο και εκτός των Γαλλικών συνόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1985 η άφιξη του Beaujolais Νouveau στην αγορά λαμβάνει χώρα την 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Οι κάβες προμηθεύονται το κρασί λίγο πριν και έχουν δικαίωμα να λάβουν προ-παραγγελίες από τους πελάτες τους, οι οποίες όμως θα εξυπηρετηθούν μόνο μετά την επίσημη άφιξη του κρασιού στην αγορά. Παραδοσιακά η άφιξη του Beaujolais Νouveau γιορτάζεται με δείπνα και εκδηλώσεις που συνήθως ξεκινούν στην αρχή της συγκεκριμένης ημέρας, δηλαδή ένα λεπτό μετά τα μεσάνυκτα της προηγούμενης.

Ως κρασί, το Beaujolais Νouveau είναι πολύ ιδιαίτερο. Χαρακτηρίζεται από εκρηκτικά φρουτώδη αρώματα που συχνά έχουν τόσο εξωτικό χαρακτήρα, ώστε να μοιάζουν… τεχνητά. Στο στόμα το κρασί είναι εύκολο και ιδιαίτερα ελαφρύ, ειδικά καθώς έχει οινοποιηθεί εξ ολοκλήρου σε ανοξείδωτη δεξαμενή και δεν έχει περάσει καθόλου από δρύινο βαρέλι. Πίνεται ευχάριστα, και μάλιστα ο ανάλαφρος χαρακτήρας του μας επιτρέπει να το πιούμε και ελαφρώς δροσερό, εφόσον ο καιρός ή η περίσταση το καλούν.

Ο συνδυασμός του Beaujolais Νouveau με φαγητό θέλει προσοχή. Κι αυτό γιατί η παντελής έλλειψη τανινών το κάνει έναν όχι απαραίτητα καλό συνοδό για πιάτα με βάση το κόκκινο κρέας. Μπορούμε όμως κάλλιστα να το σερβίρουμε σκέτο, ως ένα απλό κόκκινο κρασί ποτηριού για κέρασμα, ενώ θα συνοδεύσει με επιτυχία μαλακά κρεμώδη τυριά όπως το Brie και το Camembert, καθώς και ποικιλίες αλλαντικών ή εύκολα πιάτα, όπως σάντουιτς, σαλάτες, ψωμάκια με πατέ. Με λίγα λόγια – αν ο καιρός το επιτρέπει – το Beaujolais Νouveau είναι ιδανικό κρασί για πικνίκ.

Οι Αμερικάνοι έχουν «υιοθετήσει» το Beaujolais Νouveau ως το κρασί της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day), κυρίως καθώς η άφιξή του συμπίπτει (με διαφορά μόλις μίας εβδομάδας) με τη μεγάλη εθνική τους εορτή. Σύμφωνα με το έθιμο, την ημέρα εκείνη στο τραπέζι σερβίρεται γαλοπούλα ψητή με πατάτες, καλαμπόκι και διάφορα άλλα λαχανικά, όπως έτρωγαν οι πρώτοι άποικοι στην Αμερικάνικη ήπειρο. Το χαμηλό σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης κρέας της γαλοπούλας και οι γλυκές και ευχάριστες γεύσεις των συνοδευτικών της καθιστούν το Beaujolais Νouveau εύκολο και ευχάριστο συνοδό στο εορταστικό τραπέζι, έστω και αν ο συσχετισμός έγινε κάποιους αιώνες αφού οι πρώτοι άποικοι στην Αμερική πρωτο-κάθισαν στο τραπέζι για να γιορτάσουν και να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τη νέα τους πατρίδα…

Στον υπόλοιπο κόσμο η άφιξη του Beaujolais Νouveau γιορτάζεται με κεφάτες εκδηλώσεις και πλούσια δείπνα. Ίσως τελικά, ακριβώς επειδή πρόκειται για την πρώτη σταθερή οινική γιορτή της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας του κρασιού, γι αυτό να είναι και τόσο επιτυχημένη και να συνεχίζεται μετά από τόσα χρόνια. Και, έστω και αν σε κάποιες πιο οινικά ώριμες αγορές η μόδα του Beaujolais Νouveau έχει αρχίσει να φθίνει, η μεγαλοφυΐα του Γαλλικού οινικού μάρκετινγκ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά από το γεγονός ότι συνεχώς εμφανίζονται νέες, παρθένες αγορές, στις οποίες το φαινόμενο Beaujolais Νouveau βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί από την αρχή.

Όποιος οινόφιλος δεν έχει δοκιμάσει Beaujolais Νouveau, οφείλει να το κάνει οπωσδήποτε. Είτε του αρέσει είτε όχι, θα αποκτήσει μία απαραίτητη οινική εμπειρία. Εγώ προτείνω, όταν το αποφασίσετε, να το κάνετε με στυλ: Δηλαδή να επενδύσετε χρόνο στην παρασκευή των κατάλληλων συνοδευτικών, να εξασφαλίσετε καλή παρέα, και βέβαια να το ανοίξετε αναφωνώντας, όπως προστάζει η παράδοση, “Le Beaujolais nouveau est arrivé!”…
 

Θόδωρος Λέλεκας

Μοιραστείτε το άρθρο: