Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Εκθέσεις Οίνου: Μια από τα ίδια... με τους ίδιους και για τους ίδιους

Εκθέσεις Οίνου: Μια από τα ίδια... με τους ίδιους και για τους ίδιους
Από τον Τ. Πικούνη

"Καλό μεσημέρι... και εσείς εδώ; Είχα να σας δω από την προηγούμενη έκθεση, αυτή των Οινοποιών της Βόρειας Ελλάδας. Πως είστε, τα παιδιά καλά;..."

Η μόνιμη επωδός για εμάς τους επισκέπτες των Οινικών Εκθέσεων... Όλοι σχεδόν οι επισκέπτες γνωστοί, εδώ και χρόνια... έχουμε πια γίνει κάτι σαν φίλοι! Ίδιοι αυτοί, ίδιοι οι "ειδικοί" με τη μύτη μέσα στο ποτήρι και το σημειωματάριο στο χέρι... εκεί η Μερόπη- συνήθως νωρίς-, ο Σίμος από το άνοιγμα μέχρι το τέλος συνεπής πάντα με το βιβλίο σημειώσεων στο χέρι, η Νανά, ο Ανδρέας, η Κική, ο Πίτας με τη φωτογραφική, η Μαρία, η Χρύσα, ο στριμμένος, αρκετοί που τους ξεχνάω και κάποιοι άλλοι που ούτε θέλω να τους αναφέρω... εκεί τα στελέχη των επιχειρήσεων του κρασιού, οι υπάλληλοι και ιδιοκτήτες των wine bars, εκεί η ευτραφής κυρία με το (ίδιο;) μίνι, ο καραγκιόζης με τα αποκριάτικα καπέλα... όλοι οι από χρόνια γνωστοί δίνουν το παρόν.

Αυτούς είδαμε στο "επιτυχημένο" (45 παραγωγοί, gran σουξέ! που θα έλεγε και ο Νιόνιος) "Wines of Peloponese", τους ίδιους είδαμε και στα όχι τόσο επιτυχημένα (πολλές απουσίες σημαντικών οινοποιών) "ΒορΟινα".

Αλλά... τους ίδιους θα ξαναδούμε ΠΑΛΙ εδώ στην Αθήνα. Σε λιγότερο από ένα μήνα... Και τους μεν και τους δε, και τους παραγωγούς και τους ΙΔΙΟΥΣ επισκέπτες και τους οινογνώστες. Γιατί θα βρίσκονται όλοι στο μεγάλο Οινόραμα. Και το Οινόραμα διαρκεί 3 ημέρες, υπάρχει καιρός για όλους τους ενδιαφερόμενους, κοινό και επαγγελματίες.

Οπότε το ερώτημα έρχεται μόνο του: Τι εξυπηρετούν αλήθεια οι δύο εκθέσεις των ενώσεων παραγωγών για τα μέλη τους οινοποιούς; Θα έχουν να δείξουν κάτι νέο στο Οινόραμα από ότι είδαμε στις εκθέσεις που έγιναν; Οι "ειδικοί" θα μυρίσουν κάτι διαφορετικό στα ίδια κρασιά στο Οινόραμα; Θα έχουν άλλη γεύση, θα βρουν χαρακτηριστικά που τους ξέφυγαν; Ο κόσμος που επισκέπτεται την έκθεση είναι ο ίδιος πάντα, τους ξέρουμε πια σχεδόν με τα μικρά τους ονόματα... Βλέπουν... ξαναβλέπουν... στριφογυρίζουν… δοκιμάζουν... ξαναδοκιμάζουν... 1500-2000 άνθρωποι είναι τελικά αυτοί που "τροφοδοτούν" την επισκεψιμότητα των εκθέσεων. Αυτοί είναι, όχι άλλοι, οι ίδιοι και οι ίδιοι δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι "κάτι γίνεται στο κρασί", ότι οι εκθέσεις γεμίζουν κόσμο. Προς τι η... επανάληψη λοιπόν, το έχουν μάθει το μάθημά τους. Θα έρθουν και θα ξαναέρθουν βέβαια οι άνθρωποι, γιατί όχι... Πίνουν τα κρασιά, τα δοκιμάζουν, τα ξανα-ξαναδοκιμάζουν, τα... εμπεδώνουν. Οκ, για αυτούς όλα καλά. Αλλά για τους οινοποιούς; Για αυτούς δηλαδή που δίνουν κάθε φορά τα χιλιάρικα, ποιο το κέρδος; Η μάλλον, ποιοι οι νέοι πελάτες, αφού οι ίδιοι έρχονται σε κάθε έκθεση! Και βέβαια, δεν είναι αυτοί (ή μόνο αυτοί) που αγοράζουν! Σας το βεβαιώνω, αφού ανάμεσά τους δεν βλέπω και πολλούς πελάτες μας...

Ξέρετε πόσες εκθέσεις που έχουν το κρασί σαν αποκλειστικό ή ένα από τα αντικείμενά τους γίνονται το χρόνο στην Αθήνα; 14 παρακαλώ... μόνο στην Αθήνα! και για του λόγου το αληθές τις απαριθμώ:

-ΟιΝοτικά
-Τα Κρασιά των Βουνών
-Mεγάλα Κόκκινα Κρασιά
-Αφρός & Φυσαλλίδες
-ΒορΟινά
-Peloponnese Wine Festival
-Οινοτέλεια
-Οινόραμα
-Foodex
-Expotrof
-Drink Pink
-Εκθέσεις των Αίολος, Cellier, Deals

...και πιθανόν να έχω ξεχάσει κάποιες... Να σας υπενθυμίσω επίσης ότι Οινόραμα και Οινοτέλεια απέχουν... 5 ημέρες!! 11-13 Μαρτίου η πρώτη,  18-20 Μαρτίου η δεύτερη!

 Και μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος δεν γεύεται το κρασί μόνο στις εκθέσεις! Υπάρχουν οι δεκάδες γευσιγνωσίες που διοργανώνονται (έχουμε τα περισσότερα "masterclasses" στον κόσμο οι αθεόφοβοι!), οι παρουσιάσεις οινοποιών μετά δείπνου σε πάρα πολλά εστιατόρια που έχουν την ευκαιρία να προσελκύσουν πελάτες αφού το κρασί δεν τους κοστίζει τίποτα...

Άρα, ξαναρωτώ: Τι παραπάνω προσθέτουν οι δύο εκθέσεις των οινοποιών, ή και άλλες που θα οργανωθούν (έχουμε και τους Οινοποιούς της Κεντρικής Ελλάδας, ε... κάποια έκθεση θα κάνουν και αυτοί, δεν μπορεί!). Μήπως αυτά τα χρήματα που επενδύουν οι οινοποιοί στις εκθέσεις για να δουν τα κρασιά τους οι ίδιοι και οι ίδιοι, θα αξιοποιούνταν καλύτερα με ποιο στοχευμένους τρόπους προβολής; Αναρωτιέμαι...

Να προλάβω και μια μάλλον αστεία αντίρρηση: Ότι στις εκθέσεις συναντούν οι οινοποιοί τους πελάτες χονδρικής, συνεργάτες... Πέραν του ότι οι συμφωνίες δεν κλείνονται στις εκθέσεις, αρκούν 2 μεγάλες και σοβαρές εκθέσεις για αυτή τη δουλειά. Έχετε δει ποτέ "περίπτερο" (ο θεός να το κάνει!) εκθέτη που να διαθέτει κάποιο κλειστό χώρο όπου μπορεί να συνομιλήσει ένας επαγγελματίας, όπου μπορούν να κλειστούν συμφωνίες όπως προσφέρουν ΟΛΕΣ οι σοβαρές εκθέσεις στο εξωτερικό; Ή έστω κάποια καμαρίνια όπου θα μπορεί να γίνει μια επαγγελματική συζήτηση; Όχι βέβαια, εδώ οι υποτιθέμενες συμφωνίες θα κλειστούν με τον οινοποιό να σερβίρει κρασί δεξιά και αριστερά, ή στο δίωρο που (υποτίθεται πάλι) αφιερώνεται στους επαγγελματίες; Όταν μάλιστα ο Έλληνας -ευγενέστατος πάντα- ορμά ακάθεκτος για να σου αποσπάσει τον οινοποιό την ώρα που μιλάς με αυτόν; Αστεία πράγματα... οι ελληνικές εκθέσεις μόνο χώρος συμφωνιών και συνεργασιών δεν είναι.

Ας σταματήσω όμως τη γκρίνια, και ας δούμε κάποια συμπεράσματα.

Πιστεύω ότι οι εκθέσεις όπου συμμετέχουν οι παραγωγοί οίνου είναι πάρα πολλές. Πιστεύω επίσης ότι το κοινό των εκθέσεων είναι το ίδιο πάντα. Και πιστεύω ότι αρκούν 1-2 εκθέσεις στην Αθήνα, και 1 έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Όπως επίσης πιστεύω στην χρησιμότητα των εκθέσεων σε μικρότερες επαρχιακές πόλεις, όπου πραγματικά το τοπικό κοινό διψάει για πληροφόρηση, για επαφή με τους παραγωγούς και για δοκιμή των κρασιών τους. Όλες οι υπόλοιπες εκθέσεις αποτελούν απλά μια διαρκή οικονομική αιμορραγία των οινοποιών και σπατάλη πολύτιμου δυναμικού.  Καταλαβαίνω ότι η ψυχολογική πίεση που υφίστανται οι παραγωγοί για τη συμμετοχή σε εκθέσεις είναι μεγάλη... "Δεν γίνεται να μην είμαι...". Εντούτοις, αυτές οι πολλές συμμετοχές με αυτό το σκεπτικό κάνουν απαγορευτική τη δημιουργία της μεγάλης έκθεσης-γεγονός για το κρασί...

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην αύξηση του κοινού που ενδιαφέρεται για το κρασί... Ας καθίσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, χωρίς αποκλεισμούς, και ας συζητήσουν τι πρέπει να γίνει. Όχι μόνο οι Οινοποιοί, αλλά και κριτικοί οίνου, τα σημεία πώλησης του κρασιού και γενικά όλοι όσοι συμμετέχουν στη διακίνηση και ενδιαφέρονται για το κρασί. Όσοι επιχειρούν γύρω από το κρασί (δεν έχω καμμιά εμπιστοσύνη στους 'ρομαντικούς", ιδιαίτερα στους αφιλοκερδείς...). Είμαι βέβαιος ότι από μια ευρεία συζήτηση, όχι πίσω από κλειστές πόρτες Στέλλιο Μπουτάρη, θα βρεθούν λύσεις, θα βρεθούν τρόποι προβολής του κρασιού που θα φέρουν νέους οινόφιλους, νέους ενδιαφερόμενους κοντά στο κρασί.

Τέλος, υπάρχουν δύο καταξιωμένες, ήδη μεγάλες εκθέσεις κρασιού στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, που οργανώνονται από έμπειρους επαγγελματίες. Το "Οινόραμα" και ο "Χάρτης των Γεύσεων" αντίστοιχα. Εκεί πρέπει να επενδύουν ΟΛΟΙ οι οινοποιοί, εκεί να παρουσιάζονται τα νέα προϊόντα... Αυτές φτάνουν, αν αποτελέσουν το "μεγάλο γεγονός" για το κρασί και για τις δύο πόλεις. Το κρασί χρειάζεται τα "μεγάλα γεγονότα" του. Και όσο μεγαλύτερες οι εκθέσεις, τόσο πιο σωστά θα οργανωθούν. Θα μπορούν να προσελκύσουν και αγοραστές από το εξωτερικό, θα αποκτήσουν εξωστρέφεια και διεθνές προφίλ. Δυστυχώς, η πιο σοβαρή έκθεση κρασιού, το πάλαι ποτέ επαγγελματικό "Οινόραμα" με τα μεγάλα, οργανωμένα περίπτερα και τις σοβαρές συμμετοχές, δεν άντεξε. Προσωπικά, θα ήθελα να το ξαναδώ, Ντίνο Στεργίδη. Νομίζω και πολλοί άλλοι...

Τελειώνοντας θα πω στους οξύθυμους φίλους (και μη) οινοποιούς, αλλά και στη διοίκηση της ΕΝΟΑΒΕ υπό τον Στέλλιο Μπουτάρη -άνθρωπο σοβαρό και συγκροτημένο- να εκτιμήσουν κάποτε ότι όταν επισημαίνεται κάτι που δεν πάει τόσο καλά, δεν γίνεται για σκοτεινούς λόγους, συμφέροντα κλπ. αλλά από αγάπη στο κρασί και για το καλό τους. Η συζήτηση, οι προτάσεις, οι διαφωνίες κυρίως γύρω από το κρασί είναι πάντοτε εποικοδομητικές, δίνουν τροφή στη σκέψη, οδηγούν σε θετικές αλλαγές. Τώρα, αν κάποια κακώς κείμενα βολεύουν κάποιους, ε... αυτοί ας κρατήσουν μούτρα, όπως τα στελέχη των "ΒορΟινών". Δεν πειράζει. Συνηθισμένο το βουνό απ' τα χιόνια... Εξ' άλλου, όταν σε έχει πιάσει ο Μεγάλος στο στόμα του, όλα τα άλλα φαίνονται μικρά και ασήμαντα...


Στην υγειά σας!

Μοιραστείτε το άρθρο: