Αρώματα λουλουδιών στα κόκκινα κρασιά

Έχω γράψει αρκετές φορές ότι απολαμβάνω τα ερυθρά κρασιά που στηρίζουν την γοητεία τους στην φρεσκάδα. Αυτά που χαρακτηρίζονται από αρώματα φρέσκων φρούτων αλλά και λουλουδιών. Αν έως τώρα θεωρούσατε ότι τα ανθικά αρώματα είναι ΄προνόμιο’ μόνο των λευκών και των ροζέ κρασιών, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε! Μπορεί τα κόκκινα κρασιά να είναι συνδεδεμένα κυρίως με αρώματα και γεύσεις φρούτων, μπαχαρικών, βοτάνων και ξηρών καρπών όμως κάποια από τα πιο γοητευτικά αρώματα είναι τα ανθικά! Αυτά που φέρνουν στο μυαλό μας λουλούδια! Είτε είναι άνοιξη, είτε φθινόπωρο, είτε χειμώνας αυτά τα αρώματα προσδίδουν στο κρασί έξτρα πολυπλοκότητα και μια ρομαντική διάσταση που μου αρέσει πολύ.

 

Στα κόκκινα κρασιά δεν βρίσκουμε αρώματα λευκών λουλουδιών όπως το γιασεμί , το αγιόκλημα και τα άνθη εσπεριδοειδών εκτός και αν στο χαρμάνι υπάρχει και κάποια λευκή ποικιλία. Βρίσκουμε αρώματα λουλουδιών που τα άνθη τους είναι σκουρόχρωμα, όπως το τριαντάφυλλο, η βιολέτα και η λεβάντα. Τα αρώματα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των πρωτογενών αρωμάτων, αυτών δηλαδή που προέρχονται από το σταφύλι. Κάποιες ερυθρές ποικιλίες, ανάλογα με την περιοχή, εμφανίζουν πολύ συχνά ανθικά αρώματα, άλλες λιγότερο και κάποιες πολύ σπάνια. Ας δούμε ποικιλίες και παραδείγματα ερυθρών κρασιών όπου οι ανθικές νότες είναι μέρος του αρωματικού και γευστικού προφίλ τους.

 

Θα ξεκινήσουμε με τις Ελληνικές ερυθρές ποικιλίες που θα μπορούσαν να μας μεταφέρουν σε ανθισμένους κήπους.

 

Ξινόμαυρο

Έχουμε συνδέσει το Ξινόμαυρο με πιο γήινα αρώματα όπως αυτά της ντομάτας και της ελιάς, όμως στις πιο ψυχρές περιοχές όπως το Αμύνταιο αλλά και σε λιγότερο παραδοσιακές εκφράσεις της Νάουσας και της Γουμένισσας, συναντάμε συχνά ανθικά αρώματα όπως αυτά του τριαντάφυλλου που προσδίδουν μία πιο εξωστρεφή νότα. Στα Anarch Ερυθρό και Καλή Ρίζα από το Αμύνταιο εντοπίζουμε πολύ εύκολα τα ανθικά αρώματα όπως και στα Νάουσα Μαρκοβίτης, Χατζηβαρύτη - Mus και Oenops Ξινόμαυρο.

 

Αγιωργίτικο

Μία ακόμα σημαντική ερυθρή ελληνική ποικιλία που συναντάμε συχνά ανθικές πινελιές, ιδιαίτερα στις πιο φρέσκες εκδοχές, είναι το Αγιωργίτικο. Το ανθικό άρωμα με το οποίο εκφράζεται πιο συχνά η ποικιλία είναι και εδώ το τριαντάφυλλο. Στα Φτέρη Τρουπή Ερυθρός, Αγιωργίτικο της Γαίας και Αγιωργίτικο Boutari Naturally τα τριανταφυλλένια αρώματα συμπληρώνουν υπέροχα τα φρουτώδη.

 

Αρκετές ακόμα ελληνικές ερυθρές ποικιλίες εμφανίζουν ανθικά αρώματα. Η Λημνιώνα (Terracotta Ζαφειράκη) και το Λιάτικο (Δάφνιος ερυθρός) συχνά εμφανίζουν νύξεις λουλουδιών. Αρκετά Μαυροτράγανα όπως το Τ-ΟΙΝΟΣ Μαυροτράγανο Clos Stegasta μου έχουν φέρει στο μυαλό λεβάντα και βιολέτα, το Βραδυανό βγάζει έντονο τριαντάφυλλο και σε ξηρή (Vriniotis Vradiano Wild Ferment) αλλά και σε γλυκιά εκδοχή, ενώ και στα λιγοστά ερυθρά κρασιά από Μαύρο Καλαβρυτινό (Τετράμυθος Μαύρο Καλαβρυτινό) μπορεί να μυρίσουμε λουλούδια όπως η βιολέτα.

 

Pinot Noir

Πηγαίνοντας στις διεθνείς ποικιλίες, θα ήθελα να σταθώ πρώτα στα Pinot Noir. Τον ανθικό του χαρακτήρα που θυμίζει ροδοπέταλα και βιολέτα θα τον βρούμε και σε κρασιά του Νέου Κόσμου όπως η Νέα Ζηλανδία (Greywacke - Pinot Noir, Pinot Noir Cellar Selection, Craggy Range "Te Muna Aroha") αλλά και σε μεγαλειώδη κρασιά από την Βουργουνδία όπως το Clos De Tart Grand Cru Monopole.

 

Syrah

To Syrah είναι ένα σταφύλι που βγάζει ανθικά αρώματα που παραπέμπουν σε βιολέτα και λεβάντα σε πολλές οινοπαραγωγικές περιοχές. Τα κρασιά από τον Βόρειο Ροδάνο από όπου και προέρχεται η ποικιλία, όπως το Cornas Le Village και το Crozes Hermitage Freres, βγάζουν υπέροχα αρώματα βιολέτας αλλά και λεβάντας. Τα ίδια αρώματα μπορούμε να συναντήσουμε και σε αρκετά Αυστραλέζικα Shiraz όπως το Jim Barry The Armagh. Επί Ελληνικού εδάφους θα εντοπίσουμε εύκολα το ανθικό προφίλ του σταφυλιού σε κρασιά όπως το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Syrah και Κτήμα Aβαντίς Syrah.

 

Ιταλικές ποικιλίες

Η πιο χαρακτηριστική Ιταλική ποικιλία που παραπέμπει σε βιολέτες και τριαντάφυλλα είναι το Nebbiolo, που δίνει τα σπουδαία Barolo και Barbaresco. Τα ανθικά στοιχεία σε κρασιά όπως το Barolo Ceretto και το Barbaresco Ceretto συντελούν στην πολυπλοκότητα και την επιτυχία αυτών των κρασιών. Πηγαίνοντας προς την Κεντρική Ιταλία ανθικές πινελιές που θυμίζουν βιολέτα και λεβάντα θα βρούμε και σε αρκετά κρασιά από Sangiovese όπως το Casanuova di Nittardi Chianti Classico και το Benintende Chianti Superiore.

Μία ακόμα διεθνής ποικιλία με ωραίο τριανταφυλλένιο χαρακτήρα που βγάζει απλόχερα και στα ερυθρά κρασιά είναι το Grenache. Το Pegaso Granito θα σας πείσει! Στα υψηλά υψόμετρα της Αργεντινής συχνά βγάζει και το Malbec (Alamos Malbec) κάποιες νύξεις βιολέτας. Γυρίζουμε και πάλι Ευρώπη μεριά, και πάμε Πορτογαλία όπου δύο χαρακτηριστικές ερυθρές ποικιλίες διακρίνονται και για τα ανθικά αρώματα τριαντάφυλλου ή βιολέτας, η Τouriga National και η Touriga Franca.

 

Τώρα φανταστείτε τι γίνεται όταν αναμιγνύονται ποικιλίες που τυπικά βγάζουν ανθικά αρώματα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα θεωρώ το blend Αγιωργίτικου με Syrah. Θα καταλάβετε τον λόγο στα Monograph Αγιωργίτικο - Syrah και το Σταυροδρόμι. Και αφού μιλάμε για χαρμάνια να αναφέρω και τα ερυθρά κρασιά της Προβηγκίας που συχνά χαρακτηρίζονται από αρώματα λεβάντας, ένα φυτό που είναι πλημμυρισμένη όλη η περιοχή. Ειδικά αυτά που περιέχουν υψηλά ποσοστά Grenache και Syrah.



 

Μοιραστείτε το άρθρο: