Αναζητώντας πασπαρτού κρασιά για όλες τις ανάγκες του Πάσχα

Το Πάσχα πλησιάζει και ελπίζουμε ότι θα είναι το πιο ‘φυσιολογικό’ των τελευταίων ετών. Θα μπορέσουμε να πάμε στο χωριό, να δούμε φίλους και συγγενείς να ξεσκάσουμε λιγάκι και φυσικά να φάμε νόστιμα φαγητά και να πιούμε ωραία κρασιά. Πολλές οι πασχαλινές περιστάσεις, πολλά τα κρασιά που θα ανοίξουν στα τραπέζια μας. Κρασιά για τα νηστίσιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, κρασιά για να συνοδεύσουν την μαγειρίτσα αλλά και κρασιά για να απογειώσουν τον οβελία! Πόσα θα πρέπει να βάλουμε στο πορτμπαγκάζ ή πόσα να παραγγείλουμε; Ποια κρασιά για κάθε γεύμα και πόσες φιάλες από το καθένα; Αυτά είναι ερωτήματα που έχει κάθε οινόφιλος στο μυαλό του τις ημέρες πριν από το Πάσχα. Για να το κάνουμε πιο εύκολο και να μην πρέπει να πάρουμε χαρτί και μολύβι για τα ψώνια, θα σας προτείνουμε κρασιά ‘πασπαρτού’ που θα μπορούν να σταθούν και στο τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας με τα νηστίσιμα, και σε αυτό της Ανάστασης με την μαγειρίτσα αλλά και στο τραπέζι της Λαμπρής με τα αρνάκια ή τα κατσικάκια.

 

Θα μου πείτε, υπάρχουν κρασιά που να μπορούν να συνδυαστούν με γαριδομακαρονάδα, με την μαγειρίτσα και με το αρνί? Μπορεί ο απόλυτος συνδυασμός για το αρνί να μην είναι και το ιδανικό κρασί για τις γαρίδες αλλά μπορεί ένα κρασί που ταιριάζει με το αρνί να ταιριάζει και με τις γαρίδες. Θα αναζητήσουμε λοιπόν στυλ κρασιών που θα τα έχουμε στην κάβα μας και θα μπορούμε να τα ανασύρουμε, όποια και αν είναι τα γούστα της παρέας και με όλα τα φαγητά.

 

Orange κρασιά

Τα ‘πορτοκαλί κρασιά’ έχουν στοιχεία λευκών κρασιών αφού προέρχονται από λευκά σταφύλια. Έχουν όμως και απαλές τανίνες, στοιχεία που συναντάμε στα κόκκινα κρασιά, καθώς κατά την οινοποίηση τους ο χυμός των σταφυλιών παραμένει σε επαφή με τις φλούδες. Το στυλ τους ταιριάζει με τα θαλασσινά όπως ένα ψητό ή τηγανητό καλαμάρι, με όσπρια όπως οι κοκκινιστοί γίγαντες, με λαχανικά όπως οι μελιτζάνες αλλά και με την μαγειρίτσα είτε περιέχει αυγολέμονο είτε ντομάτα. Οι απαλές τανίνες που περιέχουν μπορούν να φέρουν αυτά τα κρασιά κοντά και σε πιάτα με κρέας όπως το σουβλιστό αρνί. Τα Clay Orange, Ύλη 35 και esperos Μπριντζίκη από Ασύρτικο αλλά και το Icon R Orange από Ροδίτη έχουν την δομή για να τα βγάλουν πέρα με όλα αυτά τα διαφορετικά εδέσματα.

 

Κομψά βαρελάτα λευκά κρασιά με αρκετή οξύτητα

Τα λευκά κρασιά που έχουν παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια έχουν συνήθως πλούτο και λιπαρότητα, χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε για να συνδυάσουμε λευκά κρασιά με κρέας. Τώρα αν επιλέξουμε και ποικιλίες όπως το Chardonnay, το Sauvignon Blanc ή το Ασύρτικο που έχουν και υψηλή οξύτητα, σε συνδυασμό με τα ‘καπνιστά’ στοιχεία από την δρυ θα ταιριάξουν πολύ ωραία με την λιπαρότητα και το καπνιστό, από τα κάρβουνα, χαρακτήρα του αρνιού. Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν ένα κρασί και ταιριαστό με τις εκδοχές της μαγειρίτσας. Τώρα όμως για να συνδυαστούν καλύτερα με τα θαλασσινά και τα όσπρια θα διαλέξουμε τις πιο κομψές εκδοχές τέτοιων κρασιών. Το Χρυσάμπελο Chardonnay, το Ήδυσμα δρυός Chardonnay, το Μαγικό Βουνό λευκός, το Emphasis Ασύρτικο, το Σαντορίνη Ασύρτικο Grande Reserve, το Πλαγιές Γερακιών Λευκός και το Heggie’s Chardonnay είναι παραδείγματα τέτοιων κρασιών.

 

Ρετσίνες

Το παραδοσιακό αυτό στυλ κρασιών μπορεί να σταθεί και στα Πασχαλινά τραπέζια. Η ένταση που προσδίδει το άρωμα της ρητίνης σε συνδυασμό με τα φρουτώδη χαρακτηριστικά που έχουν όλες οι σύγχρονες ρετσίνες, φέρνει αυτά τα κρασιά δίπλα και σε όσπρια και σε έντονα αρωματικά πιάτα όπως μαγειρίτσα αλλά και δίπλα στο αρνί με τα επίσης έντονα χαρακτηριστικά. Τα Δάκρυ του Πεύκου Ρετσίνα, Τετράμυθος Ρετσίνα, Παπαγιαννάκος Ρετσίνα και Ρητινίτης Nobilis ταιριάζουν σε όλες αυτές τις περιστάσεις.

 

Ροζέ κρασιά

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις προτάσεις μας τα ροζέ κρασιά, που είναι τα κατεξοχήν πασπαρτού κρασιά. Πολύ απλά γιατί είναι κρασιά από ερυθρές ποικιλίες που έχουν οινοποιηθεί σαν λευκά. Άρα έχουν κάποια στοιχεία λευκών αλλά και ερυθρών κρασιών, αν και η γεύση τους είναι πιο κοντά στα λευκά λόγω της απουσίας τανινών. Είναι σίγουρο ότι τα περισσότερα ροζέ κρασιά ταιριάζουν με τα νηστίσιμα πιάτα που συνήθως βασίζονται σε θαλασσινά, λαχανικά και όσπρια αλλά και με την μαγειρίτσα αφού πρόκειται για μία σούπα με φυτικά χαρακτηριστικά και οξύτητα. Αν διαλέξουμε τις πιο πλούσιες εκδοχές ροζέ κρασιών θα συνοδεύσουν ωραία και τα διάφορα πιάτα αρνιού. Ακόμα και με το χοιρινό κοντοσούβλι για όσους δεν τους αρέσει το αρνάκι. Το Έργο ροζέ, το Merlin ροζέ, το Peplo, ο Βυσσινόκηπος, ο Λαμπαδίας και το Dianthos είναι ροζέ κρασιά που μπορούν να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους σε όλες αυτές τις περιστάσεις.

 

Μαλακά και δροσερά κόκκινα

Στα κόκκινα κρασιά πάει το μυαλό μας όταν μιλάμε για τον οβελία καθώς πρόκειται για ένα κόκκινο κρέας. Υπάρχουν όμως κόκκινα που θα μπορούσαν να ταιριάξουν με την μαγειρίτσα ή τα νηστίσιμα; Αν διαλέξουμε μαλακά ερυθρά, με αρκετή οξύτητα και μπόλικο φρούτο τότε μπορούμε να τα συνδυάσουμε και με την μαγειρίτσα και ειδικά τις ντοματένιες εκδοχές αλλά και με όσπρια ή κοκκινιστά πιάτα θαλασσινών. Τέτοια κρασιά μπορούμε να βρούμε σε ποικιλίες όπως το Λιάτικο (Δάφνιος ερυθρός), το Αγιωργίτικο (Σκούρας Αγιωργίτικο), η Μαυροδάφνη (Τσιγγέλω), η Λημνιώνα (Oenops Limniona) και το Pinot Noir (Limited Selection Pinot Noir).

 

Μοιραστείτε το άρθρο: