Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

1 Χρυσό + 2 Αργυρά στο διαγωνισμό Syrah du Monde®

1 Χρυσό + 2 Αργυρά στο διαγωνισμό Syrah du Monde®
Από τον Τ. Πικούνη

Ο 10ος Διεθνής Διαγωνισμός κρασιού Syrah du Monde®, που διοργανώθηκε από το Φόρουμ Œnologie, έφτασε πριν λίγες μέρες στο τέλος του. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών της κρίσης, διεθνείς εμπειρογνώμονες δοκίμασαν 374 μονοποικιλιακά κρασιά Syrah / Shiraz από όλο τον κόσμο. Ποικιλία και ποιότητα ήσαν τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των νικητών το 2016 , το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη για μια ποικιλία που σημερα απολαμβάνει ταχεία ανάπτυξη. Αυστηρά πρότυπα ποιότητας και βέλτιστες συνθήκες κατά την δοκιμή έδωσαν την ευκαιρία στους διεθνείς κριτές να απονείμουν 124 μετάλλια (35 χρυσά, 89 ασημένια), μια σημαντική διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο για τους παραγωγούς κρασιών Syrah / Shiraz.

Έχουμε όμως και εμείς στην Ελλάδα το δικαίωμα να πανηγυρίζουμε! Και αυτό γιατί ανάμεσα στα "θηρία" της παγκόσμιας παραγωγής Syrah / Shiraz, ανάμεσα σε χώρες-λίκνα της ποικιλίας με κορυφαία κρασιά όπως η Γαλλία, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η χώρα μας κατάφερε να αποσπάσει 3 μετάλλια, 1 χρυσό και δύο αργυρά!

Η χαρά μας είναι εφέτος τριπλή: Αφ' ενός γιατί και πάλι διακρίθηκε η Ελλάδα στο υπό διωγμό στο "εσωτερικό" κρασί, αφ' ετέρου γιατί βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο ένα ζευγάρι πολύ αγαπητών φίλων οινοποιών, ο Απόστολος Μούντριχας και η Λένγκα Γρηγοριάδη-Μούντριχα, αλλά και γιατί -όπως είχαμε γράψει και κατά τη βράβευση το 2013 της Fleva Σκούρα-, "... η ιδιαίτερη χαρά για το γεγονός οφείλεται στο ότι δεν βραβεύτηκε ένα κρασί βασισμένο σε μια "εξωτική" ελληνική ποικιλία, αλλά ένα μονοποικιλιακό Syrah, κρασί από μια διεθνή ποικιλία την οποία οινοποιούν γίγαντες του παγκόσμιου οινικού στερεώματος. Που δικαιώνει την άποψη που πολλές φορές έχουμε αναπτύξει σε άρθρα του House of Wine, ότι δηλαδή μπορούμε να ανταγωνιστούμε επί ίσοις όροις και στις διεθνείς ποικιλίες, γιατί δεν υστερούμε σε τίποτα από άλλες χώρες."

Συγχαίρουμε θερμά το κτήμα Αβαντίς τόσο για το Χρυσό μετάλλιο που απονεμήθηκε στο νέο γλυκό κρασί του Κτήματος, το Rrincess Ερυθρό 2013 -ήδη σε προαγορά στο  House of Wine-, για τη βαθμολογία που απέσπασε και που το κατέταξε στα 10 πρώτα κρασιά του διαγωνισμού, όσο και για το Syrah Collection που πήρε αργυρό μετάλλιο. Συγχαίρουμε επίσης το Κτήμα Γεροβασιλείου για το ασημένιο μετάλλιο που απονεμήθηκε στο Κτήμα Γεροβασιλείου Syrah 2011.

Πάμε όμως στα του διαγωνισμού...

Ο διαγωνισμός οργανώνεται από το Forum Œnologie, και σ' αυτόν υποβάλλονται κρασιά μονοποικιλιακά από Syrah/Syraz, ερυθρά, ροζέ, αφρώδη, ξηρά ή γλυκά.

Ο Διαγωνισμός Syrah du Monde ® 2013 συγκέντρωσε εφέτος 374 κρασιά από 23 χώρες, λιγότερα από προηγούμενες χρονιές. Ο διαγωνισμός προσφέρει μια ποικιλία κρασιών Syrah / Shiraz που δύσκολα βρίσκει κανείς σε διαγωνισμούς αυτού του επιπέδου. Αυτό τον καθιστά ένα από τους πιο καταξιωμένους ποιοτικά διαγωνισμούς στο θέμα της αναγνώρισης του καλύτερου Syrah / Shiraz στον κόσμο. Απονεμήθηκαν 35 χρυσά και 89 ασημένια βραβεία.

Εννέα χώρες περιλαμβάνονται στο Top 10 του 2016: Η Ελβετία, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ταιλάνδη, η Χιλή και η Ελλάδα .

Κάθε κρασί που βραβεύτηκε στο Syrah du Monde ® διακρίθηκε λόγω της δικής του ξεχωριστής ποιότητας, και όχι σε σύγκριση με τα άλλα κρασιά. Θετική βαθμολογία δόθηκε στα κρασιά που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, ενώ ένα καλά ισορροπημένο βαρέλι, θεωρήθηκε θετικό.

Ο διαγωνισμός αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να φέρει σε επαφή το κοινό με τα Syrah του κόσμου, και να αναδείξει τα Syrah / Shiraz σε όλες τις μορφές της ποικιλίας: κόκκινα, ροζέ, ακόμα και αφρώδη, ξηρά ή γλυκά.

Ακολουθούν οι σχετικοί πίνακες, όπως δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο του διαγωνισμού:

1. Τα Ελληνικά ΒραβείαΤα 10 πρώτα κρασιά του διαγωνισμού (είναι περισσότερα των 10 λόγω ισοβαθμιών)Στην υγειά σας!

Τάσος Πικούνης

 

Μοιραστείτε το άρθρο: