Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Λίγα λόγια για την εσοδεία 2011 στην Ελλάδα

Από τον Θ. Λέλεκα 


Ολοκληρώνεται σιγά-σιγά ο τρύγος στα περισσότερα μέρη του Ελληνικού αμπελώνα. Στη νησιωτική και τη Νότια Ελλάδα, και γενικά στις πιο θερμές περιοχές, οι απαραίτητες διαδικασίες ξεκίνησαν στην ώρα τους – αντίθετα, στη Βόρεια Ελλάδα, στα μεγάλα υψόμετρα και στις πιο ψυχρές περιοχές σημειώθηκε αναμενόμενη καθυστέρηση.

Αν και είναι δύσκολο να γενικεύσει κανείς για μία χώρα που περιλαμβάνει τόσο πολλές οινοπαραγωγικές ζώνες, μπορούμε να πούμε ότι η φετινή εσοδεία ήταν πολύ καλή – αυτό σε επίπεδο καιρικών συνθηκών. Γιατί η μητέρα φύση επιφύλαξε φέτος στους αμπελουργούς και τους οινοποιούς μας μια αρκετά δυσάρεστη έκπληξη, η οποία δεν ήταν άλλη από την εμφάνιση περονόσπορου, που σε ορισμένες περιοχές πήρε διαστάσεις πανδημίας. Και ενώ κάποιες περιοχές (κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα) κατάφεραν να γλιτώσουν τελείως, και σε άλλες οι αμπελουργοί βρίσκονταν σε επιφυλακή και μπόρεσαν να προλάβουν, ή τουλάχιστον να περιορίσουν τη ζημιά, υπάρχουν περιπτώσεις περιοχών στις οποίες η παραγωγή καταστράφηκε σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%!

Τί να περιμένουμε από την φετινή εσοδεία λοιπόν; Καλά κρασιά, πολύπλοκα και με αξιόλογες δυνατότητες παλαίωσης, καθώς και πιθανότητα ελλείψεων, αλλά και τσιμπημένων τιμών. Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, τη χρονιά που έρχεται το Ελληνικό κρασί θα χρειαστεί τη στήριξή μας περισσότερο από ποτέ. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να του την προσφέρουμε απλόχερα!...

Θόδωρος Λέλεκας

Μοιραστείτε το άρθρο: