Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Από χθες η gourmet Αθήνα... βράζει

Από χθες η gourmet Αθήνα... βράζειΑπό τον Τ. ΠικούνηΓιατί;

Μα, αν δεν γνωρίζετε ήδη το ...κοσμοϊστορικό γεγονός, δεν είστε gourmet! Αλλά για εσάς που δεν ξέρετε, καθήκον μας να σας ενημερώσουμε: Η επιτροπή των Χρυσών Σκούφων λοιπόν έκανε την μεγάλη ανατροπή -το αδιανόητο!- και ...αποκαθήλωσε τη Σπονδή από το ψηλότερο βάθρο που στεκόταν ακλόνητη για 12 ολόκληρα χρόνια και έδωσε την πρώτη θέση στο κερκυραϊκό Etrusco του Έκτορα Μποτρίνι!

"Επιτέλους... καιρός ήταν"! ανέκραξαν οι περισσότεροι... "Αίσχος... κατευθυνόμενη απόφαση" διαμαρτυρήθηκαν οι αιώνιοι φανατικοί φίλοι της Σπονδής. Και το χειρότερο, δεν είναι ότι έχασε την πρώτη θέση. Όχι! Το χειρότερο είναι ότι συγκατοικεί στη δεύτερη θέση με άλλα τρία εστιατόρια -αν είναι δυνατόν!-, τη Γαλάζια Hytra, το Funky Gourmet και το Squirrel ! Οποία προσβολή!... Αλλά η πραγματική φρίκη για τους φανατικούς Σπονδικούς είναι ότι- λόγω αποχώρησης του chef Arnaud Bignon, κινδυνεύει να χάσει το ένα από τα "πολύτιμα" αστέρια Michelin! Oh, mon dieu, c'est terrible! Το πάθος μέγα, οι αντιδράσεις εκατέρωθεν έντονες, και κάποιο γελούν κάτω από τα μουστάκια τους...
"Μα γιατί;" αναρωτιούνται οι φίλοι της Σπονδής, αλλά μόνοι τους σπεύδουν να δικαιολογήσουν με διάφορους τρόπους το τραγικό γεγονός: Άλλοι υποστηρίζουν ότι φταίει η αποχώρηση του sef Arnaud Bignon, άλλοι σαν γνήσιοι Έλληνες αναπτύσσουν θεωρίες συνομωσίας.

Υπάρχουν και οι πιο ψύχραιμες θεωρίες, όπως αυτή του Πάνου Δεληγιάννη του Fnl-Guide, που λέει ότι "Ίσως λόγοι πολιτικής υπαγόρευσαν αυτή την απόφαση που, όπως και να το κάνουμε, αφενός ικανοποιεί όλους εκείνους που αφελώς «διαμαρτύρονταν» για την απουσία σημαντικών αλλαγών στη λίστα των βραβευμένων εστιατορίων και αφετέρου εξασφαλίζει έξτρα προβολή στα φετινά αποτελέσματα".

Εμείς εδώ στο House of Wine, κρατάμε την ψυχραιμία μας... Πρώτα απ΄όλα, γιατί δεν δίνουμε μεγάλη σημασία σε σκούφους και βραβεία: Οι απανταχού gourmet δεν θα πάψουν να συρρέουν στη "Σπονδή" για να καταθέσουν τα (πολλά) ευρώ τους και να απολαύσουν τα θεσπέσια εδέσματα επειδή κάποια επιτροπή την κατέβασε στις δεύτερες θέσεις. Τώρα βέβαια, αν κάποιο δεν μπορούν πια να τρώνε στο ...δεύτερο εστιατόριο, ε... ας δοκιμάσουν την ταβέρνα της γειτονιάς τους.

Δεύτερον γιατί ...καιρός ήταν! Το περίφημο εστιατόριο elBulli του διάσημου και κορυφαίου (ίσως όλων των εποχών) Kαταλανού chef Ferran Adrià διατηρήθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των εκλεκτών εστιατορίων για 5 χρόνια -χρόνο ρεκόρ! Ε... μάλλον τα 12 χρόνια της Σπονδής έφταναν. Είναι αδύνατον μέσα σε αυτό το διάστημα να μην αναδείχτηκαν άλλα σημαντικά εστιατόρια! Θα σήμαινε ότι η ελληνική gourmet σκηνή πάσχει, και αυτό δεν συμβαίνει. Αλλά και αν αποδεχτούμε την άποψη του Πάνου Δεληγιάννη, πάλι και σαν σκοπιμότητα, η αλλαγή θέσεων αναζωογονεί το θεσμό και το ενδιαφέρον των απανταχού gourmet.... Και μόνο ότι καβγαδίζουν επί του θέματος, θετικό είναι.

Θέλετε την ταπεινή μου γνώμη; Ναι, έχω απολαύσει -τις λίγες φορές που έχω επισκεφθεί τη Σπονδή- τα εξαιρετικά πιάτα της… αλλά ένα εστιατόριο που αρνείται να φτιάξει ένα απλό φιλέτο (εκτός καταλόγου) σε μια κυρία πολυπληθούς παρέας, δεν μπορεί να βρίσκεται σε καμία κορυφή. Όπως μια μόνη καλή πράξη στέλνει κάποιον στον Παράδεισο, έτσι και μια μόνη κακή στέλνει ένα εστιατόριο που διεκδικεί την κορυφή στα τάρταρα…

Να συμπληρώσουμε εδώ ότι, κατά την άποψή μας, όπως υπάρχουν εξαιρετικά κρασιά, έτσι υπάρχουν και εξαιρετικά εστιατόρια, και τα δύο βασισμένα στην κρίση των ειδικών γευσιγνωστών. Και εμείς, όπως σας βεβαιώνουμε ότι, παρόλα αυτά, το καλύτερο κρασί είναι αυτό που σας αρέσει, έτσι σας λέμε ότι το καλύτερο εστιατόριο είναι αυτό που αρέσει σε εσάς και την παρέα σας: Εκεί που απολαμβάνετε το κρασί που σας αρέσει, τα πιάτα που σας αρέσουν, εκεί που κάνετε κέφι, που τα βάσανα και οι έγνοιες απομακρύνονται για κάποιες λίγες τουλάχιστον ώρες. Εκεί που δίνετε τους δικούς σας, προσωπικούς σκούφους...

Αυτοί που καβγαδίζουν για τις πρωτιές των σκούφων, ας αναλογιστούν και κάτι ακόμα. Είμαστε υπέρ της συνέχισης της ζωής παρά την κρίση, είμαστε κατά της μιζέριας που λέει ότι δεν μιλάμε για "ακριβά", που προσπαθεί να μποϋκοτάρει τα ξένα προϊόντα εισαγωγής, που θέλει νυχθημερόν να κλαίμε για το κακό που μας βρήκε... Αλλά είμαστε και αντίθετοι με την πρόκληση... με την προσβολή του κοινού αισθήματος. Ναι, καλώς υπάρχουν τα gourmet εστιατόρια, ναι, μακάρι να αυξηθούν... αλλά και μια ελάχιστη σεμνότητα έχει τη θέση της σε μια κοινωνία που πολλοί βρίσκουν τα ...gourmet εδέσματα στους σκουπιδοτενεκέδες.

Έτσι λοιπόν είμαι βέβαιος ότι, τα ...συγκλονιστικά αυτά γεγονότα, θα τα αντέξουμε... και θα κοιμηθούμε όλοι το βράδυ...


Μοιραστείτε το άρθρο: