Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Μεθυσμένα… μακαρόνια με σκόρδο και καρύδια

Μεθυσμένα… μακαρόνια με σκόρδο και καρύδια
Από τον Τ. Πικούνη

Αν είστε πραγματικός φίλος του κρασιού, γιατί να βράζετε τα μακαρόνια σας σε νερό και όχι σε… κρασί;

Οι Ιταλοί -μερακλήδες από τα γενοφάσκια τους!- μαγείρευαν spaghetti με κρασί εδώ και… αιώνες! Εμείς οι υπόλοιποι ανακαλύψαμε σχετικά πρόσφατα τη θαυμάσια, γλυκιά και αρωματική γεύση του ζυμαρικού μαγειρεμένου σε κρασί, που του δίνει επίσης ένα πολύ ωραίο κόκκινο-προς-κεραμιδί χρώμα. Η απόλαυση του πιάτου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν το συνοδεύσετε με το ίδιο κρασί με το οποίο το μαγειρέψατε!

Προσοχή όμως: Όχι οποιοδήποτε κρασί! Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε βαριά κόκκινα ή παλαιωμένα κρασιά όπως Cabernet Sauvignon ή Syrah. Προτιμήστε ένα αρωματικό, φρουτώδες ερυθρό δεξαμενής ή κάποιο που έχει μείνει σχετικά λίγο σε βαρέλι, όπως τα μοντέρνα Αγιωργίτικα (Αμπέλου Ιδέα Ερυθρός 2015, Mountain Fish 2013 ) . Επίσης θαυμάσια για αυτή τη συνταγή είναι τα Μεθέα Ερυθρός, Monterosso Rosso Osco, Δουλουφάκης - Dafnios Ερυθρός και πολλά από τα κρασιά της κατηγορίας του House of WineΓευστικός Χαρακτήρας: Ερυθρά κομψά με φρεσκάδα”. Θα παρατηρήσετε ότι έχουμε επιλέξει προσιτά σε τιμή κρασιά, ώστε να μην… βράσετε ένα ακριβό ερυθρό κρασί!

Στην συνταγή, τώρα…

ΥΛΙΚΑ

5 κούπες νερό

3 1/4 φλιτζάνια ξηρό κόκκινο κρασί

Αλάτι

Μακαρόνια  για 3 άτομα

1/4 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

4 μικρές σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες

1/4 κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένα κόκκινο πιπέρι

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 φλιτζάνι καρύδια ψημένα και χοντροκομμένα

1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί Parmigiano-Reggiano, συν περισσότερο για το σερβίρισμα

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

Υπάρχουν δύο εκδοχές της συνταγής: Στην πρώτη (Α) βράζουμε πρώτα τα μακαρόνια σε νερό και κρασί και μετά τα σωτάρουμε στο υπόλοιπο κρασί. Στη δεύτερη (Β) μαγειρεύουμε κατ’ ευθείαν σε κρασί, αφού τα βράσουμε μέχρι να γίνουν ευλύγιστα.

Α Εκδοχή.

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό με 3 φλιτζάνια του κρασιού και μια μεγάλη πρέζα αλάτι και το αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε ανακατεύοντας, μέχρι να γίνουν al dente. Τα στραγγίζουμε, κρατώντας 1/4 φλιτζάνι από το υγρό του βρασμού.

Σε ένα σχετικά βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κόκκινο πιπέρι και αλάτι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι κρασί και το υγρά του βρασμού και αφήνουμε να σιγοβράσει. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια και τα αφήνουμε στο τηγάνι να σιγοβράζουν μέχρι το υγρό να απορροφηθεί (σχεδόν 2 λεπτά). Προσθέτουμε το μαϊντανό, τα καρύδια, το 1/2 φλιτζάνι τυρί και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στα ζυμαρικά το αλάτι και το πιπέρι και σερβίρουμε, μαζί με τριμμένο τυρί.

Β Εκδοχή.

Βάζουμε νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι, σκόρδο και κόκκινο πιπέρι σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι.

2. Όταν το νερό βράζει, προσθέτουμε αλάτι και τα ζυμαρικά. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά, ως συνήθως, ανακατεύοντάς τα. Μόλις το σκόρδο αρχίσει να γίνεται καφέ, το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε λίγο περισσότερο από 2 φλιτζάνια κρασιού. Το αφήνουμε να πάρει βράση και το διατηρούμε εκεί.

3. Όταν τα ζυμαρικά αρχίζουν να λυγίζουν - μετά από λιγότερο από 5 λεπτά του μαγειρέματος στην κατσαρόλα– τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στο μίγμα κρασιού στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, προσθέτοντας κρασί λίγο – λίγο και όταν το μείγμα κινδυνεύει να στεγνώσει τελείως. Προσθέτουμε το μαϊντανό, τα καρύδια, το 1/2 φλιτζάνι τυρί και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στα ζυμαρικά το αλάτι και το πιπέρι και σερβίρουμε, μαζί με τριμμένο τυρί.

4. Δοκιμάζουμε τα ζυμαρικά συχνά. Όταν αυτά είναι έτοιμα, τα σερβίρουμε αμέσως.

Μια συμβουλή μετά το τέλος: Μην πετάξετε το νερό στο οποίο βάσατε τα μακαρόνια στην πρώτη συνταγή. Σουρώστε το και φυλάξτε το στο ψυγείο, είναι εξαιρετικό για κόκκινες σάλτες, γιατί τις κάνει να πήζουν πιό εύκολα αλλά και πιό νόστιμες, λόγω του άμυλου που περιέχει...

Δείτε το Video της συνταγής (Β)



Στην υγειά σας!

Τάσος Πικούνης


Μοιραστείτε το άρθρο: