A photo of Sommelier

Sommelier

Κρασί και Σαρακοστή

Γράφει ο Sommelier 



Η Ορθόδοξη Εκκλησία στο αυστηρό τυπικό της επιβάλλει η περίοδος της Σαρακοστής, των σαράντα δηλαδή ημερών που ξεκινούν τη Καθαρά Δευτέρα και τελειώνουν την Μ.Παρασκευή να περνά με αυστηρή νηστεία "άνευ καταλύσεως οίνου και ελαίου". Βέβαια, η ίδια προβλέπει κάποιες εξαιρέσεις: Λάδι και κρασί επιτρέπεται να καταναλώνουμε μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές και κατά την εορτή των αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Επίσης επιτρέπεται να τρώνε λάδι Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη όσοι είναι αδύναμοι ή άρρωστοι αλλά πάντα με την έγκριση του Πνευματικού τους. Το ψάρι επιτρέπεται κατά την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Διαβάστε Περισσότερα

Εμείς το λέγαμε: Έχετε ΠΑΝΤΑ δίκιο!

Γράφει ο Sommelier 



...και το λέγαμε επίμονα: Το καλύτερο κρασί είναι αυτό που σας αρέσει!

Και να που βρήκαμε την επιβεβαίωση, μέσα σε ένα διασκεδαστικό μικρό βιβλίο, με τίτλο "I don't know much about wine... but I know what I like" (Δεν γνωρίζω πολλά για το κρασί... αλλά ξέρω τι μου αρέσει -144 σελίδες- ISBN: 184000844X). Δεν είναι νέο βιβλίο. Εχει εκδοθεί το 2003, αλλά δεν παύει να είναι φρέσκο, ενδιαφέρον...

Το διάβασα πρόσφατα, και δεν σας κρύβω ότι το διάβασα ...μονορούφι!

Δεν θα αναλύσω εδώ το βιβλίο. Απλά κάποια σημεία του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί σχετίζονται με την κριτική του κρασιού και την παρουσίασή της.

Διαβάστε Περισσότερα

Επι του πιεστηρίου: Μπουτάρης, Γεροβασιλείου και Γαία μέσα στα "100 κορυφαία Οινοποιεία του κόσμου για το 2010

Γράφει ο Sommelier 



Πόσο εκτιμούμε τα (πολλά) βραβεία που αποσπούν ελληνικά κρασιά και οινοποιεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και αξιολογήσεις;

Φοβάμαι πως όχι αρκετά...

Και αν τα διαβάζουμε, και αν ...χαιρόμαστε για τις επιβραβεύσεις, πόσο οι βραβεύσεις αυτές επηρεάζουν τις οινικές μας προτιμήσεις;

Και πάλι... φοβάμαι πως όχι αρκετά... Τα πολυβραβευμένα γλυκά μας επιδόρπια κρασιά που κυριολεκτικά σαρώνουν τα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, ουσιαστικά αγνοούνται στον τόπο μας... Τα ροζέ μας που επίσης εκτιμώνται και βραβεύονται, μόλις πρόσφατα πήραν θέση στο τραπέζι μας. Και κάποιοι παραγωγοί, με πολύχρονη προσφορά και εξαιρετικά κρασιά, με συνεχείς βραβεύσεις και διεθνή αποδοχή, ίσως πρέπει να επανεκτιμηθούν στην ίδια τους τη χώρα...

Διαβάστε Περισσότερα

Διεθνή βραβεία Οίνου σε Ελληνικά κρασιά: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό...

Γράφει ο Sommelier 



Ώρα οκτώ παρά πέντε το βράδυ, Παρασκευή, έχοντας καταρρεύσει στον καναπέ μετά το καθημερινό ξεθέωμα, μπροστά στην τηλεόραση. Zapping στο Mega για τις ειδήσεις. Προφταίνω τους (τρομακτικούς, ως συνήθως) τίτλους, και νά σου η Όλγα. Παραδόξως... χαμογελαστή. Πρώτη είδηση: "Μια μεγάλη επιτυχία για τους έλληνες οινοπαραγωγούς και για την Ελλάδα: Στον διεθνή διαγωνισμό.... κλπ κλπ." Δεν πίστευα στα αυτιά μου! Zapping αμέσως στην ΝΕΤ. Η Έλλη Στάη έχει στο παράθυρο τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου... "Πως είδατε την βράβευσή σας στον Διεθνή διαγωνισμό Οίνου..." τον ρωτάει... τσιμπιέμαι, δεν είναι δυνατόν! Γρήγορα, zapping στον Ant1... και ξαφνικά η τηλεόραση σκάει σε χίλια κομμάτια, με ένα εκκωφαντικό θόρυβο! Μάλλον πολλά τα καλά νέα... η καημένη η τηλεόραση άμαθη, δεν τα άντεξε.

Διαβάστε Περισσότερα

Τι ζητώ από τον Σομελιέ.... και τι περιμένει αυτός από εμένα.

Γράφει ο Sommelier 



Πρώτα απ' όλα, ας ξεκινήσουμε από το βασικότερο: Ζητώ ...τον Σομελιέ!
Γιατί τα περισσότερα εστιατόρια που θα όφειλαν να έχουν Σομελιέ, δεν τον έχουν. Δεν έχω βέβαια απαίτηση η κάθε ταβέρνα ή το κάθε εστιατόριο να μπουν στα έξοδα για Σομελιέ... αλλά όσα μου αδειάζουν το πορτοφόλι διαθέτοντας κρασιά σε ...αστρονομικές τιμές, από αυτούς ζητώ σαν ελάχιστο αντάλλαγμα να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να δικαιολογήσει τουλάχιστον γιατί πληρώνω το κρασί 2-3 φορές περισσότερο από ότι στο House of Wine!

Αλλά, μάλλον προτρέχω: Κάποιοι φίλοι μπορεί να μην γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτός ο κύριος με το Γαλλικό όνομα. Σε συντομία λοιπόν, Σομελιέ (από το Γαλλικό Sommelier) είναι σε ένα εστιατόριο ο άνθρωπος εκείνος που είναι υπεύθυνος για το κρασί. Για την επιλογή του, την αγορά του, την συντήρησή του, το ταίριασμα με το μενού του εστιατορίου. Αλλά επίσης και για να προτείνει στους πελάτες κρασιά που ταιριάζουν με το φαγητό της επιλογής τους, να συζητήσει μαζί τους τις προτάσεις του, να πάρει την παραγγελία των κρασιών, να τα σερβίρει και να παρακολουθεί την ...πορεία και εξέλιξή τους στο τραπέζι.

Διαβάστε Περισσότερα

Ταβερνάκι, αθερίνα, χωριάτικη, ρετσίνα...

Γράφει ο Sommelier 



Γράφω αυτές τις γραμμές μετά την επιστροφή μου από το μπάνιο στην παραλία του χωριού. Όπου στο μικρό ταβερνάκι δίπλα στο κύμα, συναντηθήκαμε με φίλους παραθεριστές και ντόπιους μετά το μπάνιο, γύρω από το κλασσικό μεζεδάκι, που -όπως συνήθως- εξελίσσεται σε τσιμπούσι μέχρι τις 2 ή 3 το μεσημέρι, παρέα με -τι άλλο;- αθερίνα, χωριάτικη και ...ρετσίνα!

Και γράφω αυτές τις γραμμές παρά το βαρύ κεφάλι από τον ήλιο και το κρασί, ακριβώς για να μην ξεχαστούν οι εντυπώσεις... πριν έλθει η λογική και λογοκρίνει ή -έστω- επηρεάσει- την αίσθηση που μένει μετά το μεσημεριανό τσιμπούσι με τα απλούστερα των καλοκαιρινών εδεσμάτων... και την συνοδευτική χύμα ρετσίνα.

Διαβάστε Περισσότερα

Τρείς συνταγές σε μία: Ζυμαρικά με φρεσκομαζεμένες πεταλίδες

Γράφει ο Sommelier 



Όι φίλοι μας γνωρίζουν ότι πολύ σπάνια δημοσιεύουμε συνταγές. Και όταν αυτό γίνεται, υπάρχει λόγος! Δηλαδή, δοκιμάσαμε κάτι εξαιρετικό και πρωτότυπο.

Έτσι λοιπόν έγινε και σήμερα. Μια πρωτότυπη συνταγή, με "καραβίσια" απλότητα και πεντανόστιμη, που δεν θα την βρείτε πουθενά αλλού. Μια συνταγή της κας Χριστίνας που την δοκιμάσαμε στην Τσαγκαράδα του Πηλίου, και που το μόνο που απαιτεί είναι ζυμαρικά, θάλασσα και πολύ κέφι (Δόξα τον Θεό στην Ελλάδα τα έχουμε όλα -ακόμα!- σε αφθονία).

Και είναι πρωτότυπη η συνταγή γιατί δεν θα φτιάξουμε το τυπικό Spaghetti alle vongole, αντικασθιστώντας τις Vongole με πεταλίδες. Θα φτιάξουμε μια υπέροχη κόκκινη σάλτσα που ενσωματώνει τις πεταλίδες αλλά και την μυρωδιά της ελληνικής θάλασσας και μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν οποιοδήποτε ζυμαρικό ή ριζότο σας αρέσει!

Διαβάστε Περισσότερα

...και περισσότερο από όλα, είναι αυτά τα υπέροχα Αγιωργίτικα!

 Γράφει ο Sommelier 



Αν λοιπόν το πήρατε απόφαση και την Παρασκευή (καλύτερα) ή το Σάββατο (έστω), ή την Κυριακή (μα τι να προλάβετε μια μόνο μέρα!) πάτε Νεμέα, υπάρχουν κάποια κρασιά που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να τα δοκιμάσετε! Και κάποιοι παραγωγοί που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσετε.

Να εξηγούμαι, βέβαια. Σαν ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ φίλος του Αγιωργίτικου (και άσε τον παλιόκοσμο να λέει ότι είναι "εύκολο", ότι δεν παλαιώνει (!!!) και άλλες βαρύγδουπες ανοησίες ειδημόνων και μη που για να τους αρέσει ένα κρασί θα πρέπει να ΜΗΝ αρέσει σε... κανένα άλλο!!!) κανονικά θα έπρεπε να δοκιμάσετε ΟΛΑ τα Αγιωργίτικα της Νεμέας. Και αυτό γιατί -όπως και με τη Μαλαγουζιά- είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς ένα κακό Αγιωργίτικο! Θέλει πολύ ...προσπάθεια και ..τέχνη! Όχι ότι δεν υπάρχουν και τεχνίτες αυτού του είδους... υπάρχουν, αλλά στη Νεμέα, την πατρίδα του Αγιωργίτικου, δεν θα βρείτε τέτοια ταλέντα!

Διαβάστε Περισσότερα

Jeroboam... Magnum, ή ίσως.... Μελχισεδεκ;

em>Γράφει ο Sommelier 



Κάποιες από τις παραπάνω λέξεις είναι γνωστές και ιδιαίτερα αγαπητές στους ...ψαγμένους οινόφιλους, ίσως άγνωστες στους απλούς φίλους του κρασιού... Ας ξεκινήσουμε από τις πιο γνωστές ονομασίες φιαλών, που ουσιαστικά εκφράζουν διαφορετικά μεγέθη: Λοιπόν... Magnum είναι οι φιάλες με διπλή χωρητικότητα από τις κοινές φιάλες: 1,5 λίτρα η χωρητικότητά τους, ιδιαίτερα αγαπητές στους συλλέκτες, και ακόμα περισσότερο στους γευσιγνώστες, που συνήθως τις προτιμούν από τις απλές φιάλες. Γιατί; Είναι απλό:

Διαβάστε Περισσότερα

Εντυπώσεις από την Πρόβα Χριστουγέννων!



Η "Πρόβα Χριστουγέννων", ΄μιά πραγματική πρόβα του Χριστουγεννιάτικου δείπνου με τα κρασιά που του ταιριάζουν, έγινε με μεγάλη επιτυχία στο Bizart, την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου στις 9:00 το βράδυ.

Η προσέλευση πραγματικά εντυπωσιακή: Περισσότεροι από 120 συμμετέχοντες, όσους ..."αντέχει" το Bizart, με μιά λίστα αναμονής που ξεπέρναγε τα 50 άτομα!

Τα μέλη του House of Wine Club, η φίλοι μας πελάτες του House of Wine  και οι συνοδοί τους βρέθηκαν λοιπόν σε μιά "Πρόβα Χριστουγέννων", ένα πραγματικό Χριστουγεννιάτικο δείπνο, περίπου ένα μήνα πριν από την ...ώρα του.

Διαβάστε Περισσότερα