Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Ασύρτικο Jim Barry:Το πρώτο εκτός Ελλάδας Ασύρτικο

Ασύρτικο Jim Barry:Το πρώτο εκτός Ελλάδας Ασύρτικο
Από τον Τ. Πικούνη

Στην γευσιγνωσία της περασμένης Τετάρτης στο #inthehouse bar του House of Wine με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, δοκιμάσαμε εξαιρετικά κρασιά της Αυστραλίας, λευκά και κόκκινα. Τα πρώτα λευκά ήσαν κάποια θαυμάσια Riesling. Εκτάκτως προστέθηκε ένα ακόμα Riesling από τον Κωνσταντίνο, αλλά με κρυμμένη ετικέτα. Οταν δοκιμάστηκαν και τα τρία, ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να τα αξιολογήσουν, και αμέσως μετά ο Κωνσταντίνος αποκάλυψε την ταυτότητα του τρίτου Riesling: Ήταν το... Ασύρτικο του Jim Barry! Και κανείς δεν είχε καταλάβει οτι δεν ήταν Riesling!

Το Ασύρτικο του Jim Barry είναι το πρώτο Ασύρτικο που φτιάχτηκε εκτός Ελλάδας! Και την ιστορία του μας διηγήθηκε ο Κωνσταντίνος: «Ο Peter Barry, ο γιος του Jim, είχε έρθει το 2006 στην Ελλάδα για διακοπές μαζί με την γυναίκα του. Μετά από μια συνάντηση με τους πωλητές, ο Peter δηλώνει πως «ένα ποτήρι κρασί στις δυο το μεσημέρι, κάνει την ημέρα να φαίνεται πιο μικρή»… Τρέχουμε στο ψυγείο μας και το μόνο που βρίσκουμε είναι μια φιάλη Σαντορίνη από τον μεγάλο Χαρίδημο Χατζηδάκη. Μόλις μετά την πρώτη γουλιά, ο Peter γουρλώνει τα μάτια, αλλάζει τα σχέδια για τον τόπο διακοπών και εμείς πέφτουμε στα τηλέφωνα για να κανονίσουμε κάποια μάτια από Ασύρτικο να αποδημήσουν προς Αυστραλία – κάτι που δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την βοήθεια του Γιάννη Παρασκευόπουλου αλλά και του Ματθαίου Αργυρού. Μετά από δέκα περίπου χρόνια, το πρώτο Ασύρτικο εκτός Ελλάδας ήταν πραγματικότητα».

Έτσι λοιπόν φτάσαμε να έχουμε το Ασύτρικο του Jim Barry σαν προϊόν στο House of Wine και σαν... Riesling στη γευσιγνωσία μας! Και όπως είπα πριν, ήταν εξαιρετικά πειστικό στο ρόλο του: Φλούδες εσπεριδοειδών, lime, γκρέιπφρουτ, πεπόνι αλλά και κάποιες νότες ορυκτότητας συνθέτουν ένα αρωματικό προφίλ που εμφανίζει τα στοιχεία της ποικιλίας αλλά και την επιρροή του Riesling που κυριαρχεί στο οινοποιείο, καθώς και του terroir της περιοχής. Πολύ ισορροπημένο στο στόμα, με μέτριο σώμα και τραγανή οξύτητα, με ορυκτότητα και νύξεις αλμύρας να συνοδεύουν τις γεύσεις του φρούτου, και με λεμονοπράσινο χρώμα και μακρά και λεμονάτη επίγευση.

Η σχέση του με το... αυθεντικό Ασύρτικο Σαντορίνης; Η προσωπική μου άποψη είναι ότι -παρά τις επιρροές του Riesling- έχει περισσότερα στοιχεία του αυθεντικού Ασύρτικου από τα Ασύρτικα της Βόρειας Ελλάδας!

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW πιστεύει ότι με τον καιρό, οι επόμενες οινοποιείσεις θα απαλλαγούν σταδιακά από τις επιρροές του Riesling και θα αναδείξουν περισσότερο τα στοιχεία της ποικιλίας.

Πάντως, σαν τελικό συμπέρασμα, έχουμε μπροστά μας ένα πραγματικά εξαιρετικό και εντυπωσιακό κρασί, που προσωπικά πιστεύω ότι θα ενισχύσει σημαντικά τη «φήμη» του Ασύρτικου στις διεθνείς αγορές.

Σαν επιμύθιο, θα αναφέρω ότι στη συζήτηση που είχαμε με τον Αργύρη Τσακίρη, καθ. Οινολογίας και εξαίρετο οινοκριτικό, η προοπτική της εμφάνισης στις διεθνείς αγορές οινοποιήσεων του Ασύρτικου τον φοβίζει ότι ίσως επηρεάσει τις Ελληνικές εξαγωγές αρνητικά. Τον ίδιο φόβο εξέφρασε και ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, κατά την παρουσίαση του κρασιού στην τελευταία μας εκδήλωση.

Προσωπικά, δεν συμμερίζομαι αυτό τον φόβο. Θεωρώ ότι τα «διεθνή» Ασύρτικα θα ενισχύσουν τη φήμη του αυθεντικού Ασύρτικου Σαντορίνης, τις εξαγωγές του, αλλά και την... τιμή του τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό.



Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: