Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

I-PIGS, τα χαριτωμένα γουρουνάκια της μπύρας

I-PIGS, τα χαριτωμένα γουρουνάκια της μπύραςΑπό τον Ν. Ραδίση

Μπορεί η μπύρα να έχει σχέση με τα γουρουνάκια; Μπορούν οι μπύρες σήμερα να έχουν δικό τους χαρακτήρα και να ξεχωρίζουν; Οι απαντήσεις που θα δώσουμε είναι και στις δύο ερωτήσεις, καταφατικές. Ναι, μπορούν να έχουν σχέση με τα πολύ χαριτωμένα γουρουνάκια, τα οποία δίνουν στα ζυθοποιεία που εντάσσονται σ’ αυτή την ομάδα μια χαρακτηριστική γοητεία, ενώ σπάνια συναντάμε τόσο έντονα τον αυτοσαρκασμό.
Οι μπύρες του Νότου (I-PIGS) πρεσβεύουν την κουλτούρα και την φιλοσοφία της ανάλαφρης καθημερινότητας και της προσιτής πολυτέλειας χωρίς επιτήδευση. Εμπεριέχουν την allegria, την τρέλα, την δημιουργικότητα, τον ήλιο και τις γεύσεις του Νότου καθώς και την παράδοση στην καλλιέργεια της πρώτης ύλης που είναι τα σιτηρά. Μεσογειακά αρώματα, παιχνιδιάρικα πικρίσματα λυκίσκων και ένα γευστικό καλειδοσκόπιο που μεταμορφώνει την μπίρα από ανάλαφρη σταχτοπούτα σε premium γαστρονομικό προϊόν με τις ταυτότητα και την σφραγίδα του Νότου.

Στην παρέα των I-PIGS, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ζυθοποιείων, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελληνική εταιρεία First Lomax με τις μπύρες Volkan. Το όνομα I-PIGS αποτελεί ακρωνύμιο των χωρών προέλευσης των ζυθοποιείων που ανήκουν έχουν ενταχτεί, ενώ παραπέμπει στην ειρωνική αναφορά ορισμένων Ευρωπαίων, για τις χώρες που βασανίζονται από οικονομική αστάθεια. Ireland-Portugal, Italy, Greece, Spain, είναι οι χώρες που σχηματίζουν το I-PIGS, που αυτό τον χειμώνα θα μας απασχολήσει.

Ήδη στο House of Wine, έχουν έρθει οι πρώτες κυρίες από αυτή την «συμμαχία». Σαφώς και δεν αναφέρομαι στις ελληνικές Volkan Blonde, Volkan Black και Volkan White, που ήδη συμμετέχουν, αλλά στις εισαγόμενες μπύρες από την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Από την Ισπανία, έρχεται μια μπύρα με αρκετά δύσκολο όνομα (λίγο γλωσσοδέτης όπως και πολλές άλλες κυρίως Γερμανικές προέλευσης). Η Ambar Caesaraugusta, είναι μια μπύρα Weiss, με πλούσιο λευκό αφρό που μας χαρίζει εσπεριδοειδή, κανέλα και γαρύφαλλο. Πρόκειται για την πρώτη μπύρα σιταριού της Ισπανίας.

Η Ζυθοποιία Zaragozana, είναι μία από τις δύο εθνικές ζυθοποιίες στην Ισπανία που ανήκει 100% σε μια οικογένεια. Είναι η ζυθοποιία που έχει τις περισσότερες ποικιλίες μπίρας στο προτφόλιο της, στη Ιβηρική χερσόνησο. Παρασκευάζει όλες τις μπίρες της στο πρώτο της εργοστάσιο στην Σαραγόσα που θεωρείται και το παλαιότερο της Ισπανίας.

Η επόμενη μπύρα, που συμμετέχει σ’ αυτήν την ομάδα, είναι η O’Hara’s. Ζυθοποιείται, που αλλού, στην Ιρλανδία, αφού πρόκειται για μια αυθεντική Ιρλανδική Stout. Η μπύρα παρήχθει για πρώτη φορά το 1999. Μπύρα με γεμάτο σώμα, έντονη γεύση των καβουρδισμένων δημητριακών, δηλαδή του κριθαριού και έντονη πικράδα που προκύπτει απ τον λυκίσκο Fuggle.

Μπορεί αρκετοί να την συγκρίνουν με την Guinness και να την υποβαθμίζουν, η ζυθοποιία έχει όμως, κατά καιρούς αποσπάσει αρκετά βραβεία για τις μπύρες της. Ανάμεσα σ’ αυτά και πιο πρόσφατα είναι τα χάλκινα μετάλλια στο Φεστιβάλ μπύρας της Στοκχόλμης τα έτη 2008 και 2012, όπως και το χάλκινο μετάλλιο που απέσπασε τον Ιούλιο του 2013 στο Inaugural Dublin Craft Beer Cup.

Το Carlow έγινε ιδιαίτερα γνωστό έχοντας την καλύτερη καλλιεργήσιμη γη στη χώρα, μια γη που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια υψηλής ποιότητας βύνης. Σύντομα στο House of Wine, πρόκειται να δούμε ακόμα περισσότερες μπύρες απ την «παρέα» των I-PIGS, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η νέα μπύρα της Volkan.


Καλή απόλαυση!


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: