| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Αποκαλύπτουμε τα TOP20 Κρασιά και Οινοποιεία του 2019

Αποκαλύπτουμε τα TOP20 Κρασιά και Οινοποιεία του 2019
Από τον Τ. Πικούνη

Μια έρευνα που ξεκίνησε το 2010, και που τότε έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους φίλους του House of Wine αλλά και από όλη την κοινότητα του κρασιού, έγινε με τα χρόνια παράδοση: Η δημοσίευση, κάθε αρχή του νέου χρόνου, των Champions ή των «Πρωταθλητών» της κάθε χρονιάς. Δηλαδή, εκείνων των κρασιών που πρώτευσαν σε πωλήσεις από το House of Wine την προηγούμενη χρονιά.

Από το 2018 υπάρχουν κάποιες αλλαγές: Οι «Πρωταθλητές» μετονομάστηκαν σε «TOP20», oi λίστες μας περιλαμβάνουν 20 κρασιά -αντί για 10 ή 15- η κάθε μία! Η αύξηση των πωλήσεων του House of Wine επιτρέπει την αξιόπιστη συμπερίληψη περισσοτέρων κρασιών, λόγω ύπαρξης πλέον αξιόπιστου "δείγματος".

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και εφέτος, αποκαλύπτουμε τα "Βραβεία του Κοινού" του 2019: Τα TOP20 κρασιά, τα κορυφαία, τα δημοφιλέστερα κρασιά δηλαδή που εσείς, με την εγκυρότερη ψήφο που υπάρχει -τις αγορές σας- αναδείξατε. Αλλά και τα TOP20 Οινοποιεία, τα κρασιά των οποίων προτιμήσατε. Έχουμε επίσης τα TOP20 Λευκά, Ερυθρά και Ροζέ, αλλά και τα αντίστοιχα ανά εύρος τιμών, τα κορυφαία δηλαδή κρασιά με τιμή μέχρι 10 Ευρώ, από 10 έως 20 Ευρώ και άνω των 20 Ευρώ.

Τι είναι όμως τα «TOP20»*; Είναι τα κρασιά αλλά και τα Οινοποιεία που πρώτευσαν στις πωλήσεις του House of Wine μέσα από τις αγορές σας, οι δικές σας επιλογές, που δεν αναδείχθηκαν από την "ψήφο" κάποιων "ειδικών", αλλά από την δημοκρατική ψήφο των πελατών του House of Wine, την ψήφο που "μετράει" περισσότερο από όλες, τις αγορές σας! Τα στοιχεία αφορούν σε αριθμό φιαλών, αλλά επίσης και σε αξία πωλήσεων.

Δεν διεκδικούμε δάφνες στατιστικής της πανελλήνιας πώλησης κρασιών, αλλά επειδή τα κρασιά μας πωλούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα, από το Καστελόριζο μέχρι τον Έβρο, αλλά και σε σημαντικές ποσότητες πιά και στο εξωτερικό, και σε ένα ευρύτατο κοινό από άποψη εισοδημάτων, εκπαίδευσης, ηλικιών κλπ., πιστεύουμε ότι -ελλείψει άλλης παρόμοιας στατιστικής από οπουδήποτε αλλού- μπορούμε να δώσουμε μια ιδέα στους φίλους μας των προτιμήσεων του οινόφιλου κοινού. Εξ' άλλου, το "δείγμα" μας είναι πολύ μεγαλύτερο των 1000 ατόμων που συνήθως χρησιμοποιούν οι "επίσημοι" στατιστικοί οργανισμοί και εταιρείες. Αναγνωρίζουμε βεβαίως το γεγονός ότι οι προωθητικές μας ενέργειες επηρεάζουν την κατάταξη των κρασιών, αλλά και πάλι δεν θεωρούμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για την σειρά των κρασιών και των Παραγωγών…

Ξεκινούμε λοιπόν από την βασική μας κατηγορία: Ποιο είναι το κορυφαίο κρασί ανάμεσα στα κορυφαία; Ποιο κρασί παίρνει το Χρυσό Μετάλλιο;

Ας δούμε τα κορυφαία κρασιά από το 20ο μέχρι το 1ο :

Πίνακας 1: Τα Δημοφιλέστερα Κρασιά του 2019
Κρασιά με τις περισσότερες πωλήσεις φιαλών


Τρίτο κρασί στη λίστα των TOP20, η μεγαλη έκπληξη: BiancoNero Sparkling - Λευκός (200ml) Η απόλυτη εισαγωγή στον κόσμο του κρασιού για τους μη μυημένους μέσα από ένα κρασί που διαθέτει χαμηλό αλκοόλ, εκρηκτικό φρουτώδη χαρακτήρα, ελαφρύ αφρισμό και έντονη γλύκα. Ένα εξαιρετικό απεριτίφ σε μοντέρνα φιάλη των 200ml που χτυπάει στα ίσα τα Moscato d’ Asti από την γειτονική Ιταλία που κάνουν θραύση στην ελληνική αγορά.

Δεύτερο κρασί στη λίστα των TOP20 το Κτήμα Βιβλία Χώρα - Λευκός. 2ο σε αριθμό φιαλών κρασί του House of Wine το 2018, 1ο  το 2017, 2ο
 το 2016, 1o το 2015 και 2014! Αγαπημένο λευκό κρασί με εξωτικά χαρακτηριστικά που του δίνουν ένα νεοκοσμίτικο προφίλ. Έντονα φυτικά και βοτανικά αρώματα σε συνδυασμό με εξαιρετική οξύτητα το κάνουν ιδιαίτερα ευέλικτο σε συνδυασμούς με φαγητό, αλλά και πολύ απολαυστικό.

Τέλος, ο Μεγάλος Νικητής, το "Χρυσό" κρασί του 2019: Η Μαλαγουζιά του Κτήματος ΑΛΦΑ.  3ο σε αριθμό φιαλών κρασί του House of Wine το 2018, κρυστάλλινο και τραγανό, με λαμπερό πρασινο-κίτρινο χρώμα και έντονο άρωμα με νότες λουλουδιών, εσπεριδοειδών και αρωματικών βοτάνων. Εξαιρετική ισορροπία δροσιά και φινέτσα στο στόμα, με ζωηρή και μακράς διάρκειας επίγευση.

Δείτε τον Πίνακα των 20 κορυφαίων κρασιώνσε συνοπτική μορφή:Ποιά είναι όμως τα "Πολυτιμότερα Κρασιά" του 2019, τα κρασιά δηλαδή με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε αξία;

Πίνακας 2: Τα "Πολυτιμότερα" Κρασιά του 2019
Κρασιά με την μεγαλύτερη αξία πωλήσεων


Μερικές παρατηρήσεις στον Πίνακα 1: Η «κυριαρχία» των λευκών κρασιών είναι καταφανέστατη: 15 κρασιά είναι λευκά (75%), μόλις 4 κρασιά είναι κόκκινα (20%) και μόνο 1 ροζέ (5%). Αντίστοιχα, στον Πίνακα 2, 12 κρασιά είναι λευκά (60%), 6 κρασιά είναι κόκκινα(30%) και μόνο 2 ροζέ (10%). Σημαντική μείωση των ερυθρών από το 2018 (10)

Η «αειθαλής» Vina Esmeralda, ένα κρασί που βρίσκεται όλα τα χρόνια στις ετήσιες λίστες μας των κορυφαίων κρασιών, καταλαμβάνει φέτος την θέση σε πωλήσεις αριθμού φιαλών και την 13η σε πωλήσεις κατά αξία.

1 μόνο κρασί στον Πίνακα 1 και 2 στον Πίνακα 2 προέρχονται από το εξωτερικό. Που αποδεικνύει τον… φιλελληνισμό των Ελλήνων, αφού τα Ελληνικά κρασιά προτιμώνται πολλές φορές έναντι φθηνότερων (και καλύτερων) ξένων!

Στα δημοφιλέστερα κρασιά, 5 ετικέτες είναι του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, 3 του κτήματος ΑΛΦΑ  και από 2 των Κτημάτων Αβαντίς και Γεροβασιλείου.

Πίνακας 3: Τα Δημοφιλέστερα Κρασιά του 2019 κατά χρώμα
Κρασιά Λευκα/ Ερυθρά/ Ροζέ με τις περισσότερες πωλήσεις σε αριθμό φιαλών
Στο σύνολο των πωλήσεων του 2019, τα κόκκινα κρασιά είχαν το 33,88% των πωλήσεων σε αριθμό φιαλών και το 40,61% σε αξία, τα λευκά αντίστοιχα το 51,27% και 45,92%, και τα ροζέ το 14,85%  και 12,34%

Αντίστοιχα, στο σύνολο των πωλήσεων του 2018, τα κόκκινα κρασιά είχαν το 35,51% των πωλήσεων σε αριθμό φιαλών και το 41,38% σε αξία, τα λευκά αντίστοιχα το 50,84% και 46,27%, και τα ροζέ το 13,65%  και 13,46%. Και στο σύνολο η διαχρονική κυριαρχία των λευκών κρασιών στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται πανηγυρικά.


Πίνακας 4: Τα Δημοφιλέστερα Κρασιά του 2019 κατά εύρος τιμών
Κρασιά με τις περισσότερες πωλήσεις σε αριθμό φιαλώνΠίνακας 5: Τα Δημοφιλέστερα Οινοποιεία του 2019
Με τις περισσότερες πωλήσεις σε αριθμό φιαλώνΠίνακας 6: Τα "Πολυτιμότερα" Οινοποιεία του 2019
Με την μεγαλύτερη αξία πωλήσεων
Το House of Wine συγχαίρει θερμά όλους τους Οινοπαραγωγούς των οποίων τα κρασιά τιμήθηκαν με μετάλλια, αλλά και όλους όσων τα κρασιά βρέθηκαν στις λίστες των TOP20 κρασιών του 2019. Ιδιάιτερα συγχαίρει τους Οινοπαραγωγούς εκείνους των οποίων τα Οινοποιεία τους πρώτευσαν με βάση το σύνολο των πωλήσεών τους!


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: