C’ est la vie

Από τον Γ. Μιχαήλο


Δύο εβδομάδες σχεδόν μετά το Pontet Canet και ο Θεός έδωσε… Για την ακρίβεια όχι ο Θεός, αλλά ένας εξαιρετικός φίλος-πελάτης, ο οποίος θέλησε να ανοίξει και να μοιραστεί μαζί μου, ένα Corton Charlemagne, του οίκου Bouchard Pere et Fils, εσοδείας 1995. Μια σπουδαία Grand Cru λευκή Βουργουνδία, σε μια θα έλεγα, επίδειξη των δυνατοτήτων του Chardonnay, σε επίπεδα δύναμης, συμπύκνωσης, ισορροπίας και αντοχής στον χρόνο.

Νομίζω ότι η απόλαυση ενός κρασιού, ενισχύεται μέσα από τη γνώση του αντικειμένου. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, τότε το να απολαύσεις μια λευκή ή ερυθρή Βουργουνδία, είναι πραγματικά κάτι το οποίο θέλει πολύ κόπο και ιδρώτα.

Όσες φορές καταπιάστηκα με την φημισμένη παγκοσμίως περιοχή, κατέληξα να αναρωτιέμαι, πόσοι είναι εκείνοι οι οποίοι πραγματικά ‘κατέχουν’ βαθειά γνώση, γύρω από τις εκατοντάδες ονομασίες προέλευσης της, τους παραγωγούς της και τα κρασιά που παράγονται εκεί. Το μόνο απλό που συνάντησα είναι οι ποικιλίες της. Δύο βασικές ποικιλίες, Pinot Noir για τα ερυθρά και Chardonnay για τα λευκά και κάνα δύο ακόμα, για τις λιγότερο γνωστές appellations της ευρύτερης περιοχής.

Το σύστημα ταξινόμησης των αμπελώνων της Βουργουνδίας αποτελεί ένα πραγματικό έργο τέχνης, στο οποίο η λέξη terroir, βρίσκει την απόλυτη σημασία της. Όπως όμως συμβαίνει με τα περισσότερα έργα τέχνης, το σύστημα καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, για εμάς τους κοινούς ανθρώπους. Πολλοί είναι αυτοί βέβαια που υποστηρίζουν ότι όλη η ομορφιά κρύβεται στην προσπάθεια του να αποκρυπτογραφήσεις ή να συνθέσεις αυτό το τεράστιο puzzle, που αποτελείται από μικρά κομμάτια, ώστε να μπορέσεις τελικά να κατανοήσεις τι πραγματικά σημαίνει λευκή και ερυθρή Βουργουνδία.

Grand cru αμπελώνες, premier cru αμπελώνες, commune και generic appellations συνθέτουν το περίπλοκο παζλ. Ένα grand cru Montrachet, και ένα Puligny-Montrachet, που είναι η γενικότερη ονομασία προέλευσης, αν και μοιάζουν τόσο πολύ στο όνομα, μπορεί να διαφέρουν μερικές εκατοντάδες Euros, μεταξύ τους. Ακόμα και μέσα σε ένα συγκεκριμένο αμπελώνα, μπορούν να υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι να παράγουν το δικό τους κρασί. Η Βουργουνδία είναι μια από τις πλέον κατακερματισμένες περιοχές της Γαλλίας, με πολύ μικρές ‘ιδιοκτησίες’ αμπελώνων. Ακόμα και αν κάποιος έχει εντοπίσει, ένα κρασί από ένα συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο, σε μια συγκεκριμένη κοινότητα, από μία συγκεκριμένη χρονιά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να έχει φτιαχτεί από αρκετούς διαφορετικούς παραγωγούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν στην κατοχή τους ακόμα και μερικές μόνο σειρές αμπελιών, από τη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Αυτός ο κατακερματισμός των αμπελώνων της Βουργουνδίας, είναι και το ένα και μόνο μεγάλο μειονέκτημα της περιοχής. Τα κρασιά της είναι σχεδόν απρόβλεπτα. Αν σου ‘κάτσει’ όμως;

Η παρακάτω γευσιγνωστική σημείωση που κράτησα για το Corton Charlemagne ηλικίας 17 ετών παρακαλώ, νομίζω θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι σημαίνει να σου ‘κάτσει’.

‘Χρώμα χρυσό, λαμπερό και βαθύ που θυμίζει σχεδόν γλυκό κρασί. Φοβερές αναθυμιάσεις στο ποτήρι, και μία καταπληκτική επίθεση στην μύτη, στην οποία το ώριμο, σχεδόν γλυκό φρούτο, είναι απόλυτα ενσωματωμένο με μια υπέροχη μεταλλικότητα, η οποία θυμίζει τσακμακόπετρα. ‘Τοσταρισμένος’ καπνιστός χαρακτήρας, βούτυρο, λευκό πιπέρι και κερύθρα, συμπληρώνουν ένα αρωματικό μπουκέτο, το οποίο πιστεύεις ότι θα εξελίσσεται για πάντα στο ποτήρι. Στην πραγματικότητα αυτό δεν θα συμβεί ποτέ αφού είναι στα όρια της φαντασίας, η προσπάθεια του να αντισταθείς στην κατανάλωση του.

Στο στόμα το κρασί διαθέτει αξιοσημείωτη οξύτητα, σε μια τέλεια ισορροπία με πλούσιο, κρεμώδη, χαρακτήρα, ενώ η επίγευση του κρασιού μετρημένη στα 30 δευτερόλεπτα σε διάρκεια, γεμάτη παλλόμενο φρούτο αρχικά, νομίζεις ότι δεν θα σταματήσει ποτέ την εξέλιξη της, σε υπέροχα αρώματα καπνού, μελιού, κερύθρας, βουτύρου και ξηρών καρπών. Αρμονία, δύναμη, πλούτος και ισορροπία σε ένα σπάνιας ποιότητας κρασί…’

Τόσο ο Χάρης όσο και εγώ αποφανθήκαμε ότι μας ‘έκατσε’. Αυτό που με προβλημάτισε λίγο ήταν ότι στα 17 μου χρόνια εγώ, δεν διέθετα αυτό τον απίστευτο συνδυασμό φρεσκάδας, αλλά και ολοκληρωμένου χαρακτήρα που το Corton Charlemagne διέθετε. Και αν τώρα νιώθω λίγο πιο ολοκληρωμένος σαν άνθρωπος, έχω οπωσδήποτε χάσει μέρος από την φρεσκάδα μου…C’ est la vie!

Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

Μοιραστείτε το άρθρο: