Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Κρασί και διακοπές: Συμβουλές στους νέους οινόφιλους...

Κρασί και διακοπές: Συμβουλές στους νέους οινόφιλους...
Να λοιπόν που ανακαλύψατε το κρασί!

Πιθανόν σε κάποιο από τα τόσα Wine Bars το δοκιμάσατε, και ...σας άρεσε. Ή κάποιος φίλος ή φίλη σας μύησε στις απολαύσεις του κρασιού... Ταυτόχρονα, είναι σίγουρο ότι γοητευτήκατε από το "τελετουργικό", κάτι με την ανάδευση, κάτι με το βαθύ βύθισμα της μύτης για την απόλαυση των αρωμάτων, είναι και τα "γυαλικά" εντυπωσιακά... ποτήρια μεγέθους μικρού καρπουζιού, decanters σε σχήμα ειδωλίου θεάς-μητέρας... έ, όλα αυτά είναι καλύτερα από μια κόκα-κόλα ή από το σκληρό που έτσι και αλλιώς έπρεπε να το κόψετε λόγω κόστους.

Έτσι λοιπόν, μετά από ένα χειμώνα "μύησης" στις νέες οινικές απολαύσεις, κάποιο διάβασμα, ίσως και μερικά σεμινάρια ή γευσιγνωσίες, ξεκινάτε σε λίγες μέρες για τις πρώτες διακοπές σας με μια επιπλέον ιδιότητα στη βαλίτσα σας: Αυτή του οινόφιλου.

Θα απολαύσετε το κρασί στις διακοπές... σίγουρα. Αρκεί να ακολουθήσετε αυτή την πρώτη φορά κάποιους κανόνες, που οι παλαιότεροι τους έμαθαν με το... δύσκολο τρόπο.

Το House of Wine, θέλοντας να βοηθήσει τους νέους φίλους του κρασιού, δίνει εδώ τις 10 συμβουλές προς τους νέους οινόφιλους... τι να πάρετε μαζί σας από τη νέα σας αγάπη, τι να αφήσετε πίσω, τι να περιμένετε και τι να κάνετε ή να μην κάνετε...


Το κρασί είναι το μέσο, όχι ο σκοπός...
Εκτός εάν έχετε ξεκινήσει για οινοτουριστικές διακοπές, θυμηθείτε ότι ο σκοπός των διακοπών σας είναι να περάσετε καλά, να ζήσετε μερικές ημέρες ανεμελιάς, κεφιού... να ξεδώσετε. Το κρασί θα σας βοηθήσει σε αυτό. Ναι... οι νεοφώτιστοι είναι οι πιο φανατικοί, αλλά να θυμάστε ΠΑΝΤΑ ότι το κρασί είναι το μέσο. Αν γίνει για εσάς σκοπός, τότε έχετε μεταπηδήσει στην κατηγορία των "ειδικών", όπου η απόλαυση έρχεται δεύτερη μετά από τα αρώματα ασφάλτου, πετρελαίου και τις γεύσεις υγρών ορυκτών...

Δεν υπάρχει μόνο το κρασί...
Αντί να πιείτε ένα "δικό τους" χύμα άγνωστης προέλευσης, προτιμήστε μαζί με το μεζέ (ή μάλλον, τους μεζέδες) που θα απολαύσετε στο ταβερνάκι στην πλατεία του χωριού, ένα τσίπουρο ή ένα ούζο. Αυτό -το τσίπουρο- μπορεί και να είναι "δικό τους", ούζα δε υπάρχουν εμφιαλωμένα σχεδόν παντού... Η μπύρα, παγωμένη το κατακαλόκαιρο, είναι επίσης μια πολύ προκλητική εναλλακτική απόλαυση. Ένα θυμηθείτε: Όλα είναι καλύτερα από το χύμα, και δεν υπερβάλλουμε.

Κρασί από τον τόπο του...
Αν υπάρχει οινική παράδοση στην περιοχή που θα κάνετε διακοπές, μη διστάσετε να ζητήσετε από τους εστιάτορες να δοκιμάσετε το τοπικό κρασί, με μια πραγματικά τοπική σπεσιαλιτέ... Τα τοπικά κρασιά ταιριάζουν συνήθως με τοπικές συνταγές, που πολλές φορές τα χρησιμοποιούν και στο μαγείρεμα: Παράδειγμα, η Μάντζα της Νάουσας με ροζέ Ξινόμαυρο...

Ρετσίνα και...
...Οτιδήποτε! Ναι, στις διακοπές σας ταιριάζει η ρετσίνα. Αφήστε κατά μέρος τους οινικούς συνδυασμούς και αν βρείτε καλή ρετσίνα, συνοδεύσετε με αυτή ...ότι σας αρέσει! Ψάρι, θαλασσινά, μαριδάκι, αλλά και κρέατα, μαγειρευτά. Οι ...παρασπονδίες επιτρέπονται στις διακοπές, θα ξανασοβαρέψετε στις οινικές σας προτιμήσεις όταν επιστρέψετε!

Τα λευκά πίνονται κρύα, και τα ερυθρά ...επίσης.
Καλοκαίρι ξέρουμε ότι σημαίνει λευκό... δροσερό ή και παγωμένο, είναι τόσο ευχάριστο με την καλοκαιρινή ζέστη! Αλλά και τα ερυθρά πίνονται κρύα! Ναι, όχι όλα, αλλά τα φρέσκα, φρουτώδη ελαφρά ερυθρά. Αν λοιπόν θέλετε να κρατήσετε τους κανόνες, ζητήστε με το κρέας σας ένα τέτοιο ερυθρό. Αν δεν το βρείτε, ζητήστε ροζέ, είναι ίσως το πιο καλοκαιρινό κρασί από όλα, και ταιριάζει με τα πάντα.

Η κάβα σας στο εξοχικό...
Αν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν εξοχικό -ή ο μπαμπάς ή η μαμά-, φροντίστε έγκαιρα να φτιάξετε την κάβα σας. Το να αγοράσετε κρασί από το τοπικό mini market ή όπως ονομάζεται σήμερα το κλασσικό μπακάλικο, είναι μια αρκετά ...τολμηρή κίνηση: Στα κρασιά δεν αρέσει η ηλιοθεραπεία στο ράφι, ούτε η παραμονή τους εκεί σε όρθια θέση από πέρυσι... κουράζονται και αυτά από την ορθοστασία. Για να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας, το Ηouse of Wine παραδίδει κρασιά παντού, σε όλη την Ελλάδα, όπου και αν βρίσκεστε... Θα αποσβέσετε και το πανάκριβο iPad ή smartphone που αγοράσατε!

Οι Δρόμοι του Κρασιού...
...οδηγούν στα οινοποιεία της περιοχής, που είναι ορθάνοιχτα για εσάς και τους φίλους σας! Ναι... έτσι λέει ο μύθος... Αλλά πριν πάρετε τα βουνά και τα λαγκάδια για την καλοσχεδιασμένη επίσκεψή σας, πάρετε πρώτα ένα τηλέφωνο. Σιγουρευτείτε ότι το οινοποιείο είναι ανοιχτό και μπορεί να σας δεχτεί. Στο κατακαλόκαιρο κάποιοι οινοποιοί κάνουν διακοπές... άνθρωποι είναι και αυτοί.

Οι διακοπές θέλουν παρέα, και το κρασί επίσης...
Όχι μόνο γιατί θα απολαύσετε καλύτερα το κρασί και τα τσιμπούσια με τους φίλους σας, αλλά και για ένα πολύ πρακτικό λόγο: Κάποιος δεν πρέπει να πιεί καθόλου, για να οδηγήσει στην επιστροφή, ώστε να επιστρέψετε ασφαλείς στον προορισμό σας και να μην καταλήξετε ...αλλού. Και όταν λέμε καθόλου, εννοούμε ΚΑΘΟΛΟΥ... και αφήστε τις μετρήσεις και τους υπολογισμούς της αντοχής του οργανισμού στους "ειδικούς"... που θα σας σταματήσουν.

Ένα αλάνθαστο βελτιωτικό του κρασιού...
Είναι το κέφι! Μη χάσετε το κέφι σας αν το κρασί που θα βρείτε στο εστιατόριο δεν είναι ακριβώς παρόμοιο με το chateau που έχετε πιά συνηθίσει να πίνετε. Ένας πολύ καλός οινοποιός λέει ότι όσο πίνουμε, τόσο περισσότερο το κρασί ...βελτιώνεται, και στο τέλος το κέφι που κυριαρχεί κάνει όλα τα κρασιά σχεδόν ίδια. Μην ξεχνάτε, είστε σε διακοπές!

Αυτά για το οινικό σας ξεκίνημα στις πρώτες σας διακοπές σαν οινόφιλος ή οινόφιλη.

Μετρήσατε τις συμβουλές και τις βρήκατε μόνο ...εννέα; Οκ, η δέκατη είναι η σημαντικότερη, και την φυλάμε για το τέλος: Διαμορφώστε τις δικές σας, προσωπικές προτιμήσεις, με ανοιχτό μυαλό. Καμιά συμβουλή τρίτου δεν πιάνει τόπο, αν δεν ...σπάσετε τα μούτρα σας, δεν αποκτήσετε δικές σας, προσωπικές εμπειρίες. Το κρασί είναι ένας θαυμάσιος σύντροφος, που θα σας ακολουθήσει σε όλη σας τη ζωή... είναι ίσως ο πιο πιστός σύντροφος που θα έχετε ποτέ. Αρκεί... να του φερθείτε κα εσείς σωστά.

Ξεκινήστε να το κάνετε από τις πρώτες σας διακοπές!

Μοιραστείτε το άρθρο: