Το κρασί είναι μόνο για τους γνώστες(!!!)

Το κρασί είναι μόνο για τους γνώστες!
Από τον Θ. Λέλεκα 


Σας τράβηξα την προσοχή, έτσι; Σίγουρα ο τίτλος θα σας ξένισε - δεν σας έχω συνηθίσει σε τέτοιου είδους ελιτίστικες συμπεριφορές και απόψεις, σωστά; Ε λοιπόν δεν άλλαξε κάτι. Ήθελα απλά να βρω έναν τρόπο να σας πω δυνατά, ξεκάθαρα και υπεύθυνα ότι το κρασί είναι για όλους!

Φανταστείτε για μία στιγμή το κρασί να προοριζόταν όντως αποκλειστικά για τους (οινο)γνώστες, και να μην επιτρεπόταν η κατανάλωσή του από τους μη έμπειρους και μυημένους. Θα ήταν πραγματικά παράλογο τόσοι αμπελουργοί, τόσοι οινοποιοί, τόσοι εισαγωγείς και άλλοι τόσοι διανομείς να δούλευαν για μία – κυριολεκτικά – χούφτα ανθρώπους!...

Ε λοιπόν όχι, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Κι αν κάποιος έχει προσπαθήσει να σας τα πει αλλιώς, ή δεν ξέρει τι του γίνεται ή έχει κάτι άλλο στο νου του. Ειδικά για έναν Μεσογειακό λαό όπως εμείς οι Έλληνες, το αμπέλι, το σταφύλι και το κρασί είναι άρρηκτα μέρη της καθημερινότητας αλλά και της παράδοσής μας εδώ και πολλούς αιώνες (για να μην πω χιλιετίες...). Κι αν καμιά φορά ακούμε να λέγεται ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε όλοι γνώμη και άποψη για το κρασί, αυτό ελπίζω να είναι σωστό, γιατί έτσι πρέπει να είναι. Αν δεν έχουμε εμείς άποψη στο κρασί, ποιος θα έχει;...

Και μια και πιάσαμε το θέμα του κρασιού και του τρόπου ζωής μας, θα σας πω και κάτι άλλο, και συγκεκριμένα τις δύο αρχές που θεωρώ θεμελιώδεις και προσπαθώ να μεταδώσω σε κάθε οινόφιλο με τον οποίον έρχομαι σε επαφή.

Αρχή 1η: Το κρασί είναι φτιαγμένο για να συνοδεύει φαγητό. Δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε «ποτό» που είναι φτιαγμένο για να το πίνουμε μόνο του (αν και όλοι το κάνουμε σε κάποιες περιπτώσεις). Και μάλιστα όχι μόνο το κρασί συνοδεύει το φαγητό μας σε οποιαδήποτε περίσταση, αλλά αποτελεί καταλύτη που έχει τη δυνατότητα να απογειώσει τις γεύσεις οποιουδήποτε τραπεζιού, και να μετατρέψει ένα απλό γεύμα σε μία οινογαστρονομική εμπειρία υψηλού επιπέδου.

Αρχή 2η: Το κρασί το απολαμβάνουμε (περισσότερο) όταν έχουμε και καλή παρέα. Δεν φτάνει μόνο ο μεζές, βλέπετε. Όπως κάθε τι στη ζωή που μας δίνει ευχαρίστηση, αν δεν μπορούμε να το μοιραστούμε με ανθρώπους που έχουν σημασία για εμάς, τότε το απολαμβάνουμε πολύ λιγότερο απ΄ότι θα μπορούσαμε.

Αλήθεια, όταν έρχεται η ώρα να επιλέξετε κρασί, πώς το κάνετε; Τα κριτήρια που επικαλείται ο καθένας για την επιλογή του κρασιού που θα επιλέξει είναι πολλά και διαφορετικά. Αυτό βέβαια που μου κάνει πάντα εντύπωση είναι ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι η επιλογή κρασιού στην κάβα ή στο εστιατόριο τους προκαλούν φόβο! Αλήθεια, πως γίνεται ένα προϊόν που, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα η αποστολή του είναι να μας χαρίζει ευθυμία και απόλαυση, στην πραγματικότητα να μας προκαλεί το φόβο;

Ας το σκεφτούμε λογικά: τι μπορούμε να πάθουμε ώστε να φοβόμαστε την οινική επιλογή που θα κάνουμε; Να επιλέξουμε – ας πούμε – λάθος κρασί; Κι αν ναι, τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Οι Αμερικάνοι το θεωρούν μέγα κακό αυτό. Μάλιστα σε ινστιτούτα (ακόμα και πανεπιστήμια) της Αμερικής, παραδίδονται μαθήματα προετοιμασίας για την σωστή επιλογή κρασιού στην κάβα ή στο εστιατόριο, έτσι ώστε να μη γίνει κανείς «ρεζίλι» σε έναν καλό πελάτη, στο αφεντικό του, στα πεθερικά του, σε ένα σημαντικό ραντεβού, και πάει λέγοντας.

Εγώ όμως θα σας πω κάτι άλλο (που το έχω πει και στο παρελθόν, και θα συνεχίσω να το λέω με πάθος): στο κρασί δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Όπως δεν υπάρχουν κώδικες ή κανόνες, και οι ετικέτες στη φιάλη δεν αναγράφουν οδηγίες χρήσεως. Η επιλογή του κρασιού που θα απολαύσουμε ή θα χαρίσουμε πρέπει να είναι ευχαρίστηση, όχι αιτία άγχους. Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που θα χαρακτηρίσει μία επιλογή λανθασμένη (εκτός πια αν πρόκειται για κάποιο αλλοιωμένο κρασί) και που να ξέρει πραγματικά τι λέει. Ακόμα και την λιγότερο εύστοχη οινική επιλογή να κάνει κανείς, το χειρότερο που μπορεί να πάθει είναι να μην απολαύσει το συνδυασμό του κρασιού με το φαγητό όσο θα μπορούσε. Να θυμάστε όμως ότι για έναν πραγματικό οινόφιλο, ακόμα και ένα κακό κρασί ή μία λανθασμένη επιλογή έχει αξία, καθώς τον εκπαιδεύει να γνωρίζει τι να προτιμάει και τι να αποφεύγει στο μέλλον.

Οι παράγοντες που καλό θα ήταν να έχει κανείς υπόψη του όταν επιλέγει κρασί είναι οι ακόλουθοι:

- Η βασική πρώτη ύλη (κρέας, ψάρι, πουλερικό) του γεύματος που θα μαγειρέψει ή στο οποίο είναι καλεσμένος

- Η περίσταση, δηλαδή πόσο «χαλαρά» ή σοβαρά είναι τα πράγματα

- Η παρέα, δηλαδή το επίπεδο γνώσης, και γενικότερα εκτίμησης γύρω από το κρασί, των φίλων με τους οποίους θα το μοιραστούμε.

- Η τιμή, κι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα η «φτήνεια» του κρασιού που θα επιλέξουμε, αλλά η τήρηση του προϋπολογισμού με τον οποίο ξεκινήσαμε

Τα σκεφτόμουν όλα αυτά τώρα πρόσφατα, καθώς δημιουργήσαμε για εσάς, εδώ στο House of Wine, την νέα σελίδα «Γρήγορη Επιλογή», που δίνει σε όλους την δυνατότητα να επιλέγουν καλά και διαλεγμένα κρασιά σε σωστή τιμή, ανάλογα με την κουζίνα ή την περίσταση για την οποία τα προορίζουν, άσχετα με το επίπεδο της γνώσης ή/και της εμπειρίας τους γύρω από το κρασί. Αν λοιπόν δεν έχετε το χρόνο – ή και τη γνώση – να ψάξετε τις χίλιες ετικέτες του House of Wine μία προς μία, εμπιστευθείτε τις δικές μας προτάσεις, πατώντας το πορτοκαλί κουμπάκι (που γίνεται πράσινο μόλις το ενεργοποιήσουμε) στην άνω δεξιά γωνία κάθε σελίδας.

Να θυμάστε, δεν χρειάζεται να είναι κανείς μέγας γευσιγνώστης για να επιλέξει το κρασί που θα αγοράσει ή θα χαρίσει. Πρέπει απλά να έχει όρεξη για τα όμορφα γευστικά και αρωματικά ταξίδια που θα του χαρίσει κάθε διαφορετικό κρασί που θα δοκιμάσει μέχρι να βρει το τέλειο. Κι αν πάλι προτιμάτε την γρήγορη/εύκολη λύση, θυμηθείτε το δικό μας πορτοκαλί κουμπάκι. Πίσω από κάθε πάτημά του βρίσκεται όλη η τέχνη και η γνώση που έχουμε βάλει εμείς, για να σας μεταμορφώσουμε μέσα σε δευτερόλεπτα στον Σομελιέ – και τελικά τον ήρωα – της παρέας!...



Θόδωρος Λέλεκας

 

ΥΓ: Οι παραπάνω σύνδεσμοι οδηγούν στα αντίστοιχα κρασιά του House of Wine

Μοιραστείτε το άρθρο: