ΑΦΡΟΣ, η φρέσκια αφρίζουσα ρετσίνα για το Ρεβεγιόν

ΑΦΡΟΣ, η φρέσκια αφρίζουσα ρετσίνα για το Ρεβεγιόν
Από τον Τ. Πικούνη

Περί ρετσίνας ο λόγος….

Αφού η Ρετσίνα έπαψε πια να είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος» του Ελληνικού κρασιού, χάριν κυρίως των προσπαθειών του πρωτοπόρου στον τομέα αυτό Στέλιου Κεχρή, που με το περίφημο πια «Δάκρυ του Πεύκου» τάραξε συθέμελα τα νερά της ελληνικής οινοποιίας, αφού άλλοι καταξιωμένοι παραγωγοί έφτιαξαν και αυτοί «μοντέρνες» ρετσίνες, ήρθε η ώρα να πάμε παρακάτω… Που σημαίνει: Να διερευνηθούν άλλες εκφράσεις της ρετσίνας…

Και βέβαια, εδώ, το οινοποιείο Κεχρή δεν ήταν δυνατόν να μείνει πίσω!

Ας πάμε εμείς όμως λίγο πίσω, για την ιστορία.

Ας θυμηθούμε λοιπόν ότι πριν από αρκετές δεκαετίες, το γιοματάρι, η ρετσίνα που ξεπηδούσε φρέσκια από το βαρέλι στα τέλη του Οκτωβρίου, θεωρούνταν και η πιο εκλεκτή της χρονιάς. Μάλιστα, έθιμο ήταν το κρασί αυτό να συνοδεύει τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, ημέρα που η Θεσσαλονίκη είχε την τιμητική της. Έντονα αρωματικό, αυτό το κρασί, που ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία, είχε ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που τόνιζε ακόμα περισσότερο τη φρεσκάδα του: έναν διακριτικό, δροσιστικό αφρισμό.

Αυτή η σπινθιρίζουσα ρετσίνα, η "αφράτη", όπως την έλεγαν τότε, έρχεται ξανά στο ποτήρι μας. Ο ΑΦΡΟΣ του Στέλιου Κεχρή είναι ένα κρασί από 100% Ροδίτη, μια φρέσκια εκδοχή της κλασικής ρετσίνας ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ, αλλά και η πρώτη pét-nat ρετσίνα, που εμφιαλώνεται αφιλτράριστη μεταφέροντας τον φυσικό αφρισμό και τα αρώματα του κρασιού που ζυμώνει. Ένα προϊόν ταυτόχρονα βαθιά παραδοσιακό και απόλυτα σύγχρονο, γνήσια έκφραση της φιλοσοφίας του οινοποιείου ΚΕΧΡΗΣ.

H πρώτη σοδειά, που εμφιαλώθηκε πειραματικά το 2016, προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Φέτος, στις 26 Οκτωβρίου, το οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ, λάνσαρε και επίσημα το νέο αυτό κρασί, γιορτάζοντας μαζί με τη Θεσσαλονίκη. Αυτή η συμβολική ημερομηνία, θα είναι από εδώ και στο εξής η ημέρα που η φρέσκια σοδειά της ρετσίνας ΑΦΡΟΣ θα σερβίρεται για πρώτη φορά. Μια νέα παράδοση γεννιέται για τις επόμενες γενιές οινόφιλων…

Αν δεν έχετε ήδη δοκιμάσει τη νέα αφρίζουσα Ρετσίνα ΑΦΡΟΣ, σας συνιστούμε να την δοκιμάσετε, ιδιαίτερα τώρα, στις γιορτές. Απόλυτα κατάλληλη για ένα παραδοσιακό άλλα και μοντέρνο ταυτόχρονα welcome σε οποιαδήποτε γιορτινή εκδήλωση, είναι ιδανικό για να συνοδεύσει τα γνήσια, ελληνικά μεζεδάκια, αλλά και θαλασσινές λιχουδιές στο Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Προσωπικά, την συνιστώ ανεπιφύλακτα, και θα συνοδεύσει και τα δικά μου… προκαταρκτικά στο οικογενειακό τραπέζι των Χριστουγέννων!


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: