Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Γιατί θα πρέπει να επισκεφθείτε το «Οινόραμα 2016»

Γιατί θα πρέπει να επισκεφθείτε το «Οινόραμα 2016» Από τον Τ. ΠικούνηΣε λιγότερο από 2 εβδομάδες, το Σάββατο 5 Μαρτίου ξεκινά η πιο μεγάλη αλλά και η πιο σημαντική έκθεση κρασιού στην Ελλάδα: Το «Οινόραμα 2016» που διοργανώνεται ανελλιπώς από το 1994, και που θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 7 Μαρτίου. Σήμερα, στη διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά του κρασιού, η ετήσια πλέον έκθεση Οινόραμα είναι πιο ευέλικτη από ποτέ, εύχρηστη και προσιτή σε όλους, καταναλωτές και επαγγελματίες, με πρωταγωνιστή –τι άλλο;– το ίδιο το κρασί.

Το «Οινόραμα 2016» διοργανώνεται και φέτος στο κέντρο της Αθήνας, στο Ζάππειο Μέγαρο, ένα χώρο που έχει αποδειχθεί ιδανικός για την προβολή του κρασιού. Πανέμορφες ψηλοτάβανες αίθουσες με φυσικό φωτισμό, εύκολη πρόσβαση με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεκάδες ξενοδοχεία και χώροι εστίασης σε απόσταση περπατήματος, εξασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες για τους εκθέτες και τους επισκέπτες του Οινοράματος.

Το Οινόραμα απευθύνεται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, τόσο στους συνειδητούς φίλους του κρασιού, όσο και στους περιστασιακούς καταναλωτές, αλλά και σε όσους... σκέπτονται να γίνουν φίλοι του! Είναι μια έκθεση που θα πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε: Είτε είστε φίλος του κρασιού, είτε επιθυμείτε απλά να ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα. Το γιατί είναι αυτό που θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω στη συνέχεια.

Πρώτα απ΄ όλα είναι αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη έκθεση κρασιού στην Ελλάδα, και -όπως έξυπνα γράφουν οι διοργανωτές- η μεγαλύτερη έκθεση Ελληνικού κρασιού στον κόσμο!

Πάνω από 150 Έλληνες παραγωγοί εκθέτουν τα κρασιά τους. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει σχεδόν ελληνικό κρασί που να μην μπορείτε να δοκιμάσετε στο Οινόραμα! Αλλά δεν είναι μόνο ο αριθμός των παραγωγών: Είναι και η μεγάλη διάρκεια της έκθεσης: Τρείς ολόκληρες ημέρες θα έχετε στη διάθεσή σας για να οργανώσετε σωστά και χωρίς άγχος την επίσκεψή σας. Αρκετός χρόνος για να δοκιμάσετε -εφ' όσον επιθυμείτε- όλα τα κρασιά της έκθεσης.

Το Οινόραμα είναι η πιο δημοκρατική έκθεση που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια!

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά σημαίνει ότι ο κάθε παραγωγός έχει ακριβώς τα ίδια μέσα για να προωθήσει τα κρασιά του!

Είτε είναι ο Τσάνταλης, είτε ο νεαρός οινοποιός που φτιάχνει τα πρώτα του κρασιά στην καλύβα του σπιτιού του στο χωριό, έχει τα ίδια μέσα να εντυπωσιάσει το κοινό του: Ένα πάγκο 1x2 περίπου, ένα προτυπωμένο banner 2x2,50 και κυρίως, τα... κρασιά του! Αυτά τα κρασιά είναι που θα κάνουν τη διαφορά στον επισκέπτη, όχι τα μεγέθη, όχι τα τεράστια περίπτερα, ούτε ο πολύς κόσμος στο stand-πόσοι να χωρέσουν πια πίσω από ένα τραπέζι!

A... ξέχασα: Ο οινοπαραγωγός έχει και τον εαυτό του! Δίνω έμφαση σε αυτό το "όπλο", γιατί στο Οινόραμα θα βρείτε τους περισσότερους γνωστούς οινοπαραγωγούς παρόντες! Στις εκθέσεις κρασιού που απευθύνονται στο ευρύ κοινό όπως το Οινόραμα, οι οινοπαραγωγοί ΟΦΕΙΛΟΥΝ να βρίσκονται εκεί, γιατί αυτό θέλει ο καταναλωτής και γι' αυτό πηγαίνει στην έκθεση: Για να δοκιμάσει κρασιά αλλά και να γνωρίσει το "μάγο" που φτιάχνει τα δημιουργεί!

Εσείς λοιπόν ο επισκέπτης, δεν θα θαμπωθείτε από... φρου-φρου και αρώματα, αλλά από την ουσία: Από τα κρασιά και τους παραγωγούς τους... μόνο.

Ο χρόνος επίσης που γίνεται η έκθεση είναι ιδανικός: Αυτή την εποχή όλα τα κρασιά της σοδειάς του 2015 έχουν εμφιαλωθεί, τα ερυθρά των προηγούμενων εσοδειών επίσης, και επομένως η εικόνα του ελληνικού κρασιού που κυκλοφορεί τώρα είναι πλήρης!

Κατά τη διάρκεια του Οινοράματος θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε σειρά εκδηλώσεων, με ειδικά θέματα:

- Οινικές Αποκαλύψεις: Μικρά οινοποιεία, αφανείς ποικιλίες και «φυσικά κρασιά», για επαγγελματίες και οινόφιλους που αναζητούν το διαφορετικό και θέλουν να... προβλέψουν το οινικό μέλλον.

- Discover Greek Wine: Η «Πλατεία Γευσιγνωσίας» που αποτυπώνει αντιπροσωπευτικά τον οινικό χάρτη της Ελλάδας, όσον αφορά ποικιλίες αμπέλου, προελεύσεις, στυλ κρασιών κ.ά. και απευθύνεται στον έλληνα και στον ξένο επαγγελματία.

- ΕλλΟινικό Εστιατόριο: Επιβράβευση και προβολή εστιατορίων που πιστεύουν και επενδύουν στο Επώνυμο Ελληνικό Κρασί και το αναδεικνύουν στους χώρους τους.

- Τα Ελαιόλαδα των Οινοποιών: Οι αρκετοί οινοποιοί της έκθεσης με παραγωγή ελαιόλαδου θα το εκθέσουν προς δοκιμή στους επισκέπτες της.

Την προηγούμενη εβδομάδα από την έκθεση, συνεχίζεται και εφέτος η εκδήλωση για το κρασί, Athens Wine Week 2016, που εγκαινιάστηκε πέρυσι. Πρόκειται για μία εβδομάδα κρασιού που θα ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου 2016 και θα διαρκέσει έως τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης, Κυριακή 6 Μαρτίου 2016. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Athens Wine Week 2016 το επώνυμο ελληνικό κρασί θα είναι ο πρωταγωνιστής της πόλης και οι δημιουργοί του θα βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Δεκάδες διαφορετικές οινογευσιγνωστικές εμπειρίες, ευχάριστες, απολαυστικές, εκπαιδευτικές και καινοτόμες, θα πάρουν σάρκα και οστά σε εστιατόρια, κάβες, wine bars και σχολές κρασιού και μαγειρικής σε όλη την πόλη. Έτσι, αν και τo Athens Wine Week 2016 απευθύνεται κυρίως σε καταναλωτές, αλλά εμπλέκει ενεργά́ στην έκθεση εστιάτορες και άλλους επαγγελματίες.

Οι κυριότερες δράσεις του Athens Wine Week 2016 είναι οι εξής:

- Μαραθώνιος Οινικής Γνώσης: Μία πρωτότυπη στη σύλληψή της εκδήλωση στις 28/02/2016, όπου 30 γνωστοί επαγγελματίες του κρασιού μιλούν ο καθένας για 10’ επάνω σε κάποιο θέμα που αφορά το κρασί. Πέρυσι την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 350 άτομα, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, από τις 10:00 μέχρι τις 18:00. Σε αυτή την εκδήλωση θα μιλήσω και εγώ, στις 10:30 το πρωί με θέμα- τι άλλο!- "Η πώληση κρασιού στο internet"
- Αρμονία στη γεύση σε εστιατόρια της Αθήνας: Πολλά εστιατόρια της Αθήνας (30 το 2015) διαλέγουν τρία εμβληματικά τους πιάτα και τα παντρεύουν με τρία διαφορετικά κρασιά στο ποτήρι, σε τιμή-προσφορά, για όλη την εβδομάδα.
- Γευσιγνωσίες σε Wine Bars και κάβες: Τα καλύτερα wine bars της πόλης και μερικές από τις καλύτερες κάβες οργανώνουν εκδηλώσεις γευσιγνωσίας στους χώρους τους.
- Οινικά δείπνα: Πρόκειται για γαστρονομικά δείπνα στα καλύτερα εστιατόρια της πόλης με αφετηρία και πρωταγωνιστή το κρασί.
- Ειδικές εκπτώσεις: Κάβες και άλλα σημεία λιανικής προσφέρουν διάφορα κρασιά με έκπτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το House of Wine συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτές με ένα εξαιρετικό και πρωτότυπο οινικό δείπνο στο Vintage Wine Bar την Τετάρτη 2 Μαρτίου στο οποίο θα παρουσιαστούν "αυτά τα υπέροχα Σαββατιανά", των 5 οινοποιών των Wine of Athens - Κοκοτός, Μάρκου, Μυλωνάς, Παπαγιαννάκος, Φράγκου - θα συνδυαστούν με τα πιάτα του Vintage που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτά! Τα 5 Σαββατιανά που τάραξαν με την απίστευτη ποιότητά τους τα οινικά "νερά" θα παρουσιαστούν από τους δημιουργούς τους σε αυτό το απολαυστικό δείπνο, που γίνεται στα πλαίσια των οινικών εκδηλώσεων πριν από το "«Οινόραμα 2016» ". Θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε τις ιδιαιτερότητες του καθ΄ενός, τις διαφορές τους, με τι πιάτα ταιριάζει καλύτερα το κάθε ένα, αλλά και τη συνολική τους εκπληκτική ποιότητα που -χάρη στις προσπάθειες των 5 οινοποιών των Μεσογείων- έφθασαν να βρίσκονται στην κορυφή των ελληνικών λευκών κρασιών! Σας περιμένουμε σε μια απολαυστική βραδιά στο Vintage Wine Bar!

Το House of Wine βέβαια θα είναι στο «Οινόραμα 2016»! Είναι και αυτός ένας επιπλέον λόγος για τους πάρα πολλούς φίλους μας να επισκεφθείτε το Οινόραμα. Θα είμαστε εκεί με πολλές εκπλήξεις, πρωτότυπες δράσεις, αλλά και για να σας διευκολύνουμε στην αγορά των κρασιών που σας άρεσαν! Και αυτό γιατί αντί να κρατάτε σημειώσεις από τα κρασιά που δοκιμάσατε, ή να βασίζεστε στη... μνήμη σας που -κακά τα ψέματα- κρατάει όσο και η έκθεση, το House of Wine σας δίνει την ευκαιρία να παραγγείλετε τα κρασιά αυτά μέσα στην έκθεση, και να σας αποσταλούν σπίτι σας σε 2-3 ημέρες!

Συμπέρασμα: Αξίζει να επισκεφθείτε το «Οινόραμα 2016» : Θα περάσετε κάποιες ώρες στο θαυμάσιο κόσμο των κρασιών, θα απολαύσετε κάποια από αυτά, θα γνωρίσετε τους οινοποιούς....

Όλοι μας σας περιμένουμε εκεί! Και ην ξεχνάτε: Εσείς είστε η δύναμη που δίνει σε όλους εμάς -αλλά και στο Ελληνικό κρασί- κουράγιο να προχωρήσουμε μπροστά τους δύσκολους αυτούς καιρούς!

Ραντεβού λοιπόν στο «Οινόραμα 2016» !


Μοιραστείτε το άρθρο: