Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Μπύρα και συνδυασμός με φαγητό- Ένας εύκολος οδηγός

Μπύρα και συνδυασμός με φαγητό- Ένας εύκολος οδηγόςΑπό τον Ν. Ραδίση

Είναι πολλές φορές που έχουμε μιλήσει για τις θερμοκρασίες που ιδανικά θα σερβίρουμε την μπύρα μας, τα ποτήρια που επιλέγουμε και όποιον άλλο παράγοντα επηρεάζει αυτή την απόλαυση. Δεν έχουμε μιλήσει όμως για το ποιος τύπος μπύρας ταιριάζει με ποιο σνακ ή φαγητό. Ισχύει βέβαια και το αντίστροφο. Ανάλογα με το τι θα φάτε ποια μπύρα να πιείτε.

Έχω λοιπόν έναν εύκολο οδηγό για συνδυασμό μπύρας και φαγητού, τον οποίο πολλές φορές προτείνω. Είναι λογικό ότι τα φαγητά από μάγειρα σε μάγειρα διαφέρουν, εξαιτίας της συνταγής ή των υλικών. Λίγο ως πολύ όμως μπορούμε να νιώσουμε αν ταιριάζει ο συνδυασμός ή όχι και να κρατήσουμε τις ανάλογες σημειώσεις. Αναφέρομαι βεβαίως στις πιο απλές λεπτομέρειες, απ το βαθμό του ψησίματός μέχρι το αλάτι και το πιπέρι που χρησιμοποιεί ο καθένας στο φαγητό. Εννοείται οι επιπλέον σάλτσες αλλάζουν τα πάντα.

Πάμε λοιπόν αν δούμε τον απλό οδηγό:

Οι αγαπημένες μας Pilsner ταιριάζουν με μια μεγάλη μερίδα απ τα φαγητά που τρώμε. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλος ο κόσμος παράγει από μια το λιγότερο Pilsner στην χώρα του και την συνδυάζει με την τοπική κουζίνα. Δοκιμάζουμε Pilsner με σαλάτες, ψάρια, κοτόπουλο, κινέζικο, πικάντικό μεξικάνικο. Αλλά και γερμανικές ή τσέχικες σπεσιαλιτέ με χοιρινό.

Το ίδιο ισχύει περίπου και για τις γνωστές σε όλο τον κόσμο Lager. Τις ξανθές δροσιστικές βυθοζύμωτες μπύρες τις συνοδεύουμε με κινέζικη κουζίνα, πικάντικά φαγητά, τα αγαπημένα μας σουβλάκια ή pizza αλλά και μακαρόνια. Εννοείται πως σ’ αυτά παίζει ρόλο η σάλτσα που τα συνοδεύει.

Για τις αφροζύμωτες Stout, η πρόταση είναι σίγουρα με γλυκά σοκολάτας και καφέ, παγωτά οστρακοειδή, κάποια καπνιστά, ψητά και barbeque. Για τις πολύ κοντινές τους Porter η διαφορά δεν είναι μεγάλη, ωστόσο θα πρόσθετα και κρέατα, γλυκά με κόκκινα κεράσια και παραδοσιακές βρετανικές γεύσεις όπως και φαγητά μαγειρεμένα με τις μπύρες.

Οι γερμανικές Weiss καθώς και οι απανταχού σταρένιες, απ τις αγαπημένες μου επιλογές για φαγητό, συνδυάζονται ακόμα και με υγιεινή διατροφή. Μια μπύρα από αυτές, είναι ένα πολύ καλός συμπλήρωμα. Τις προτιμώ με ελαφριές σουπίτσες, σαλάτες και φαγητά για χορτοφάγους καθώς και με κάποια πιο extreme όπως sushi. Εννοείται πως αν τύχει κάποια ποικιλία με λουκάνικα ή κορεατικά, που να έχουν χοιρινό, κοτόπουλο ή τυριά τις ταιριάζω δίχως δεύτερη σκέψη.

Για το burger μου, τα πικάντικα φαγητά και τα πολύ αλμυρά, τον τελευταίο καιρό δοκιμάζω μπύρες India Pale Ale. Νομίζω ότι έχουν μια καλή αρμονία και δένουν ωραία, αρκεί η IPA να είναι κάθε φορά η κατάλληλη. Έχω δοκιμάσει να συνδυάσω και γλυκά με IPA και μπορώ να πω πως το γλυκό και το πικρό (φαγητό-μπύρα) ισορροπούν τέλεια.

Για κάθε άνθρωπο υπάρχουν διαφορετικές επιλογές. Δεν θέλω να προτείνω συνδυασμούς φαγητών με Brands, γιατί είπαμε, φαγητό με φαγητό δεν είναι ίδιο. Μου χει συμβεί μάλιστα να «εκτεθώ» όταν σε μια γευστική δοκιμή, το μενού που είχα δοκιμάσει ήταν διαφορετικό από αυτό που τελικά είχαμε στην γευστική δοκιμή. Το πρόβλημα ήταν στην κουζίνα, όπου άλλος μάγειρας είχε βάρδια την ημέρα της δοκιμής και άλλος την ημέρα της εκδήλωσης. Ο δεύτερος έβαλε λίγη τέχνη «παραπάνω» και αυτό δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Εύχουμαι καλή απόλαυση στις μπύρες και τον συνδυασμό με το φαγητό σας να είναι το ιδανικό!


Καλή απόλαυση!


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: