| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Περί Wine Bars: By the Glass... φτάσαμε ήδη στην κορυφή;

Περί Wine Bars: By the Glass... φτάσαμε ήδη στην κορυφή; Από τον Τ. Πικούνη


Χθες (Τρίτη,4/11/2012) βρέθηκα στον 9.84 να δίνω συνέντευξη στη γλυκύτατη Έμυ Λιβανίου για το κρασί (όσοι ζηλεύετε, πρόβλημά σας!). Και όταν η συνέντευξη τελείωσε (γύρω στις 3 μμ) σκέφτηκα ότι ήταν ιδανική ευκαιρία εξερευνήσω το νέο Wine Bar για το οποίο αρκετά είχαν ειπωθεί πριν ανοίξει, (Γιώργος Φλούδας-Fnl Gude κλπ) και ελάχιστα ή μάλλον τίποτα αφ' ότου άνοιξε, μόλις πριν 2 εβδομάδες. Έψαξα λοιπό στο κινητό μου να το βρω.. που;... μα που αλλού, στο Google. Google λοιπόν με "By The Glass"... αποτέλεσμα; Τίποτα! Σειρά στο facebook: Αναζήτηση και εκεί, ...τίποτα επίσης!

Καταλαβαίνετε ότι για έναν άνθρωπο σαν και εμένα, που όλα και όλοι έχουν να κάνουν με το Internet, αυτό ήταν επιεικώς απαράδεκτο! Γρήγορα τηλέφωνο στον φίλο και συνεργάτη Γρηγόρη (Μιχαήλο) για τις ...συντεταγμένες. Και παραβιάζοντας κατάφωρα τον δακτύλιο με ζυγό αριθμό σε ημέρα μονών, κατ' ευθείαν στην Φιλελληνων, παρκάρισμα στο parking και κατ' ευθείαν στη Στοά Ράλλη... όπου και το By the Glass!

Η είσοδός μου, δραματική και ...τραυματική: Ανοίγοντας την πόρτα, χάρη σε ένα ανύπαρκτο σκαλοπάτι που δυστυχώς δεν βρισκόταν εκεί που ...θα όφειλε, κόντεψα να κατεδαφίσω τη μπάρα!

Αφού οι άνθρωποι του By the Glass έσπευσαν να με βοηθήσουν, και χωρίς τραύματα, κάθισα, συνήλθα με ένα ποτήρι νερό, και... εδώ πια αρχίζει η εκτίμηση του νέου Wine Bar, χωρίς φόβο αλλά με αρκετό... πόνο από το πέσιμο!

Την άποψή μου για τα Wine Bars την ξέρετε: Πιστεύω ότι είναι ότι καλύτερο συνέβη στο κρασί τα τελευταία χρόνια: Φέρνει το κρασί κοντά στους νέους, μαθαίνει τους καταναλωτές τι είναι εμφιαλωμένο κρασί, και σε μια εποχή όπου το κόστος είναι o καθοριστικός παράγων του είδους της διασκέδασης, επιτρέπει την προσιτή έξοδο μιας παρέας με την απόλαυση ενός ποτηριού κρασί με το αντίστοιχο μεζεδάκι. Το εμφιαλωμένο, ποιοτικό κρασί βγαίνει από τον «ασφυκτικό» -και συνήθως …θανατηφόρο- εναγκαλισμό των εστιατορίων, με τις απίστευτες τιμές και το χύμα να το καπελώνει σε κάθε ευκαιρία… (Φίλοι εστιάτορες μη θυμώνετε, οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα).

Έχω επισκεφθεί αρκετά Wine Bars τον τελευταίο καιρό, από τότε που έγιναν "της μόδας" και γέμισαν το πέριξ της Πλατείας Συντάγματος κέντρο. Θα σας πω λοιπόν ανεπιφύλακτα, ότι το By the Glass είναι το καλύτερο που έχω δει μέχρι σήμερα.

Ο χώρος εξαιρετικός: Σε μια στοά (Ράλλη) που είναι "όλα τα λεφτα" (θυμηθείτε αυτό που λέω το καλοκαίρι), σε ένα μεγάλο, θαυμάσια διαμορφωμένο χώρο (Ο Πάνος μου εξομολογήθηκε ότι "κυνηγούσαν" το συγκεκριμένο χώρο για πέντε περίπου χρόνια!), με μια τεράστια προκλητική μπάρα, τραπεζάκια στο ύψος σχεδόν της μπάρας αλλά με άνετα καθίσματα, με ράφια σε μήκος και ύψος όλου του τοίχου γεμάτα κρασιά, ωραίο, διακριτικό φωτισμό και με το περίφημο μηχάνημα της συντήρησης των ανοικτών φιαλών να φιγουράρει ...εξοπλισμένο με τα κρασιά του -ένα μηχάνημα που ήδη έχει "κάψει καρδιές", αντικείμενο ...φθόνου από συναδέλφους και μη, το By the Glass ξεκινά με τα απαραίτητα καθ' υπερβολή!

Αλλά βέβαια, όσοι ξέρουν "τι εστί" Wine Bar, θα περιμένουν να ακούσουν τα ..επόμενα: Που είναι βέβαια οι άνθρωποι του... Γιατί Wine Bar χωρίς ανθρώπους που αγαπούν και γνωρίζουν το κρασί, είναι κάτι σαν ...ιστιοφόρο χωρίς καπετάνιο και πλήρωμα! Και τα "τυπικά" προσόντα των άνθρώπων του είναι εντυπωσιακότερα από το χώρο!

Για τον λόγο αυτό και κάθισα από τις 3:00 περίπου μέχρι και τις 7:00. Ακριβώς για να γνωρίσω τους ανθρώπους του. Στην αρχή incognito... O Πάνος (Στογιάννης) -ένας από τους συνιδιοκτήτες- έσπευσε να με περιμαζέψει μετά την ...άγαρμπη πρώτη συνάντησή μου με τη μπάρα, αλλά και να σταθεί δίπλα μου, να με ρωτήσει τι θα ήθελα, να μου δώσει τις απαραίτητες συμβουλές -πολύ διακριτικά- για το τι να παραγγείλω. Και η γλυκύτατη Μαρία, που έφερε έναν θαυμάσιο σολομό με ψωμάκια, μαζί με μια Βιβλία Χώρα σε άψογη θερμοκρασία... πραγματική απόλαυση και τα δύο.

Το By the Glass δημιουργηθηκε από 3 φίλους, σχετικούς μα το κρασί και με την business του Bar: Ο Πάνος Στογιάννης -μαζί με τις σπουδές WSPC- έχει την εμπειρία στη διαχείριση και το management, αφού διευθύνει άλλo 1 επιτυχημένo bar. Η Ιόλη Βρυχέα, επίσης με εμπειρία στο χώρο της εστίασης (και... έκπληξη!- κόρη  φίλων της νιότης μου-αρχιτεκτόνων όπως και εγώ !), και τέλος η Φωτεινή Παντζιά ή... ψυχή του By The Glass και σίγουρα η spokeswoman της επιχείρησης, με WSPC στο τρίτο επίπεδο, με σημαντική προϋπηρεσία στην Μπουτάρης Α.Ε., στην Mediterra και τελευταία στον Τσάνταλη, με πάθος για το κρασί και για αυτό που κάνει σήμερα, με πολλά όνειρα, με... με…

Αλλά το team του By the Glass δεν τελειώνει εδώ: Και οι συνεργάτες τους, αυτοί που θα σας υποδεχτούν, θα σας σερβίρουν, θα απαντήσουν στις ερωτήσεις σας είναι όλοι άνθρωποι που ξέρουν το κρασί: Ο Σωκράτης Βρακκάς, με προϋπηρεσία στην Trinity, Γεροβασιλείου και στον Σιγάλα, η Μαριέττα Λαγουτάρη, με σημαντική προϋπηρεσία στο χώρο της εστίασης και τελεyta;ia στη "Χύτρα" για 3 χρόνια, με το χαμόγελο στα χείλη έτοιμη πάντα να εξυπηρετήσει και να πληροφορήσει, ο Γιώργος-Λευτέρης Χασιώτης, αρχικά στον Παυλίδη, μετά στο κτήμα Χατζηγεωργίου και τώρα στον Κώστα Λαζαρίδη... Ο Παντελής Νικολόπουλος, η Μαρία Κοφινά με εμπειρία σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, και ο Δημήτρης Σερμπάν, από το "Κόκκινο Ποδήλατο" της Σαντορίνης.

Mακάρι και τα άλλα Wine Bar να διαθέτουν τέτοιου επιπέδου team...

Προσωπικά απόλαυσα κάθε λεπτό της ....4ωρης παραμονής μου στο By the Glass: με τη συζήτηση με τη Φωτεινή, για τα όνειρά της και τις επιδιώξεις της, με το Πάνο για την επιχείρηση- απαραίτητη προϋπόθεση το σωστό management γιατί ...άνευ τούτου ουδέν, αλλά και με την κουβέντα με τη Μαριέττα, με πηγαίο ταλέντο στο να κάνει τον πελάτη να νοιώσει οικεία και άνετα... Δεν είδα -είναι η αλήθεια- τους ανθρώπους σε "δράση" κάτω από συνθήκες πίεσης, αλλά πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν -εξ' άλλου θα το μάθω πολύ σύντομα!

Δεν σας κρύβω ότι μεγάλο μέρος της συζήτησής μας γύρω από το κρασί ήταν …για το κάπνισμα! Ναι, επιτρέπεται το κάπνισμα στο By the Glass σε ειδικό χώρο… Ναι, συμφωνεί και η Φωτεινή ότι κρασί και τσιγάρο είναι ασύμβατα… και ότι πέρασε αρκετές νύχτες ξάγρυπνη μέχρι που ο Πάνος της έβαλε τις φωνές «επιτέλους, πάρε μια απόφαση!». Αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Ο μικρός χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα «τίγκα» στον κόσμο, ο ένας πάνω στον άλλο. Και η θαυμάσια μπάρα… έρημη, να «κοιτάζει» με ζήλια το χώρο των καπνιζόντων που σφύζει από ζωντάνια…

Δεν συνηθίζουμε να μην παίρνουμε θέση… Ναι, νομίζουμε ότι καλά έκανε η Φωτεινή, εφ' όσον υπάρχει χωριστός χώρος για τους ...θεριακλήδες… Και όταν όσοι «απολαμβάνουν» το κρασί τους με το τσιγάρο, κάποια στιγμή, εμβαθύνουν στις ιδιότητες του κρασιού, μόνοι τους θα καταλάβουν την ασυμβατότητα. Αλλά στο μεταξύ, προηγείται να μάθουν να πίνουν κρασί… όπως τους αρέσει, με τσιγάρο ή όχι, αρκεί να μην ενοχλούν τους υπόλοιπους, που ήδη ξέρουν. Να έρθουν κοντά στο εμφιαλωμένο κρασί... Ναι, μερικές φορές ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Είναι το By The Glass πανέτοιμο; Όχι βέβαια... όπως δεν είναι ποτέ κανένα Wine Bar που σέβεται τον εαυτό του. Η λίστα κρασιών θα εμπλουτισθεί, τα πιάτα επίσης -αλλά σε ποσότητες Wine Bar, και ελπίζω να προστεθεί και το ... σκαλάκι που λείπει από την -σήμερα- ....δολοφονική είσοδο! Αλλά και τώρα, διαθέτει τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, μια αξιολογότατη κάβα, εξαιρετικά σε ποιότητα συνοδευτικά μεζεδάκια -δοκιμάστε τα θαυμάσια μανιτάρια με Pinot Noir-, κρασί σε ποτήρι σε καλές τιμές, και -το κυριότερο- συνεργάτες ευχάριστους, έτοιμους να σας βοηθήσουν είτε ξέρετε είτε δεν ξέρετε για το κρασί. Να σας κάνουν να νιώσετε άνετα…

Ένας θαυμάσιος χώρος, με ανθρώπους που γνωρίζουν το κρασί, που τόσο το House of Wine όσο και εγώ σας τον συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Γιατί πέρα από τα πολύ καλά κρασιά και πιάτα, τον σύγχρονο εξοπλισμό, το άψογο sevice, προσφέρει γενναιόδωρα σε όλους εμάς και εσάς κάτι ανεκτίμητο: Την αγάπη για το κρασί, την προβολή του σε νέους, και ένα χώρο όπου μπορούμε να απολαύσουμε σε "οικείο" περιβάλλον, φιλικό για το κρασί, την κοινή μας αγάπη... Μακάρι το ίδιο να προσφέρουν και τα άλλα Wine Βars...

Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία...

Σας συνιστούμε επίσης να δείτε το μικρό video που ακολουθεί, με την Φωτεινή να μιλά για το By the Glass....


By The Glass
Wine Bar
Γεωργίου Σουρρή και Φιλελλήνων - Στοά Ράλλη
210 3232560

Ανοικτά από τις 8:00 το πρωί (υποθέτουμε για ...καφέ!) μέχρι τη 1:00 το βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα μέχρις ότου ...φύγετε!


Μοιραστείτε το άρθρο: