Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Αποτελέσματα του σημαντικότερου Διαγωνισμού Οίνου του κόσμου: Decanter Awards, τα Ελληνικά Μετάλλια

Αποτελέσματα του σημαντικότερου Διαγωνισμού Οίνου του κόσμου: Decanter Awards, τα Ελληνικά Μετάλλια
Από τον Τ. Πικούνη

Τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα του μεγαλύτερου και σημαντικότερου διαγωνισμού Οίνου στον κόσμο ανακοινώθηκαν χθες 7 Ιουλίου: Ο διαγωνισμός Decanter World Wine Awards (ή σε συντομία DWWA), έχει τη μεγαλύτερη παγκόσμια εμβέλεια από οποιοδήποτε άλλο διαγωνισμό οίνου. Είναι η αξιόπιστη σχέση που έχει το περιοδικό Decanter - το κορυφαίο περιοδικό οίνου στον κόσμο - με ένα διεθνές κοινό τόσο καταναλωτών όσο και εμπόρων που κάνει τον DWWA να ξεχωρίζει από τους άλλους διεθνείς διαγωνισμούς.

Από τις 14 Ιουνίου και για 2 εβδομάδες ένα εκλεκτό πάνελ 170 κριτών Οίνου μεταξύ των οποίων 44 Masters of Wine και 11 Master Sommeliers δοκίμασε 18,093 κρασιά  που υποβλήθηκαν από 56 χώρες -αριθμός ρεκόρ για τον DWWA αλλά και για οποιοδήποτε άλλο διαγωνισμό Οίνου στον κόσμο- και τελικά απένειμε 635 (3,51%) Χρυσά μετάλλια, 5.607 (30,99%) Αργυρά και 8.332 (46,05%) Χάλκινα. Από τα Χρυσά και μετά από επαναληπτική κρίση, 179 κρασιά «προήχθησαν» σε Πλατινένια και από αυτά, μόλις 50 κρασιά (0,28%) επελέγησαν να λάβουν το μεγαλύτερο μετάλλιο του Διαγωνισμού, το πολυπόθητο Best in Show.

Ανάμεσα σε αυτά, η Ελλάδα ξεπέρασε ελάχιστα την σημαντική απόδοσή της στον περσινό διαγωνισμό: Ετσι, στο DWWA 2021 ένα ελληνικό ασύρτικο λευκό κρασί κέρδισε το μετάλλιο Best in Show και η χώρα έλαβε συνολικά 6 Platinum μετάλλια (από τα οποία 3 το Κτήμα Αργυρού!), 16 Χρυσά, 138 Αργυρά και 167 Χάλκινα.

Ένα ασφαλώς μεγάλο γεγονός για την Ελλαδα ήταν ότι πρώτο σε βαθμολογία Ελληνικό κρασί -αλλά και ολόκληρου του Διαγωνισμού- με 98/100 ήταν το Vinsanto Late Release του Κτήματος Αργυρού, ανάμεσα στα μόλις 14 κρασιά που έλαβαν αυτή την βαθμολογία!

Πολυνίκεις Παραγωγοί αναδείχθηκαν τα Κτήματα Βιβλία Χώρα και Γεροβασιλείου, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Όλοι οι συνεργάτες του House of Wine και εγώ προσωπικά συγχαίρουμε τους παραγωγούς που τιμήθηκαν με μετάλλια και τους ευχόμαστε τα κρασιά τους που βραβεύτηκαν στο Διαγωνισμό DWWA να έχουν μια εξαιρετική πορεία στην παγκόσμια αγορά!

Ακολουθούν οι Πίνακες με τα Ελληνικά Μετάλλια:

Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: