Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Aging Whisky

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Στα άρθρα της προηγούμενης και της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, είδαμε πως φτιάχνεται το αγαπημένο μας ποτό. Σήμερα λέω να δούμε το αμέσως επόμενο βήμα, δηλαδή το πως παλαιώνει. Θα τηρήσω την παράδοση, βάζοντας κάτι να πιω ενώ θα γράφω. Είναι λίγο νωρίς και θα βάλω κάτι πολύ γλυκόπιοτο και συνάμα αγαπημένο. Δεκαοκτάρι Chivas λοιπόν και ξεκινάω.

Είπαμε λοιπόν και παλιότερα, οτι είναι υποχρεωτικό από το νόμο στη Σκωτία, το νέο απόσταγμα να παλαιώνει τουλάχιστον τρια χρόνια σε δρύινα βαρέλια, ώστε να μπορεί να ονομαστεί whisky, διαφορετικά ονομάζεται spirit. Θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους κυριότερους τύπους δρυός. Ξεκινάω από τη βασικότερη κατηγορία, η οποία ονομάζεται

Quercus Alba

Πρόκειται για την λευκή βελανιδιά που βρίσκουμε στην Βόρεια Αμερική. Τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την παλαίωση του bourbon, προέρχονται από αυτό το συγκεκριμένο είδος, το οποίο είναι και το πλέον διαδεδομένο είδος. Αυτά τα βαρέλια, αφού χρησιμοποιηθούν και κάνουν τον κύκλο τους στη βιομηχανία του bourbon, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται στη Σκωτία και την Ιρλανδία. Για παράδειγμα, το υπέροχο Ardbeg 10 ετών έχει παλαιώσει σε βαρέλια πρώην bourbon, ενώ το ίδιο ισχύει για το επίσης εξαιρετικό δεκάρι Laphroaig. Σε επίπεδο γεύσεων και αρωμάτων, θα λέγαμε οτι υπάρχουν σε αφθονία τα γλυκά μπαχαρικά και κυρίως η βανίλια, λόγω του ότι το συγκεκριμένο ξύλο έχει στη σύνθεσή του μεγάλες ποσότητες βανιλίνης. Και για αυτό το λόγο είναι σχεδόν αδύνατο να πιούμε κάποιο whisky που να έχει παλαιώσει με αυτό τον τρόπο και να μην έχει έστω και την παραμικρή εμπλοκή της βανίλιας στη γεύση ή στο άρωμά του. Και τώρα ας πάμε παρακάτω στον επόμενο τύπο βελανιδιάς, που ονομάζεται

Quercus Petraea

Εδώ μεταφερόμαστε στην Ευρώπη, αφού πρόκειται για βελανιδιά που βρίσκουμε στα δάση της Γαλλίας, ενώ έχει και δεύτερο όνομα κι αυτό είναι Sessile. Το συγκεκριμένο είδος βελανιδιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την ξηρότητά του, αφού περιέχει πολύ υψηλά ποσοστά τανίνης, όπως και πολλά ερυθρά κρασιά. Κάτι ακόμη το οποίο χαρακτηρίζει αυτό το είδος είναι τα επίσης υψηλά ποσοστά ρητίνης, ενώ ακόμη υπάρχουν αρώματα κανέλας, γαρύφαλου, αποξηραμένων αλλά και φρέσκων φρούτων. Όλοι οι παραγωγοί cognac στη Γαλλία χρησιμοποιούν αυτό το ξύλο, καθώς επίσης και μερικοί ποτοποιοί σε Σκωτία και Ιαπωνία. Και μιας και μίλησα για Ιαπωνία, πάμε να δούμε την επόμενη κατηγορία που λέγεται

Quercus Mongolica

Εδώ μπορεί να πει κανείς οτι ξεφεύγουμε και σε ποιότητα, αλλά και σε τιμή. Και όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό δεν είναι χωρίς λόγο. Πρόκειται για την πιο ποιοτική κατηγορία και παράγει υπέροχα αρώματα και γεύσεις, όπως για παράδειγμα το λιβάνι. Εδώ και μερικά χρόνια όλο και περισσότεροι ποτοποιοί δουλεύουν με αυτό τον ακριβό τύπο ξύλου, όπως για παράδειγμα ο σπουδαίος Colin Scott στο Chivas. Λέγεται αλλιώς και βελανιδιά Mizunara, δηλαδή ιαπωνική δρυς. Πάμε τώρα στην επόμενη κατηγορία, που λέγεται

Quercus Robur

Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει πολλές ομοιότητες με τη δεύτερη κατηγορία που παρουσίασα, δηλαδή τη γαλλική βελανιδιά. Άλλωστε και γεωγραφικά αν το δει κανείς, δεν απέχει και πάρα πολύ ο τόπος παραγωγής της μιας από την άλλη, αφού η Quercus Robur παράγεται στην Ισπανία. Γεύσεις και αρώματα παραπλήσια, ενώ η ισπανική δρυς είναι το ξύλο που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία sherry πριν τα παραλάβουν οι ποτοποιοί στη Σκωτία για την παλαίωση του whisky.

Αυτά για σήμερα, τώρα είναι ώρα για το επόμενο ποτό. Θέλω κάτι στιβαρό και βάζω ένα dram από το υπέροχο δεκατεσσάρι Clynelish.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: