Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Απολαμβάνοντας την μπύρα το καλοκαίρι

Απολαμβάνοντας την μπύρα το καλοκαίριΑπό τον Ν. Ραδίση

Έρχεται κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο, αυτή η εποχή που όλοι περιμένουν. Για κάθε άνθρωπο μπορεί να είναι διαφορετική, για τον περισσότερο κόσμο όμως είναι το καλοκαίρι και αυτό γιατί είναι η περίοδος των διακοπών, της ανανέωσης και της ξεκούρασης. Πολλές φορές έχω βρεθεί σε συζητήσεις με θέμα τις αναμνήσεις των παιδικών διακοπών και καταλήγω πόσο ωραίες ήταν εκείνες οι χρονιές.

Θυμάμαι ότι τότε δεν έπινα μπύρα (φανερά). Ήξερα πάντα όμως που είναι και όταν υπήρχε η ευκαιρία, την εκμεταλλευόμουν. Βέβαια από τότε, το καλοκαιρινό μου απωθημένο ήταν το ούζο. Δεν ξέρω, ίσως φταίνε και τα «μαντζούνια», που ήθελαν όταν ένα μωρό βγάζει δόντια να του τρίβουν τα ούλα με ούζο. Βλέποντας λοιπόν τις φωτογραφίες με τις ντομάτες, τα αγγούρια και όλα τα ωραία κηπευτικά που μάζεψε την περασμένη βδομάδα ο Τάσος, ξύπνησαν αναμνήσεις.

Πήγαινα τότε και έκοβα μια ντομάτα, την πάστωνα κανονικά, αφού λάτρευα από τότε το αλάτι και αν έβρισκα την ευκαιρία την ταίριαζα με μια κλεφτή γουλίτσα. Που να φανταστώ ότι μερικά χρόνια μετά, αυτοί οι «απαγορευμένοι καρποί» θα ναι σε αφθονία μπροστά μου, στο ψυγείο και στο τραπέζι μου. Τότε δεν ήξερα καν τι πηγαίνει με τι και πως πίνεται. Σήμερα όμως που ξέρω λέω να το μοιραστώ μαζί σας.

Το καλοκαίρι δίπλα στην θάλασσα είτε για μπάνιο είτε για ταβλάκι, πολύς κόσμος πίνει μια μπύρα. Βέβαια πάντα υπάρχει και ο κατάλληλος μεζές. Από τον απλό, με τα λαχανικά μέχρι και τον πιο μερακλίδικο, εκείνον που θέλει μια γιαγιά ή μαμά, σύντροφο ή σύζυγο να βρίσκεται σε μια κουζίνα και να τηγανίζει κεφτεδάκια. Μπορεί να ναι και κάποιος άλλος που ψήνει στα κάρβουνα ένα χταποδάκι. Όπως και να χει η μπύρα οφείλει να είναι κρύα. Από κουτί ή από φιάλη, πρέπει να ναι δροσερή και κρύα. Από τα παιδικά μου χρόνια ως και σήμερα, έχουν περάσει αρκετά χρόνια και οι ποικιλία στα είδη αλλά και στις μπύρες έχει αυξηθεί.

Έτσι λοιπόν όσο και να προσπαθήσουμε να ταιριάξουμε το φαγητό με την μπύρα μας ή το αντίστροφο, να έχουμε στον νου μας, την θερμοκρασία σερβιρίσματος, το ποτήρι και τον τρόπο. Τι να το κάνω αν από κάπου ακούσαμε ή διαβάσαμε ότι τα όστρακα θέλουν Stout ή καλύτερα Guinness, τι να κάνω αν μια πέρκα ή ένα μπαρμπούνι συνοδεύεται τέλεια με μια Pilsner, όπως οι ελληνικές Μεσογειακές Delphi και ΝΗΣΟΣ, όπως τι να πω αν τα καφεδάκια ταιριάζουν με μια σκούρα Lager ή αν θέλουμε μια μπύρα για όλα όπως είναι η αγαπημένη μας Lager πχ μια Fix Hellas ή μια ΘΗΤΑ; Σημασία έχει να απολαύσουμε και την παρέα και την στιγμή και την μπύρα.

Για να το επιτύχουμε χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις που έχουμε πολλές φορές ακούσει αλλά δεν δίνουμε την απαραίτητη βαρύτητα:

Α. προσέχουμε την θερμοκρασία της μπύρας

Β. χρησιμοποιούμε το κατάλληλο ποτήρι ή όποιο είναι πιο κοντά σ’ αυτό (το εξοχικό ή πατρικό μας δεν είναι μπυραρία να τα έχει όλα. Αν τα έχει είναι ιδανικό)

Γ. σερβίρουμε με την κατάλληλη ιεροτελεστία και σεβασμό

Α) σε ποτήρι που δεν είναι ζεστό

Β) σε ποτήρι που δεν ήταν κατεψυγμένο

Γ) σε ποτήρι που δεν έχει σαπούνια

Για να επιτύχουμε το τέλειο σερβίρισμα, δεν θέλει κόπο, λίγο χρόνο και ελάχιστη προσοχή χρειάζεται. Γέρνουμε το ποτήρι σε κλίση 45ο και ρίχνουμε την μπύρα προς το κέντρο του. Ακολούθως το φέρνουμε σιγα σιγά σε όρθια θέση και συμπληρώνουμε μέχρι να γεμίσει. Η μπύρα χρειάζεται τον αφρό, όχι για να μην αφρίσει στο στομάχι, αλλά επειδή την προστατεύει και την αναδεικνύει.

Μια τέλεια σερβιρισμένη μπύρα με αφρό, έχει όλα τα αρώματα θωρακισμένα, κερδίζει την προσοχή όλων στην παρέα (σε σημείο που μπορεί να κλέψετε και στην ζαριά) και ανοίγει θέματα συζήτησης όπως αυτό.

Απολαύστε την μπύρα σας, με το αγαπημένο σας συνοδευτικό, το οποίο μπορεί να είναι όσο πιο απλό θέλετε εσείς, απλά προσπαθήστε να είναι ποιοτικό και γευστικό, όπως οι ωραίες ντομάτες του Τάσου ή τα σπιτικά πατατάκια της γιαγιάς μου (που μου έλεγε πάντα ότι είναι πιο φρέσκα και υγιεινά από του εμπορίου). Το καλοκαίρι είναι στα μισά του, χαρείτε το και ξεχαστείτε. Απολαύστε την φύση και την ηρεμία, μακριά από την βαβούρα της πόλης, πάντα με μια μπύρα στο χέρι.


Καλή απόλαυση!


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: