Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Με το κρασί παντού – ακόμα και στην καυτή αμμουδιά!...

Από τον Θ. Λέλεκα 


Τι φανταστήκατε; Ότι θα σας πρότεινα κάποιο επαναστατικό wine cooler για να μπορείτε να απολαμβάνετε το κρασί σας ακόμα και στην παραλία, με 40 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν; Απαπα, όπως λέει και το τραγούδι, εγώ δεν κάνω τέτοια πράγματα...

Επειδή όμως πολλοί μου έχετε ζητήσει προτάσεις κατά καιρούς, σκέφτηκα τον αμέσως καλύτερο τρόπο να μην αφήσουμε το κρασί από τη συντροφιά μας καθόλου αυτό το καλοκαίρι, όπου κι αν βρισκόμαστε (και κυριολεκτώ). Γι αυτό και θέλω να σας προτείνω βιβλία με θέμα το κρασί, γραμμένα για οινόφιλους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι κυκλοφορούν πολλά, πάρα πολλά βιβλία με θέμα το κρασί. Αρκετά από αυτά ανακυκλώνουν την ίδια γνώση, κάποια άλλα δεν έχουν πραγματικά λόγο ύπαρξης, ενώ υπάρχουν και κάποια που είναι εξαιρετικά εξειδικευμένα. Εγώ ξεχωρίζω μερικά που πραγματικά αξίζει να διαβάσει ένας οινόφιλος, ειδικά αν έχει χρόνο στις διακοπές του καλοκαιριού, και για να αποκτήσει γνώσεις, αλλά και για να γεμίσει το χρόνο του ευχάριστα, διαβάζοντας σχετικά με ένα αντικείμενο που αγαπά και τον ενδιαφέρει.

Ξεκινάω με έναν απαραίτητο οδηγό για όποιον θέλει να ενημερωθεί σχετικά με τα κρασιά της Ελλάδας. Τα Ελληνικά Κρασιά, του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW είναι μία εξαιρετικά πλήρης έκδοση που καταπιάνεται σφαιρικά με τον Ελληνικό αμπελώνα. Προσφέρει στον αναγνώστη ιστορικές, γεωγραφικές και εξειδικευμένες γνώσεις για τις ποικιλίες, αλλά και τα οινοποιεία που συναντάμε σε κάθε γωνιά του Ελληνικού αμπελο-οινικού χάρτη. Διαβάζεται εύκολα και περιλαμβάνει γλωσσάρι, ακόμα και στοιχεία επικοινωνίας με τα οινοποιεία, για επίδοξους οινο-τουρίστες. Αν μάλιστα δεν έχετε θέμα γλώσσας, σας προτείνω να αγοράσετε το πρωτότυπο The Wines of Greece, το οποίο θεωρώ ακόμα πιο πλήρες.

Ένα βιβλίο γραμμένο για επίδοξους Σομελιέ, αλλά σε γλώσσα που το καθιστά προσιτό (και πολύτιμο) σε κάθε φιλομαθή οινόφιλο είναι το Στοιχεία Οινολογίας – η Τέχνη του Οινοχόου, της Μαρίας Τζίτζη και του Πάρι Κυπαρισσίου. Σκεφτείτε το σαν ένα έντυπο σεμινάριο οίνου που ξεκινάει από «τα βασικά» και καταλήγει σε ειδικές γνώσεις. Εσείς μπορείτε να το αξιοποιήσετε όσο, και μέχρι εκεί που θέλετε, νομίζω όμως ότι θα το βρείτε πολύ χρήσιμο και άκρως διαφωτιστικό.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και το βιβλίο Ο Οίνος στην Ελλάδα και στον Κόσμο, από τον Δημήτρη Φιλιππίδη και τον Πάρι Κυπαρισσίου. Με πλούτο γνώσης αλλά και πολλές χρηστικές συμβουλές, το βιβλίο δίνει έμφαση στην παγκόσμια διάσταση του κρασιού, αλλά και το ρόλο που αυτό παίζει ως τουριστικό προϊόν. Έχει εύχρηστο μέγεθος και σχήμα, αλλά και εύληπτο χαρακτήρα, ίσως επειδή προορίζεται ως βιβλίο (και) για φοιτητές τουριστικών επαγγελμάτων.

Λαμβάνω πολλές ερωτήσεις τακτικά, σχετικά και με γνωστές, αλλά και με άγνωστες Ελληνικές ποικιλίες. Αν έχετε κι εσείς τέτοιου είδους ανησυχίες, τότε το βιβλίο Οινοποιήσιμες Ποικιλίες του Ελληνικού Αμπελώνα, από την οινολόγο Χαρούλα Σπινθηροπούλου, είναι για εσάς. Είναι ένας πραγματικά πλήρης οδηγός που περιέχει πληροφορίες και γνώση για όλες τις ποικιλίες μας – από αυτές που ξέρουμε και πίνουμε καθημερινά, ως εκείνες που δεν έχουμε ξανακούσει ποτέ ως τώρα!

Κι αν θέλετε κάτι πιο ανάλαφρο, ένα μυθιστόρημα ας πούμε, κι εκεί σας έχω πρόταση. Επειδή – κακά τα ψέμματα – εμείς οι οινόφιλοι είμαστε ρομαντικές ψυχές, σας προτείνω να διαβάσετε Το Κρασί του Έρωτα, της Ελένης Πριοβόλου. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που βλέπει την ερωτική πλευρά του κρασιού, και το οποίο προτείνεται για ανάγνωση στη βεράντα ή τον κήπο, στο γλυκό σούρουπο, με ένα δροσερό ποτήρι από το αγαπημένο σας κρασί στο άλλο χέρι...

Για τους καλούς γνώστες της Αγγλικής γλώσσας έχω να προτείνω ένα φοβερά χρήσιμο και ενδιαφέρον βιβλίο, το Wine by Style, της φίλης μου Fiona Beckett, κορυφαίας δημοσιογράφου και συγγραφέως οινο-γαστρονομίας. Με όμορφο design, απλή γλώσσα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και έναν έξυπνο τρόπο ταξινόμησης της πληροφορίας, το βιβλίο δίνει στον αναγνώστη βασικές γνώσεις ώστε να επιλέγει σωστά κρασί ανάλογα με τις προτιμήσεις του ή με κάποια συγκεκριμένη περίσταση. Εννοείται, βεβαίως, ότι η Fiona επικαλείται την ειδικότητά της στο ταίριασμα κρασιού και φαγητού, κι έτσι το βιβλίο είναι γεμάτο από συμβουλές και προτάσεις για σωστούς και ευφάνταστους συνδυασμούς. Τέλος, δεν μπορώ να μην συμπεριλάβω σε αυτές μου τις προτάσεις το βιβλίο The Oxford Companion to Wine, της Jancis Robinson MW. Βέβαια δεν σας προτείνω να το πάρετε μαζί σας στις διακοπές ή και στην παραλία (είναι τεράστιο και βαρύ), αλλά θεωρώ ότι δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι κανενός οινόφιλου. Στο βιβλίο έχει συνεισφέρει μία μεγάλη ομάδα ειδικών από όλο τον κόσμο, πάντα υπό την επιμέλεια της κορυφαίας Αγγλίδας οινογράφου. Πρόκειται ουσιαστικά για μία εγκυκλοπαίδεια που καλύπτει τα πάντα γύρω από το κρασί. Θα μπορούσε δηλαδή να πει κανείς ότι αν κάτι δεν υπάρχει στο Oxford Companion to Wine, τότε είναι πολύ πιθανόν να μην ισχύει!...

Τα παραπάνω βιβλία θα τα βρείτε (είτε ετοιμοπαράδοτα, είτε κατόπιν παραγγελίας) σε μεγάλα βιβλιοπωλεία, αλλά και σε Ελληνικά και διεθνή ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Βέβαια, μην ξεχνάτε και την μεγάλη ποικιλία περιοδικών οινικού χαρακτήρα που πλέον διαθέτουν τα περισσότερα περίπτερα. Αναφέρομαι στο Βρετανικό Decanter, που καλύπτει κατά κύριο λόγο τα του παλαιού κόσμου, το Αμερικάνικο Wine Spectator, που δίνει λίγο περισσότερη έμφαση στον νέο κόσμο και κυρίως στην Αμερική, το γνωστό για τα φιλελληνικά του αισθήματα Wine & Spirits, αλλά και το Food & Wine, που απευθύνεται σε αρχάριους αλλά και... βετεράνους της οινογαστρονομίας. Και βέβαια, μην χάσετε και τον καλοκαιρινό Οινοχόο που θα κυκλοφορήσει με την Καθημερινή τον Αύγουστο, και υπόσχεται πολλά και δροσερά οινικά (και όχι μόνο) θέματα.

Σε ότι μέγεθος, format, ή γλώσσα κι αν κυκλοφορεί, ένα καλό βιβλίο ή περιοδικό οίνου μας κρατάει κοντά στο κρασί όπου κι αν βρισκόμαστε, και μας βοηθάει να χαλαρώσουμε μαθαίνοντας.

Καλή ανάγνωση!...


Θόδωρος Λέλεκας

Μοιραστείτε το άρθρο: