Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Μια μπύρα πραγματική ...Δούκισσα!

 Μια μπύρα πραγματική ...Δούκισσα!Από τον Ν. Ραδίση

Μαθήματα ιστορίας και τέχνης συνδυαζόμενα με μάθημα μπύρας το σημερινό άρθρο. Αν και ο όρος μάθημα είναι κάπως βαρύς, αυτό μου θυμίζει εμένα μόνο και μόνο τα γεγονότα που θα αναφερθώ. Υπάρχει εδώ και πολύ καιρό περίπου από το 1900, μια μπύρα που παράγεται στο Βέλγιο και αρκετά πρόσφατα (αργήσαμε) εντάξαμε στην λίστα μας. Duchesse de Bourgogne λέγεται και είμαι σίγουρος ότι όσοι δεν την έχετε δοκιμάσει ή γνωρίζετε, όταν θα έρθει αυτή η στιγμή δεν θα το μετανιώσετε.

Τα ιστορικά στοιχεία που αφορούν την μπύρα είναι πολλά. Αρχικά να αναφέρω πως η ετικέτα της μπύρας απεικονίζει μια πραγματική Δούκισσα της Βουργουνδίας. Ένα υπαρκτό και ιστορικό πρόσωπο. Γεννημένη στις 13 Φεβρουαρίου 1457 η μοναδική κόρη του Κάρολου του Τολμηρού, απεβίωσε στις 27 Μαρτίου 1842, στην ηλικία των 25 ετών, αφού έπεσε από το άλογο της. Η απεικόνιση της Μαρίας της Πλούσιας, στην ετικέτα είναι από ένα πορτρέτο του 15ου αιώνα.

Η μπύρα παράγεται στο Βέλγιο και έχει 6,2% αλκοόλ. Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, που σε γευστικές δοκιμές, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ανθρώπων που σχετίζονται κυρίως με το κρασί. Όχι πως οι υπόλοιποι στέκονται αδιάφορα απέναντι στην συγκεκριμένη μπύρα.

Οι μπύρες στην περιοχή της Φλάνδρας, συντηρούν μια παράδοση αιώνων, στο Βέλγιο. Την ωρίμανση ζύθου σε ξύλινα βαρέλια. Η παραδοσιακή αυτή τεχνική, άρχισε να εξαφανίζεται όταν η τεχνολογία, οδήγησε στην χρήση των μεταλλικών βαρελιών ωρίμανσης και εμπορίας μπύρας. Η Φλάνδρα όμως συνέχισε να ωριμάζει τις μπύρες της σε ξύλινα βαρέλια.

Η συγκεκριμένη ετικέτα, ζυμώνεται με μια ποσότητα σκούρων, πιο καβουρδισμένων βυνών. Χρησιμοποιείται δε μαγιά η οποία έχει πιο πικρά στοιχεία από τις κλασσικές για να της χαρίσει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Μετά από δυο ζυμώσεις, ωριμάζει στα ξύλινά βαρέλια με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως ανέφερα πιο πάνω για να δώσει την δυνατότητα σε βακτήρια της μικροχλωρίδας να συμβάλλουν στην γεύση και τα χαρακτηριστικά της. Ποια είναι αυτά; Μα φρουτώδη, ξηρά και ξινά χαρακτηριστικά με φρουτώδεις νότες. Η διάρκεια παραμονής της στα βαρέλια είναι 18 μήνες. Η Duchesse de Bourgogne, είναι μια Red Ale , που προέρχεται από μίξη μιας μπύρας 8μηνης παλαίωσης με μια μπύρα 18μηνης παλαίωσης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αρκετά κοντά στις μπύρες Lambic, όσο αφορά τα χαρακτηριστικά γεύσης.

Κόκκινα κεράσια και μούρα, γεύση από ρόδι, ελαφρώς πικάντικες νότες μπαχαρικών είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Δούκισσας. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι νιώθει και λίγο ξύδι μπαλσαμικό όταν την πίνει. Εναλλάσσεται μεταξύ γλυκού και ξινού αφήνοντας μια ξηρή επίγευση. Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος 10 βαθμοί Κελσίου, σε ποτήρι κρασιού για να έχουμε όλα τα αρώματα και τις γεύσεις της.

Υ. Η μπύρα είναι ιδανική για την εποχή, με τα ξαφνικά κρύα..Καλή απόλαυση!


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: