Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Ανακαλύπτοντας την Νότια Αφρική

Ανακαλύπτοντας την Νότια Αφρική
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Στο άκουσμα της ηπείρου της ‘Αφρικής’ κανενός το μυαλό δεν πάει στο κρασί. Αν όμως δίπλα στην Αφρική βάλουμε το ‘νότιος’, τότε σίγουρα μπορούμε να μιλήσουμε για κρασί και μάλιστα για εξαιρετικό κρασί. Μπορεί στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της Ηπείρου να μην ευδοκιμεί η άμπελος, όμως το γεωγραφικό πλάτος στο νοτιότερο τμήμα και το μεσογειακό κλίμα με μακρά, ηλιόλουστα καλοκαίρια και ήπιους, υγρούς χειμώνες δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια. Η Νότιος Αφρική είναι μία από τις πιο σπουδαίες οινοπαραγωγικές χώρες του νοτίου ημισφαιρίου. Βρίσκεται στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, παράγοντας το 3,3% της συνολικής παραγωγής οίνων.

Η οινική ιστορία της ξεκινά το 1655. Το κρασί άνθισε κατά την Βρετανική κυριαρχία, αλλά στο τελευταίο μισό του 19ου αιώνα, η φυλλοξήρα έπληξε τους αμπελώνες όπου σε συνδυασμό με τις πολιτικοοικονοικές συνθήκες οδήγησε στην παρακμή του οινικού τομέα. Η ουσιαστική ανάπτυξη ξεκίνησε το 1994 μετά την λήξη του απαρτχάιντ και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Σήμερα 92.000 εκτάρια αμπελώνων εκτείνονται σε μία έκταση περίπου 800 χιλιομέτρων με 2.873 αμπελοκαλλιεργητές να καλλιεργούν αυτή την έκταση. Το 2019 η παραγωγή κρασιού ήταν περίπου 840 εκατομμύρια λίτρα από τα οποία οι εξαγωγές την ίδια χρονιά ανέρχονταν στα 320 εκατομμύρια λίτρα.

Η ‘signature ’ ποικιλία της Νοτίου Αφρικής είναι το Pinotage μία διασταύρωση του Pinot Noir με το Cinsau  Μπορεί να δώσει πολύπλοκα, πλούσια και φρουτώδη κρασιά με έμφαση στα κόκκινα φρούτα, που μπορούν να παλαιώσουν, όπως το Escapades Pinotage , αλλά και φρέσκα ευκολόπιοτα κρασιά. Στην κατάταξη της έκτασης των ερυθρών ποικιλιών βρίσκεται στην τρίτη θέση (με ποσοστό έκτασης αμπελώνων 7,2%) πίσω από το Cabernet Sauvignon (11%) και το Shiraz (10%), τα οποία έχουν σημαντική παρουσία και συμμετέχουν πολύ συχνά σε χαρμάνια. Το Shiraz δίνει πλούσια πικάντικα κρασιά με πυκνό μαύρο φρούτο και συχνά υψηλό αλκοόλ. Το Cabernet Sauvignon αναμιγνύεται συνήθως με κάποιο ποσοστό Merlot , δίνοντας κομψά ερυθρά στο στυλ του Bordeaux .

Το πιο πολυφυτεμένο σταφύλι στην χώρα είναι λευκό και είναι το Chenin Blanc ( Stony Cape Chenin Blanc ), γνωστό και ως Steen που καταλαμβάνει το 18,6% του αμπελώνα. Δίνει πολλά διαφορετικά στυλ κρασιών από ξηρά, αφρώδη μέχρι και γλυκά, όμως διακρίνεται για τα τραγανά, ξηρά και φρουτώδη κρασιά. Αρκετά είναι και τα κρασιά όπου περνάνε από βαρέλι αποκτώντας πιο πληθωρικό προφίλ. Δεύτερο στην έκταση λευκών ποικιλιών είναι το Colombart (χρησιμοποιείται για φθηνά μαζικής παραγωγής κρασιά και brandy ). Ακολουθούν το Sauvignon Blanc (10,5%) με κρασιά όπως το Escapades - Sauvignon Blanc και το Chardonnay (7,3%).

Στην ετικέτα των Νοτιοαφρικάνικων κρασιών φιγουράρει συνήθως η ποικιλία όπως στο Fairview Viognier . Μεγάλο ποσοστό των κρασιών, πολλά από αυτά ιδιαίτερα φημισμένα, είναι blends . Χαρακτηριστικό παράδειγμα το υπέροχο Chocolate Block, Boekenhoutskloof Winery .
 
Η μεγαλύτερη έκταση αμπελώνων συγκεντρώνεται στο Western Cape ( Cape σημαίνει Ακρωτήρι), στα νοτιοδυτικά της χώρας και κυρίως στην Coastal Region η οποία χωρίζεται σε 9 υποπεριοχές , τις Stellenbosch , Cape Town , Paarl ,Tulbagh, Darling, Franschhoek Valley, Wellington και Swartland.
 
Το Stellenbosch κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό (16.4%) αμπελώνων της χώρας. Είναι μία από τις πιο σπουδαίες περιοχές με την οινική ιστορία της Νοτίου Αφρικής να ξεκινά από εδώ όταν φυτεύτηκαν οι πρώτοι αμπελώνες. Δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 200 οινοποιεία μεταξύ αυτών κάποια τρανταχτά ονόματα. Παράγεται μεγάλη ποικιλία από στυλ κρασιού, όπως ωραία ξηρά Chenin Blanc και Sauvignon Blanc , πλούσια Pinotage και Syrah αλλά και εξαιρετικά ερυθρά χαρμάνια ( Escapades Cabernet Sauvignon Shiraz Malbec ) όπως τα Bordeaux -blend, τα οποία κατά την γνώμη μου είναι και το δυνατό σημείο της περιοχής.

Το Paarl (15.9%) βρίσκεται βόρεια του Stellenbosch και είναι γνωστό για τα πλούσια ερυθρά κρασιά (The Goatfather) από Cabernet Sauvignon , Pinotage ( Landskroon Pinotage ) και Shiraz , αλλά και κάποια λευκά από Chardonnay και Chenin Blanc . Η πιο ζεστή περιοχή Swartland  (που σημαίνει μαύρη γη) με 13,5% από το συνολικό ποσοστό αμπελώνων, πρωτοστατεί στην παραγωγή κρασιών από ποικιλίες του Ροδανού ενώ σημαντική παρουσία έχουν και το Pinotage, το Cabernet Sauvignon αλλά και τα Chardonnay, Chenin Blanc και Sauvignon Blanc .

H Constantia βρίσκεται στην περιοχή του Cape Town και εδώ βρίσκεται το πιο παλιό οινοποιείο της χώρας. Είναι από τις πιο ψυχρές περιοχές λόγω της επίδρασης των δύο ωκεανών (Ατλαντικού και Ινδικού) και βρίσκουμε ακαταμάχητα Sauvignon Blanc αλλά και κάποια ερυθρά Bordeaux Blend και Shiraz στα πιο ζεστά σημεία.

Εκτός από τις περιοχές της Coastal Region αξίζει να αναφερθούν η Robertson District , υποπεριοχή της Breede River Valley Region , όπου παράγονται πλούσια Chardonnay , αρκετά φυτικά Sauvignon Blanc και ωραία Syrah . Τέλος στο Walker Bay συναντάμε κάποια από τα καλύτερα Chardonnay και Pinot Noir της χώρας.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: