Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Ανησυχία στο εξωτερικό για αύξηση τιμών των Ασύρτικων

Ανησυχία στο εξωτερικό για αύξηση τιμών των Ασύρτικων
Οι αγορές του εξωτερικού ανησυχούν για σημαντική αύξηση των τιμών του Ασύρτικου αυτή τη χρονιά. Ένα άρθρο του περιοδικού Decanter θέτει «τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων».

Ο ασυνήθιστα σκληρός άνεμος, οι συνέπειες της ξηρασίας και η έλλειψη εξειδικευμένων αμπελουργών οδήγησαν στη χαμηλότερη καλλιέργεια του Ασύρτικο στη Σαντορίνη από το 1991, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας.

Στο 130 εκτάρια του Κτήματος Αργυρού, που παράγει κυρίως κρασί από δικά του αμπέλια, η εκπρόσωπος της οινοποιίας Ελισάβετ Λουκάκη είπε ότι δύο μέρες «εξαιρετικά ισχυρών ανέμων» στις αρχές Απριλίου έριξαν τα άνθη από αμπέλια, καταστρέφοντας τουλάχιστον το 20% της πιθανής συγκομιδής. «Ο άνεμος ήρθε από όλες τις κατευθύνσεις σε υψηλές ταχύτητες», είπε στο Decanter.com.

Η ξηρασία είχε ήδη προκαλέσει μείωση κατά 30% από τις κανονικές αποδόσεις πέρυσι στο Κτήμα Αργυρού, αλλά οι άνεμοι το 2019 έκαναν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Ορισμένοι οινοποιοί δήλωσαν ότι η ξηρασία συνέχισε να επηρεάζει τις αποδόσεις φέτος, παρά τις υψηλές βροχοπτώσεις του χειμώνα.

«Τέτοιες χαμηλές αποδόσεις θα καταστήσουν δύσκολο τον έλεγχο των τιμών των 2019», δήλωσε ο Γιάννης Καρακάσης MW. Οι τιμές ήταν ήδη υπό πίεση από το 2018, όπως αναφέρει η Decanter.com πέρυσι. Ωστόσο, ο Καρακάσης είπε ότι η ποιότητα του 2019 «φαίνεται υψηλή» για τα σταφύλια που συγκομίστηκαν.

Σύμφωνα με τον συνεταιρισμό της Σαντορίνης Santo Wines, η καλλιέργεια του 2019 μειώθηκε στο ένα τρίτο της μέσης παραγωγής. «Συνήθως έχουμε σχεδόν τρεις τόνους σταφυλιών ανά εκτάριο, αλλά φέτος ήταν μόλις πάνω από ένα τόνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οινοποιίας Στέλα Κασιολα.

Ορισμένοι παραγωγοί δήλωσαν ότι οι χαμηλές αποδόσεις οφείλονται επίσης «στην πολύ σοβαρή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού» στους αμπελώνες. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, από το Οινοποιείο Γαία στη Σαντορίνη, δήλωσε ότι αυτό αποτελεί μακροπρόθεσμο διαρθρωτικό πρόβλημα. Τα περισσότερα οινοποιεία στο νησί βασίζονται στην αγορά σταφυλιών από τους καλλιεργητές. Ορισμένα κτήματα, όπως η Γαία, άρχισαν να στέλνουν τις δικές τους ομάδες για να τρυγούν τα σταφύλια για τους καλλιεργητές για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή προσφορά σταφυλιών, καθώς η διεθνής ζήτηση για κρασιά από Ασύρτικο έχει αυξηθεί, δήλωσε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο του Decanter στη διεύθυνση https://www.decanter.com/wine-news/santorini-harvest-2019-assrytiko-424662/#U55Cp88rtD7GESJk.99

Μοιραστείτε το άρθρο: