Ε-μπυρίες πίνοντας μπύρα στο Λονδίνο...

Ε-μπυρίες πίνοντας μπύρα στο Λονδίνο...Από τον Ν. Ραδίση

Είναι δεδομένο, ότι με την πρώτη ευκαιρία, επιδιώκω την απόδραση από την αγαπημένη μου πατρίδα, για να εμπλουτίσω τις εμπειρίες μου ή καλύτερα τις ε-μπυρίες μου. Γι άλλη μια φορά, ανηφόρησα με το αεροπλανάκι προς το Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στην Αγγλική πρωτεύουσα.

Λονδίνο, μια πόλη, που προσωπικά δεν μου γεμίζει το μάτι. Τα πολυώροφα κτίρια, έχουν καταστρέψει κατά την άποψη μου όλη την γραφικότητα που θα είχε αυτή η ιστορική πόλη. Αν εξαιρέσω τα ιστορικά κτίρια, τα μνημεία και οτιδήποτε συνδέεται με την Βασιλεία, όλη η υπόλοιπη πόλη, δεν είναι Αγγλική. Πρόκειται για μια πολύ-πολιτισμική πρωτεύουσα. Περπατώντας στους δρόμους ακούς διάφορες γλώσσες: Αραβικά, Ιταλικά, Γερμανικά, βεβαίως Ελληνικά και Αγγλικά με διάφορες προφορές. Η γλώσσα που όλους όμως τους ενώνει είναι εκείνη που χρησιμοποιείται στις Pub, εκεί όπου η μπύρα έχει θέσει τα δικά της γλωσσικά καλούπια και έχει βάλει τον κάθε κάτοικο να ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι.

Οι «μπυραρίες», είναι ανοιχτές από το μεσημέρι για φαγητό και μπύρα. Η κίνηση, δεν είναι μεγάλη. Το απόγευμα όμως μετά την δουλειά υπάρχει η καθημερινή συνήθεια. Η συνάντηση για μια(!!) μπύρα. Κάθε τετράγωνο και μια pub. Κάθε γωνία και λαό στο πεζοδρόμιο. Μια συνήθεια που ξεκινά από το μεσημέρι τις καθημερινές και καταλήγει γιατί όχι μέχρι αργά το βράδυ! Εδώ η μπύρα έχει την δική της φιλοσοφία.

Πριν πολλά χρόνια, συγκεκριμένα μέχρι και την δεκαετία των 60’s, στην Βρετανία ο κόσμος έπινε τις αγαπημένες του αφροζύμωτες, γνωστές και ως Ale. Σιγά σιγά όμως και ειδικά την δεκαετία των 80’s, άρχισαν να επικρατούν οι βυθοζύμωτες ή Lager. Σήμερα μια pub, έχει συνήθως τόσα βαρέλια Lager όσα και Ale. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις. Ορισμένες Pub, μέλη του οργανισμού CAMRA, σερβίρουν είτε μόνο πραγματικές Ale (Real Ale) είτε στην πλειοψηφία τους τις παραδοσιακές Βρετανικές μπύρες. Η προσπάθεια των ανθρώπων που στελεχώνουν τον παραπάνω οργανισμό είναι σημαντική, καθώς από έρευνες προέκυψε ότι ένα μεγάλο μέρος του Βρετανικού πληθυσμού, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ Real Ale!

Πως προέκυψε αυτό; Απλά μόδα; Απλά προτιμήσεις; Κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά. Η κυρίαρχη άποψη είναι πως τα μεγαθήρια, όπως οι Heineken, AB Inbev και SABMiller έκαναν μια πολύ δυνατή προσπάθεια διείσδυσης στην Βρετανική αγορά. Έριξαν τις τιμές, εξαγόρασαν μικρότερες ζυθοποιίες ή δημιούργησαν νέες, όλα απλά και μόνο για να πουλήσουν Heineken, Budweiser και Miller, σε ένα κοινό που πίνει παραδοσιακά πολύ μπύρα. Βέβαια οι πρόσφατες στατιστικές δείχνουν πρώτη χώρα σε κατανάλωση μπύρας την Τσεχία και την Αγγλία κάπου στην μέση, μεταξύ 6ης και 8ης θέσης. Η είσοδο των Lager, όπως Stella Artois, Becks, Fosters και άλλων στην Βρετανική αγορά, οδήγησαν στην αύξηση των κερδών των εν λόγω ετικετών, στην μείωση των πωλήσεων των παραδοσιακών μπυρών (οδήγησαν μάλιστα σχεδόν στην εξαφάνιση του παραδοσιακού-πρώτου σε πωλήσεις είδους μπύρας στην Βρετανία ως τότε του Mild) και βέβαια στην ελάττωση των περιπτώσεων μέθης (!!) καθώς οι Lagers είναι μπύρες με λιγότερο αλκοόλ (μεταξύ 4,8-5,5%abv) σε σχέση με τις Ale, οπότε χρειάζονταν περισσότερα ποτήρια για να χαθεί ο έλεγχος.

Η στροφή όλου του κόσμου, σε παλιότερα είδη μπύρας. Το κύμα των μικροζυθοποιείων και η αναζήτηση ετικετών που δεν θα είναι μια ακόμα ξεδιψαστική Lager αναγέννησαν την Βρετανική ζυθοποιία. Νέες μικροζυθοποιίες ξεπηδούν συνεχώς. Παλιές μπύρες επανακυκλοφορούν, εγκαταλελειμμένα ζυθοποιία επαναλειτουργούν, ξεχασμένα στυλ επανέρχονται. Η Ελλάδα μας, αν και δεν είναι μια παραδοσιακή μπυροχώρα, παρακολουθεί στενά της εξελίξεις. Μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο μια νέα μικροζυθοποιία κάνει την εμφάνισή της. Αλλά δεν παρακολουθεί μόνο εκείνη τις εξελίξεις. Παρακολουθείται κιόλας. Στο Λονδίνο, οι μπύρες τις Septem είναι γνωστές για τα βραβεία που έχουν αποσπάσει. Γνωστή είναι και η Volkan Blonde, όπως και οι μπύρες της Corfu και της Μικροζυθοποιίας Χίου. Δεν συζητώ για τις γνωστές Mythos κι Fix, που τις βρίσκουμε παντού μπροστά μας. Από αφίσα στο αεροδρόμιο ως και σε ένα Duty Free..

Η ζωή προχωρά και οι Βρετανοί επαναλαμβάνουν αυτή την συνήθεια κάθε μέρα. Δουλειά, pub, σπίτι. Αυτός είναι ο κύκλος της ζωής τους. Πολλές από τις μπύρες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, υπάρχουν και στην Βρετανία. Πολλές από αυτές κυκλοφορούν σε βαρέλι ως Real Ale. Διαφορετική υφή και εμπειρία από τα δικά μας δεδομένα. Δοκιμάστε τις όποτε βρεθείτε στο μεγάλο νησί!!


Καλή απόλαυση!

Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: