Τα Ciders δεν πρέπει να μπερδεύονται με τις μπύρες!

Τα Ciders δεν πρέπει να μπερδεύονται με τις μπύρες!Από τον Ν. Ραδίση

Αλήθεια, τι είναι η μπύρα; Αυτό το έχουμε συζητήσει, λέγοντας ότι είναι ένα προϊόν ζύμωσης, από δημητριακά, που παράγεται παραδοσιακά με λυκίσκο, μαγιά και νερό. Και πως διαφέρουν οι μπύρες μεταξύ τους; Διαφέρουν εξαιτίας της μαγιάς και του τρόπου ζύμωσης. Διαφέρουν λόγω χρώματος. Διαφέρουν επίσης ανάλογα τις ποικιλίες λυκίσκων που θα χρησιμοποιηθούν, ή ανάλογα το πόσο σκληρό νερό θα προτιμηθεί.

Άρα σε ένα κατάλογο μπύρας, βλέπουμε αφροζύμωτες, βυθοζύμωτες και αυθόρμητης ζύμωσης, όπως τις Lambic. Τις μπύρες που παράγονται παραδοσιακά στο Βέλγιο και έχουν γεύση και αρώματα από τα φρούτα που τους έχουν προστεθεί. Άρα αν έχω μια Timmermans στο ποτήρι μου είναι το ίδιο με μια Somersby;

Σαφέστατα και δεν είναι. Η Timmermans όποια γεύση και να έχει, είναι μπύρα αυθόρμητης ζύμωσης με προσθήκη φρούτων, ενώ ο Somersby είναι ένας μηλίτης όπως λέμε τα cider στην Ελλάδα. Έχει κάτι κοινό ο μηλίτης με μια Lager ή Weiss; Όχι! Εξαίρεση αποτελεί ότι πολλά χρόνια τώρα, παράγονταν παραδοσιακά στην Μεγάλη Βρετανία, μια «μπυρομάνα» η οποία κατανάλωνε στις Pub, τόσο τις αγαπημένες του Mild, όσο και τις αγαπημένες τους ξενόφερτες Lager. Βέβαια κάπου δίπλα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, υπάρχει και ένα βαρέλι Cider.

Τα Cider, παράγονται και κυκλοφορούν κυρίως στις Βόρειες χώρες. Μεγάλη Βρετανία και Σκανδιναβία έχουν μεγάλη ποικιλία από αυτά. Στην αγορά βρίσκονται και κάποιες χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, οι οποίες είναι γνωστές για την κατανάλωση μπύρας και οι οποίες τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν μαζί με άλλες χώρες στην «επανάσταση της μπύρας».

Οι μηλίτες στην Ελλάδα, εντάσσονται στις μπυραρίες, στον κατάλογο της μπύρας. Στα εστιατόρια κάπου ενδιάμεσα μεταξύ κρασιού, ποτού και μπύρας ενώ σε πολλά μπαρ αγνοείται ως προϊόν. Που γίνεται όμως η σύγχυση με την μπύρα και ποια είναι τα αρνητικά αυτής; Αρχικά οι μηλίτες δεν είναι μόνο μηλίτες! Δηλαδή, το προϊόν αυτό παράγεται από ζύμωση μήλου, άρα είναι μηλ-ίτης. Όμως! Αν έχουμε μια συνταγή που περιέχει φράουλα ή αχλάδι, θα το αποκαλέσουμε φραουλίτη ή αχλαδίτη; Όχι, στην χώρα μας το λέμε και αυτό μηλίτη. Για μένα αυτό είναι λάθος! Την στιγμή που δεν υπάρχει ακριβής ορολογία και η μετάφραση είναι για τα πανηγύρια, ας κρατήσουμε την λέξη Cider, όπως πχ κρατήσαμε τις λέξεις Ale, Weiss ή Stout.

Συνεπώς, τα Cider και όχι μηλίτες, αν δεν παράγονται μόνο από μήλο, είναι ένα αλκοολούχο προϊόν ζύμωσης από φρούτα. Ζύμωσης… Άρα μπύρα. Όχι, ό,τι δεν αποστάσσεται δεν είναι μπύρα. Μπορεί να είναι συγγενικό της μπύρας, άλλα άλλο μπύρα άλλο Cider. Επειδή υπάρχει στις pub της Βρετανίας, που πίνουν μπύρες δεν σημαίνει ότι είναι μπύρα. Και σε αυτές πουλάνε κρασί και «σκληρό» ποτό (άλλη άκυρη ορολογία) αλλά δεν τα λέμε μπύρες!

Ξαναγυρίζουμε στο πρώτο παράδειγμα. Έχουμε μια Timmermans Framboise και μια Somersby Blackcurrant. Διαφορετικά προϊόντα. Διαφορετικά ποτήρια. Διαφορετικές γεύσεις. Διαφορετικοί τρόποι παρασκευής. Κοινός ο χώρος κατανάλωσης και ο καταναλωτής. Αυτό! Την πρώτη θα την σερβίρουμε στο ποτηράκι της και θα την απολαύσουμε πολύ ευχάριστα με μια τάρτα από μύρτιλα ή κόκκινα φρούτα. Την δεύτερη θα την πιούμε περισσότερο σαν αναψυκτικό, αντί να πιούμε μια Cola ή αν θέλουμε να πιούμε κάτι δροσιστικό.

Τα τελευταία χρόνια, για να γίνει ακόμα πιο «δροσερή» αυτή απόλαυση, κάποιο τμήμα Marketing είχε την ιδέα, να προωθήσει το Cider, με πάγο στο ποτήρι. Ρωτώντας Βρετανούς σχετικά μ’ αυτό, δεν είχα μια ολοκληρωμένη εικόνα αν είναι σωστό ή όχι. Είχα ανάμικτες απαντήσεις, με περισσότερες εκείνες που πίστευαν ότι είναι λάθος γιατί ο πάγος σκοτώνει την γεύση, τα αρώματα και το ανθρακικό, όπως σε καθετί. Μια παράμετρο που μου έθεσαν οι ίδιοι άνθρωποι είναι ότι αυτό έκανε κακό και στην μπύρα, καθώς πολλοί θεώρησαν ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο και σε κάποιες ξανθές μπύρες. Δηλαδή να τις πίνουν με πάγο στο ποτήρι. Ολόκληρη εκστρατεία ξεκίνησε στην Βρετανία γι αυτό. Λέτε στην Ελλάδα, όσοι βάζουν πάγο στην μπύρα να εμπνεύστηκαν από αυτό;

Για να συνοψίσω. Η μπύρα και οι μηλίτες είναι διαφορετικοί, αν και μοιάζουν. Οι μηλίτες είναι Ciders και έτσι πρέπει να λέγονται, γιατί δεν φτιάχνονται μόνο από μήλα. Σερβίρονται και με πάγο στο ποτήρι, ωστόσο πολλοί έχουν αντίρρηση σ’ αυτό και ακόμα περισσότεροι στο ότι πολλοί πράττουν το ίδιο και σε μια Lager!

Κλείνοντας, να πω πως τα Cider είναι ανερχόμενα προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο και η ελληνική αγορά είναι μέσα στις εξελίξεις. Υπάρχουν πολλά Cider στην Ελλάδα που δεν τα βρίσκουμε εύκολα, γιατί δεν τα γνωρίζουμε ή τα «θάβουν» οι ίδιες οι εισαγωγικές. Στο HOW, σκοπός μου είναι να έχουμε σύντομα μια κατηγορία γι αυτά τα προϊόντα και να συμβάλλουμε στην προώθηση τους.


Καλή απόλαυση!


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: