| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Νικολά Ραδίσης

Ψωνίζοντας τις γιορτινές μπύρες


Έχουν περάσει τα χρόνια που μαζί με τους δικούς μου κυκλοφορούσαμε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας για ψώνια, φωτογραφίες με τους Άγιους Βασίληδες κρατώντας γλυκίσματα για να μην γκρινιάζω. Βλέπετε στην παιδική αθωότητα του μυαλού μου τότε, το μόνο που στριφογύριζε ήταν πότε θα πάρω τα δώρα, αν θα φάμε και να γυρίσουμε νωρίς σπίτι. Δεν ξέρω πως ερμηνεύεται αυτό ψυχολογικά, αλλά το τελευταίο εξάμηνο επαναλαμβάνω πολλές απ’ τις συνήθειες που είχα ως παιδί, μόνος μου ή με καλή παρέα. Βλέπετε είχα ωριμάσει και εγώ και δεν επιτρεπόταν να συμπεριφέρομαι σαν παιδάκι, κατά την τότε άποψη μου.

Διαβάστε Περισσότερα

Εύκολοι καλοκαιρινοί συνδυασμοί ποτού με μπύρα στην παραλία

Από τον Ν. Ραδίση

Τώρα λοιπόν που «έσφιξαν» οι ζέστες και η Αθήνα και οι άλλες μεγάλες πόλεις αδειάζουν, οι διαδρομές συντομεύουν ακόμα και προς την θάλασσα. Οι αγαπημένες μας καλοκαιρινές περιοχές γεμίζουν με αγαπημένους φίλους που πολλές φορές έχουμε καιρό να τους δούμε και οι παραλίες «πνίγονται» από κόσμο και αυτοκίνητα.

Όπου και είστε, ετοιμαστείτε να κάνετε μια λίστα όσων χρειάζεστε για να απολαύσετε τα αγαπημένα σας ποτά, στην παραλία. Δεν θα χρειαστείτε εργαλεία. Ένα cooler με πάγο και πλαστικά ποτήρια. Όλη η προετοιμασία θα γίνει απ το σπίτι και όλα τα ψώνια από το House of Wine.

Διαβάστε Περισσότερα

Απολαμβάνοντας την μπύρα το καλοκαίρι

Έρχεται κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο, αυτή η εποχή που όλοι περιμένουν. Για κάθε άνθρωπο μπορεί να είναι διαφορετική, για τον περισσότερο κόσμο όμως είναι το καλοκαίρι και αυτό γιατί είναι η περίοδος των διακοπών, της ανανέωσης και της ξεκούρασης. Πολλές φορές έχω βρεθεί σε συζητήσεις με θέμα τις αναμνήσεις των παιδικών διακοπών και καταλήγω πόσο ωραίες ήταν εκείνες οι χρονιές. Θυμάμαι ότι τότε δεν έπινα μπύρα (φανερά). Ήξερα πάντα όμως που είναι και όταν υπήρχε η ευκαιρία, την εκμεταλλευόμουν. Βέβαια από τότε, το καλοκαιρινό μου απωθημένο ήταν το ούζο. Δεν ξέρω, ίσως φταίνε και τα «μαντζούνια», που ήθελαν όταν ένα μωρό βγάζει δόντια να του τρίβουν τα ούλα με ούζο. Βλέποντας λοιπόν τις φωτογραφίες με τις ντομάτες, τα αγγούρια και όλα τα ωραία κηπευτικά που μάζεψε την περασμένη βδομάδα ο Τάσος, ξύπνησαν αναμνήσεις...

Διαβάστε Περισσότερα

Τι γνωρίζετε για το St. Patrick’s Day;

Χρόνια τώρα συζητάμε, για μια γιορτή η οποία αν και εθνική, έχει γίνει περισσότερο γιορτή για την μπύρα. Αναφέρομαι στην γνωστή γιορτή του Αγίου Πατρικίου ή St. Patrick’s Day. Τι είναι όμως το St. Patrick’s Day, θα το δούμε παρακάτω δίνοντας ορισμένες πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζατε. Η Ημέρα του Αγ. Πατρικίου δεν είναι εθνική γιορτή μόνο στην Ιρλανδία, όπως γνωρίζουμε όσοι ασχολούμαστε με την μπύρα και πίνουμε Guinness ή Murphy’s, δυο μπύρες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την γιορτή. Είναι εθνική γιορτή και στο νησί Μοντσερράτ της Καραϊβικής, ένα μικρό νησί 4,000 κατοίκων που αποτέλεσε προορισμό πολλών Ιρλανδών μεταναστών κατά τον 17ο αιώνα.

Διαβάστε Περισσότερα

Ποτήριών μπύρας συνέχεια: Sniffer, Goblet, Weiss

Καλά και ωραία όλα τα ποτήρια τύπου Pint ή Seidel, για τα οποία έχουμε αναφερθεί ως τώρα. Τι γίνεται όμως αν η μπύρα μας είναι πιο αρωματική ή πιο δυνατή σε αλκοόλ; Γιατί δεν πίνουμε μια μοναστηριακή σε Pint αφού οι περισσότερες είναι Ale;
Δεν είναι δύσκολο να απαντήσουμε στην τελευταία ερώτηση. Οι Μοναστηριακές μπύρες προέρχονται, σαν στυλ, από την Κεντρική Ευρώπη. Την εποχή του Μεσαίωνα, όπου οι βασιλιάδες και φεουδάρχες ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι των εδαφών και χρημάτων, τα ποτήρια δεν ήταν γυάλινα....

Διαβάστε Περισσότερα

Πως δοκιμάζουμε μια Μπύρα

Θυμάμαι την πρώτη φορά που κάποιος μου πρότεινε μια μπύρα για να δοκιμάσω. Ήταν μια Weiss, από βαρέλι. Θυμάμαι όμως κάτι που τώρα για μένα είναι πολύ σημαντικό, ενώ τότε ήταν ασήμαντο. Το ποτήρι στο οποίο δοκίμασα ήταν σωλήνας. Δεν ήταν ούτε snifer ούτε καν ποτήρι Weiss. Τότε, δοκίμαζα ακόμα και μπύρες σε λάθος θερμοκρασίες.
Για να δοκιμάσουμε μια μπύρα, χρειαζόμαστε να έχουμε τρεις προϋποθέσεις. Μπύρα, ποτήρι, παλέτα. Τι εννοώ με αυτά: Σίγουρα θα χρειαστούμε μια μπύρα ή περισσότερες να δοκιμάσουμε...

Διαβάστε Περισσότερα

Εύκολοι καλοκαιρινοί συνδυασμοί ποτού με μπύρα

Από τον Ν. Ραδίση

Νομίζω ότι σιγά σιγά όλοι έχουμε αρχίσει να βγαίνουμε λίγο περισσότερο την νύχτα, να πίνουμε στην παραλία μια κρύα μπύρα ή ένα δροσερό cocktail. Αν όχι στην παραλία, σίγουρα σε δροσερά μέρη ή ακόμα και στο σπίτι μας κάτω από τον πλάτανο (aka air-condition). Για όσους έχουν ζηλέψει την επιδεξιότητα των bartenders και τις αμέτρητες συνταγές cocktail που διαθέτουν ή δημιουργούν εκείνη την ώρα βάση προτιμήσεων, το House of Wine, έχει φροντίσει να έχει μια ειδική κατηγορία.
Η ενημερωμένη κατηγορία των cocktails, συνδυάζεται με τα πιο απλά και γνωστά αποστάγματα (ποτά) και βέβαια με τις πιο «ασυνήθιστες» προσθήκες σ’ αυτά, της μπύρας και του κρασιού. Η ποικιλία μεγάλη, τόσο που θέλω να αξιοποιήσουμε λίγο την νέα αυτή κατηγορία, χωρίς να χάσουμε το βασικό μας θέμα. Την μπύρα!

Διαβάστε Περισσότερα

Βόλτα στο 3ο Gastronomy Fair

Αυτή τη Δευτέρα ο Νικολά Ραδίσης σας προτείνει να κάνετε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Στην Πλατεία Συντάγματος και το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Όποιος αγαπά την σοκολάτα, το τσάι, το απόσταγμα, αλλά και το κρασί και βέβαια την μπύρα, μπορεί να περάσει μια βόλτα από το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο.
Στις αίθουσες του ξενοδοχείου, η εισαγωγική εταιρεία Deals, διοργανώνει για τρίτη χρονιά το Gastronomy Fair

Διαβάστε Περισσότερα

Συνδυασμοί μπύρας με γλυκό; Βεβαίως!

Από τον Ν. Ραδίση

Είναι πολλές φορές που αντί να φάω κάτι αλμυρό, θέλω κάτι γλυκό μαζί με την μπύρα μου. Κι όμως, όσες φορές και να το έχω τολμήσει ο υπόλοιπος κόσμος γύρω μου με κοιτάει με απορία και δυσπιστία. Προσπαθώ στα μαθήματα και τις εισηγήσεις μου πολλές φορές να αναφερθώ σε κάποιους συνδυασμούς μπύρας και γλυκού. Με αφορμή την τελευταία εισήγηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των 2nd BeerBartender Awards, από τον φίλο μου (και μαθητή μου) Γιώργο Ρώσσο θα δώσω και εγώ κάποια tips σε αυτό το κομμάτι.

Διαβάστε Περισσότερα

Τέσσερις μπύρες, πριν φύγει ο χειμώνας

Από τον Ν. Ραδίση

Είναι λίγες μέρες πριν μας αποχαιρετίσει ο χειμώνας και πραγματικά πιστεύω ότι όπως έχει μπερδευτεί ο καιρός μαζί του έχουμε μπερδευτεί και εμείς.. Εκεί που λέω να πιώ μια μπύρα λίγο πιο χαλαρά, κρύο και χιόνια. Αλλαγή στα πλάνα και πάμε σε κάτι πιο βαρύ. Εκεί που πίνω το βαρύ, δηλαδή γύρω στα 12% αλκοόλ, να που ο καιρός έχει γυρίσματα και βγάζει πάλι ήλιο…

Αποφάσισα λοιπόν, για να μην τρελαθώ, να πάω με τα νερά του. Σκέφτηκα λοιπόν να σας προτείνω 4 μπύρες που μπορούμε να πιούμε αυτές τις τελευταίες μέρες του χειμώνα, έτσι για να τον θυμόμαστε, αν αποφασίσει να φύγει.

Ξεκινώ με την μπύρα που φρόντισα να γεμίσω το ψυγείο μου, όταν είχαμε χιόνια στην Αττική. Αναφέρθηκα σε 12% abv και εννοείται ότι στο μυαλό έπρεπε να σας έρθει η πολύ ευχάριστη για την εποχή, ΓαλλικήBier du Demon. Μια από τις γνωστότερες μπύρες της Γαλλικής αγοράς.

Διαβάστε Περισσότερα