Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Ο Caspar Bowes δοκιμάζει το Ξινόμαυρο Akrathos 2015

Ο Caspar Bowes δοκιμάζει το Ξινόμαυρο Akrathos 2015
Από τον Τ. Πικούνη

Όταν ένα κρασί μου αρέσει, συνηθίζω να το λέω… και όταν ένα κρασί μου αρέσει πολύ, δεν διστάζω να το επαναλαμβάνω!

Έτσι συμβαίνει και με όλα σχεδόν τα κρασιά του Οινοποιείου Άκραθος της Χαλκιδικής… είναι όλα εξαιρετικά.

Σήμερα όμως θα μείνω στο Ξινόμαυρο. Η άποψή μου για το Ξινόμαυρο Akrathos 2015 είναι εξαιρετική, και νομίζω ότι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι δεν ανήκω στους… φανατικούς του Ξινόμαυρου! Πολλοί οι φίλοι που με έχουν ρωτήσει γιατί τόσος ενθουσιασμός… δυσκολεύομαι να τους απαντήσω, γιατί δεν είμαι από αυτούς που τα επιχειρήματά τους στηρίζονται στην ανάλυση των ιδιοτήτων του ενός κρασιού. Δεν «βαθμολογώ» αρώματα, μύτες, στόματα, δεν μετράω το πόσο ωραίο είναι κάθε άρωμα ή γεύση που διακρίνω, απλά γιατί στο κρασί τα άριστα μέρη δεν αθροίζουν -σχεδόν ποτέ- άριστο σύνολο!. Το υποτιθέμενο από πάρα πολλούς καλύτερο κρασί του κόσμου, το Chateau Cheval Blanc του 1947, ένα κρασί για το πιο φανατικοί οινόφιλοι ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να δοκιμάσουν μια γουλιά του, είναι ένα κρασί άθροισμα… τεχνικών λαθών! Μετράω σε κάθε κρασί την απόλαυση, και αυτή βαθμολογώ. Και το Ξινόμαυρο Akrathos 2015 παίρνει από εμένα 9/10!

Ένας σημαντικός άνθρωπος του κρασιού έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψή μου… ο Caspar Bowes, ιδιοκτήτης αλλά και αρθρογράφος του The Daily Drinker, άνθρωπος με πάνω από 25 χρόνια στην αγορά του κρασιού, δοκίμασε πρόσφατα το Ξινόμαυρο Akrathos 2015, και τα σχόλιά του είναι διθυραμβικά!

Θεωρεί το Ξινόμαυρο σαν το Nebbiolo της Ελλάδας, το χαρακτηρίζει σαν συναρπαστική ποικιλία, και δοκιμάζοντας το κρασί μιλά για εξαιρετική φρεσκάδα, αρώματα μέντας, γήινες νότες… αλλά δεν θα σας το περιγράψω. Πρέπει να δείτε το video γιατί είναι ο τρόπος που απαριθμεί τα πλεονεκτήματα του κρασιού, η έκφραση θαυμασμού, τα ...αναφωνητά του που εκφράζουν τον τεράστιο θαυμασμό του και συνθέτουν την άποψή του για το κρασί!

Κάτι τελευταίο, πριν δείτε το video, προς κάποιους «άσπονδους» φίλους μου: Όταν έχεις στις αποθήκες σου διαθέσιμες 1000+ ετικέτες, δεν έχεις κανένα λόγο να παινέψεις ένα άγνωστο, νέο κρασί, πέρα από το ότι πραγματικά σου αρέσει πολύ!Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: