Beyond Champagne

Οι γιορτές και ιδιαίτερα η πρωτοχρονιά είναι η περίοδος που όλοι θα πιούμε έστω και ένα-δύο ποτηράκια αφρώδους κρασιού. Όχι ότι χρειαζόμαστε αφορμή για να απολαύσουμε τις αγαπημένες μπουρμπουλήθρες, όμως τις γιορτές έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να υψώσουμε τα ποτήρια μας και να ευχηθούμε. Οι σαμπάνιες είναι τα πιο διάσημα και τα πιο ‘γκλαμουράτα’ αφρώδη κρασιά, κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει και το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές αφρώδων οίνων με εξαιρετική ποιότητα με παρόμοιο ή διαφορετικό γευστικό προφίλ. Τα τελευταία χρόνια που οι σαμπάνιες αρχίζουν να γίνονται δυσεύρετες αξίζει ακόμα περισσότερο να αναζητήσουμε αφρώδη από άλλες περιοχές ή σε άλλο στυλ που μπορούν να μας καλύψουν σε όλη την εορταστική περίοδο και όχι μόνο. Από την Ελλάδα αλλά και τον παγκόσμιο αμπελώνα. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.


Αφρώδη που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο: Είναι η μέθοδος που παράγονται τα περίφημα κρασιά της Καμπανίας, σύμφωνα με την οποία η δεύτερη ζύμωση πραγματοποιείται στην φιάλη όπου και παραμένει το κρασί για κάποια χρόνια ώστε να ωριμάσει με τις λεπτές οινολάσπες. Αν και είμαι σίγουρη ότι οι φίλοι του HOW το γνωρίζουν ας τονίσω ότι σαμπάνιες καλούνται μόνο τα αφρώδη κρασιά που παράγονται στην περιοχή της Καμπανίας.

Reserva Heredad
Η Cava είναι μία επίσης δημοφιλής Ονομασία Προέλευσης για αφρώδη με την παραδοσιακή μέθοδο (την μέθοδο που παράγονται και οι σαμπάνιες) και αυτό το κρασί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτών των κρασιών. Οι τιμές αυτών των κρασιών βρίσκονται συνήθως σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της σαμπάνιας.


Nyetimber Classic Cuvee
Στην νότια Αγγλία το κλίμα μοιάζει πολύ με της Καμπανίας και οι ποικιλίες που ευδοκιμούν είναι οι ίδιες, οι Pinot Noir, Pinot Meunier και Chardonnay. Έτσι λοιπόν έχει μπει πολύ δυναμικά στον χάρτη των αφρώδων οίνων αν και οι τιμές τους κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Εδώ μπορείτε να πιείτε ένα αντιπροσωπευτικό κρασί της χώρας.


Ferrari Perle
Και η βόρεια Ιταλία παράγει κάποια από τα καλύτερα αφρώδη κρασιά όλου του κόσμου με την μέθοδο της Καμπανίας, πολύ συχνά από Chardonnay και Pinot Noir. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό κρασί από το Trentino μία ανερχόμενη περιοχή για αυτό το στυλ κρασιών.

Karanika Brut Rose
Φτάνουμε στην Ελλάδα όπου υπάρχουν θαυμάσια κρασιά που παράγονται με αυτή την μέθοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κρασιά του Laurens Hartman από το ψυχρό Αμύνταιο. Εδώ το Ξινόμαυρο μεγαλουργεί σε μία ροζέ έκφραση που δεν έχει να ζηλέψει πολλά από γαλλικά κρασιά σε πολλαπλάσια τιμή.

Δουλουφάκης Αφρώδης Λευκός
Πάμε Κρήτη τώρα. Ποιος να μας το έλεγε πριν από 15 χρόνια ότι όχι μόνο το Βιδιανό θα είχε καθιερωθεί σαν μία από τις top λευκές ελληνικές ποικιλίες αλλά και το ότι θα μπορούσαμε να απολαύσουμε ένα υπέροχο αφρώδες φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο.

The Illustrious Molavi - Hartman
Σε αυτό το κρασί μηδενίζεται η απόσταση μεταξύ Αμυνταίου και Κρήτης, μέσα από τον συνδυασμό του Ξινόμαυρου με το Ρωμέικο που παραμένει για 4 χρόνια στην φιάλη μετά την δεύτερη ζύμωση. Μία πραγματικά ξεχωριστή πρόταση για το γιορτινό τραπέζι.


Κρασιά με την μέθοδο της δεξαμενής: Μπορεί τα πιο φημισμένα κρασιά να είναι αυτά που παράγονται με την μέθοδο της δεύτερης ζύμωσης στην φιάλη, υπάρχουν όμως και αφρώδη που παράγονται στην μέθοδο της δεξαμενής (η δεύτερη ζύμωση γίνεται σε δεξαμενή και όχι στην φιάλη) που προσφέρουν εξαιρετική σχέση τιμής ποιότητας και σίγουρα απόλαυση.

Ακακίες Sparkling
Το Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο σε μία έκφραση με την μέθοδο δεξαμενής, που σφύζει από φρούτο και εκρηκτικές φυσαλίδες και μπορούμε να το απολαύσουμε τόσο σαν απεριτίφ όσο και συνοδεύοντας φαγητό.

Ωδή Πανός
Είναι γνωστό ότι και το Μοσχοφίλερο δίνει εκπληκτικά αφρώδη κρασιά που τα προικίζει με τον υπέροχο λουλουδένιο χαρακτήρα του και την ζωντάνια του. Θα το διαπιστώσετε σε αυτή την πολύ όμορφη εκδοχή.

Godibile Prosecco Extra Dry
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα δημοφιλή prosecco με τα άφθονα αρώματα και φρούτων. Αν και τα έχουμε συνδέσει με ποιο ζεστό καιρό και κυρίως με το καλοκαίρι, μπορούν να αποτελέσουν και τα ιδανικά ελαφριά γιορτινά κρασιά.


Με γλυκύτητα για την βασιλόπιτα: Επειδή οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τα αφρώδη με την αλλαγή του χρόνου και την βασιλόπιτα θα πάμε και σε τέσσερεις εναλλακτικές με λίγη ζαχαρίτσα που παράγονται με άλλες μεθόδους. Γιατί όσο και αν αγαπάμε τα ξηρά αφρώδη, για την βασιλόπιτα συστήνω γλυκές εκδοχές όπως αυτές που θα δείτε παρακάτω.

Leggenda Moscato D'Asti
Να μην υπάρχει στις προτάσεις για την Πρωτοχρονιά ένα Moscato D’ Asti δεν γίνεται. Για να ξεκινήσει η χρονιά γλυκά και φρουτένια! Είναι άλλωστε το στυλ που έχει εμπνεύσει οινοποιούς σε όλο τον κόσμο.

Moscato d' IfestiaΈνα ημίγλυκο, ημιαφρώδες λευκό κρασί από την ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας και καταγωγή την Λήμνο. Η Ελληνική απάντηση στα διάσημα Moscato D’ Asti.

Rosato by Elena
Το Αγιωργίτικο σε ρόλο φυσαλίδας και γλύκας! Ένα ευχάριστο ημιαφρώδες ροζέ κρασί που θα συνοδεύσει ωραία την βασιλόπιτα αλλά και άλλα γλυκά όπως οι τάρτες φρούτων και τα πανετόνε.

Deus - Rosato Ημιαφρώδες
Και μία ακόμα ροζέ εκδοχή προκλητικών φυσαλίδων και γλύκας, ιδανικό για γιορτινές περιστάσεις. Αυτή την φορά πρωταγωνιστεί το Syrah, που και αυτό το συναντάμε σε μία σπάνια και αναπάντεχη έκφραση του. Χωρίς αλκοόλ:

Επειδή μπορεί να έχουμε στην παρέα φίλους που δεν πρέπει να πιούν αλκοόλ ή οδηγούς, καλό είναι να έχουμε και ένα αφρώδες κρασί χωρίς αλκοόλ.

Freixenet Blanco Alcohol Free
Ένα ένα από τα καλύτερα ‘κρασιά’ χωρίς αλκοόλ που κυκλοφορούν με την υπογραφή ενός σπουδαίου Ισπανικού οίκου που ειδικεύεται στην παραγωγή αφρώδων οίνων.

Μοιραστείτε το άρθρο: