| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Απορίες

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Κατά καιρούς δέχομαι mail απο φίλους αναγνώστες, οι οποίοι με ρωτούν διάφορα πράγματα, με θέμα κυρίως το whisky, που είναι βέβαια το αγαπημένο θέμα αυτής της στήλης. Φυσικά σε όλους απαντώ προσωπικά, ωστόσο σκέφτηκα να συγκεντρώσω ορισμένα απο τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα, και να τα μοιραστώ και με εσάς τους υπολοίπους, που δεν τα θέσατε. Και τώρα που το σκέφτομαι, έχω κι εγώ ένα ερώτημα. Οι φίλοι αναγνώστες πως βρήκαν το λογαριασμό mail που διατηρώ? Τέλος πάντων, το προσπερνάω, διότι με αυτή τη διατύπωση μπορεί να φανεί οτι ενοχλήθηκα, κάτι το οποίο δεν ισχύει, το αντίθετο θα έλεγα. Λοιπόν, βάζω ένα δεκαράκι Talisker και πάμε με τα ερωτήματα.

Ένας φίλος ρώτησε το εξής. Ανοίγοντας μια παλιά φιάλη whisky κόπηκε ο φελός. Ρωτάει λοιπόν αν πίνεται το whisky ή δεν πίνεται. Κι η απάντηση είναι οτι βεβαίως και πίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι σύνηθες φαινόμενο να κόβεται ο φελός σε παλιές φιάλες, για αυτό το λόγο και χρειάζεται να γίνονται προσεκτικές κινήσεις. Αν ωστόσο συμβεί το ατύχημα, χρησιμοποιούμε ένα σουρωτήρι και καταναλώνουμε κανονικά. Μου συνέβη και προσφάτως, με ένα παλιό και υπέροχο Benriach. Κανένα πρόβλημα λοιπόν όταν τύχει και σε εσάς.

Άλλος φίλος ρωτάει το εξής. Έχει ξεκινήσει και φτιάχνει μια συλλογή και αναριώτεται ποιός είναι ο σωστός τρόπος συντήρησης, ή μάλλον φύλαξης. Η αλήθεια είναι οτι τα whisky δεν χρειάζονται κάποιον να τους κάνει τη νταντά. Κι οπωσδήποτε δεν υπάρχει καμία σχέση με τη φύλαξη και συντήρηση που χρειάζεται το κρασί. Και θα μεταφέρω αυτό που μου έχει πει ο τεράστιος Jim Mac Ewan. Όσα χρόνια και να περάσουν, οι διαφορές μέσα στο μπουκάλι θα είναι τόσο μικρές, απο υποτιθέμενη κακή φύλαξη, που ενδεχομένως να τις καταλάβει εκείνος, αλλά όχι εμείς. Σε λογικά πλαίσια φύλαξης βέβαια, δεν μιλάμε για την έρημο Σαχάρα. Καλό είναι να διαλέγουμε σχετικά σκιερά σημεία, αλλά όχι απαραίτητο. Επίσης καλό είναι που και που να κάνουμε τούμπα το μπουκάλι, και κατά τα άλλα βάζουμε σε όρθια θέση. Όχι πάντως ακραία πράγματα. Και να σας πω και την αλήθεια, καλύτερα πιείτε τα, μην τα μαζεύετε.

Και πάω σε μια άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Είναι γεγονός οτι πολύ σπάνια, έως καθόλου, βλέπουμε το όνομα του Macallan σε ανεξάρτητες εμφιαλώσεις. Κάποιος φίλος λοιπόν ρωτάει γιατί γίνεται αυτό. Από όσο λοιπόν γνωρίζω, ο λόγος είναι οι προδιαγραφές που έχει ορίσει για να γίνεται κάτι τέτοιο, το Scotch Whisky Association. Ο πολύς κόσμος ξέρει οτι υπάρχει σχετική απαγόρευση από το Scotch Whisky Association. Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια που διαφοροποιεί την κατάσταση. Είναι το μέγεθος των γραμμάτων. Δηλαδή απο ένα μέγεθος και πάνω απαγορεύεται να αναγράφεται η λέξη Macallan στις ανεξάρτητες εμφιαλώσεις, και αντί αυτού να γράφει Speyside Distillery, αλλά από κάποιο μέγεθος και κατω επιτρέπεται.

Αρκετά με ρωτήσατε σήμερα. Πίνω λίγο(?) Port Charlotte και πάω για ύπνο.Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: