Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τι είναι Wine Restaurant; Ρωτήστε την Έφη και το Νίκο...

Τι είναι Wine Restaurant; Ρωτήστε την Έφη και το Νίκο... Από τον Τ. Πικούνη



Τι είναι ένα Wine Bar ή ένα Wine Restaurant; Ποιές είναι οι διαφορές του από ένα αντίστοιχο εστιατόριο ή μπαρ που δεν φέρει στον τίτλο του τη λέξη Wine;

Με αυτές τις σκέψεις έφυγα χθες βράδυ από το Dirty Ginger, το μπαρ-εστιατόριο της Έφης Γιαλούση και του Νίκου Μαούνη που εδώ και δεκαπέντε χρόνια δίνει το στίγμα του στην "διάσημη" οδό Τριπτολέμου στο Γκάζι.

Δεν είναι ο στόχος μου εδώ να κάνω μια ακόμα κριτική του Dirty Ginger -έχουν εξ' άλλου γίνει πάρα πολλές όλα αυτά τα χρόνια και από αρμοδιότερους από εμένα, και το γεγονός της μακροβιότητας του αποδεικνύει και τη διαχρονικότητα της αξίας των γεύσεων που προσφέρει. Στόχος μου είναι να "ερμηνεύσω" τους όρους "Wine Bar" και "Wine Restaurant" που έχουν αρχίσει να κοσμούν τις επιγραφές όλο και περισσότερων εστιατορίων τις μέρες μας, να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στους δρόμους της Αθήνας αλλά και άλλων ελληνικών πόλεων και να γεμίζουν τις στήλες της οινοκριτικής και life style των αντίστοιχων "περιοδικών", εντύπων ή διαδικτυακών.

Το Dirty Ginger είναι ένα κλασσικό -τώρα πια- Bar-Restaurant. Και λέω "τώρα πιά" γιατί όταν ξεκίνησε και για αρκετά χρόνια αυτή η "ισορροπία" μεταξύ των δύο δεν ήταν συνηθισμένη. Πουθενά στις αναφορές του Dirty Ginger δεν υπεισέρχεται ο δημοφιλής πλέον όρος "Wine". Μην ξεγελαστείτε όμως... γιατί αν στην Ελλάδα "είσαι ότι δηλώσεις", υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που μπορεί να είσαι -και με το παραπάνω μάλιστα!- ότι "ΔΕΝ δηλώσεις".

Ο Νίκος Μαούνης ασχολείται με το κρασί και την εστίαση περίπου 3 δεκαετίες, από το "Sui Generis" της οδού Βεντήρη και το ιστορικό επίσης "Ginger" της πλατείας Μαβίλη. Η Έφη με την "Οινοπάθεια" στο Χαλάνδρι, ένα πρωτοποριακό εστιατόριο που δεν δίστασε 15 χρόνια πριν να φτιάξει λίστα κρασιών μόνο με ποιοτικά και προσεκτικά διαλεγμένα ελληνικά κρασιά! Και η κάβα της "Οινοπάθειας" μεταφέρθηκε αυτούσια και συμπληρώθηκε στο Dirty Ginger. Αποτέλεσμα: 700+ κρασιά, τα περισσότερα παλαιωμένα με ημερομηνίες από την δεκαετία του ...80 (!) και δύο άνθρωποι που γνωρίζουν το κρασί και τους συνδυασμούς τους με το φαγητό όσο λίγοι...

Είναι λοιπόν τα κρασιά που δίνουν το συνοδευτικό χαρακτηρισμό "Wine" σε ένα εστιατόριο ή Bar; Είναι οι άνθρωποι, η γνώση και η βαθειά αγάπη για το κρασί; Ή μήπως είναι τελικά ο συνδυασμός των δύο που δίνει τον χαρακτήρα και που τελικά εξυπηρετεί αυτό που ο πελάτης περιμένει να βρει σε ένα Wine Bar ή Wine Restaurant; Θα πω ανεπιφύλακτα ότι είναι ο συνδυασμός των δύο, χωρίς όμως το κάθε ένα τους χωριστά και από μόνο του να ικανοποιεί τον ορισμό.

Η απόλαυση του κρασιού δεν είναι μια μονοδιάστατη διαδικασία. Πρέπει να ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις, αλλά και το μυαλό ταυτόχρονα: Και όταν μιλάς για το κρασί, όταν γνωρίσεις την ιστορία του, όταν συζητήσεις με κάποιον που ξέρει τα χαρακτηριστικά του, το ταίριασμά του με το φαγητό που έχεις διαλέξει ή την επιλογή του φαγητού βάσει του κρασιού, τότε η απόλαυση μεγιστοποιείται, η διανοητική διεργασία διεγείρει και συμπληρώνει την αισθησιακή ικανοποίηση. Γι' αυτό και πολλά κρασιά που έχουν μείνει απ' έξω από τις υψηλές βαθμολογίες των "τυφλών δοκιμών" αναδεικνύονται και αποκτούν άλλες ιδιότητες όταν είναι γνωστό το όνομά τους!

Πόσοι από τους ανθρώπους των σημερινών κατά τίτλο Wine Bars-Restaurants μπορούν να κάνουν αυτό ακριβώς; Αυτό που με τόση επιτυχία, ευκολία, άνεση αλλά και χαρά κάνει η Έφη και ο Νίκος; Πόσοι Sommelier μπορούν να μας δώσουν την χαρά να απoλαύσουμε το εξαιρετικά διατηρημένο "Γιαννακοχώρι" του 1994 και το υπέροχο "Μοντοφώλι" του 1993, αλλά ακόμα και το -προ πολλού εξαντλημένο στην αγορά- Όβηλο 2010 που επέλεξε για εμάς ο Νίκος Μαούνης. Και επιπλέον, πόσοι μπορούν να μας προσφέρουν την χαρά της συζήτησης για τα κρασιά αυτά; Και ποιός άλλος ιδιοκτήτης ενός Wine Restaurant  θα διέθετε ΔΩΡΕΑΝ την πολύτιμη συλλογή του στους οινόφιλους; Αντιγράφω από το Site του Dirty:

"Το Dirty Ginger αποφάσισε να ανοίξει το κελάρι του, αλλά και το κελάρι της Οινοπάθειας και να διαθέσει μερικά από τα «διαμάντια» του ελληνικού αμπελώνα, παλαιωμένα και καλοσυντηρημένα, καταρχήν σε όσους αγαπούν το κρασί. Διότι, αν διατεθούν αλλού θα πάνε χαμένα.Έτσι λοιπόν, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, όποιος από σας επιλέξει να δειπνήσει στο Dirty Ginger, μπορεί να απολαύσει μια φιάλη κρασί ανά 4 άτομα, από τα παραπάνω «διαμαντάκια» που λέγαμε, εντελώς δωρεάν. Οι εποχές είναι δύσκολες. Ας απολαύσουμε λοιπόν αυτό που έχουμε στα χέρια μας. "

Επειδή ζούμε στην Ελλάδα του υπερεπαγγελματισμού και επειδή προβλέπω ότι τα μανιτάρια των "Wine-κάτι" θα πολλαπλασιαστούν το 2012, συνιστώ στους επίδοξους ιδιοκτήτες τους να επισκεφθούν το Dirty Ginger σαν πελάτες, και να συζητήσουν με το Νίκο και την Έφη την επιλογή των κρασιών. Και αν, όταν πιά φύγουν, κρίνουν ότι μπορούν να δώσουν το ίδιο ή έστω να πλησιάσουν αυτό που προσφέρουν στο θέμα του κρασιού οι ιδιοκτήτες και το Dirty, τότε ας προχωρήσουν. Αλλιώς, ας μας κάνουν τη χάρη να ασχοληθούν με κάτι άλλο... Έχουμε ήδη αρκετά Wine Bars -Restaurants όπου το προσωπικό δεν γνωρίζει καν τι σερβίρει, ή ότι το Chardonnay είναι λευκή ποικιλία...

Τελειώνοντας, να ευχαριστήσω άλλη μια φορά την Έφη και το Νίκο για την απόλαυση που μας πρόσφεραν και την χαρά της καλύτερης γνωριμίας.

Για όσους θέλουν να μοιραστούν αυτή την απόλαυση μαζί μας:

Dirty Ginger
Τριπτολέμου 46 & Περσεφόνης, Γκάζι,
τηλ: 210-34 23 809
e-mail: info@dirtyginger.gr

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 20.00 ΜΜ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 16.00 ΜΜ
Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕΡΒΙΡΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 02.00 ΠΜ

Μοιραστείτε το άρθρο: