Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Διαγωνισμός Decanter: Μα.. πως βαθμολογούνται τα κρασιά?

Διαγωνισμός Decanter: Μα.. πως βαθμολογούνται τα κρασιά?
Από τον Τ. Πικούνη

Όπως ήταν φυσικό, η δημοσίευσή μας με τα Ελληνικά μετάλλια του Διαγωνισμού Decanter World Wine Awards διαβάστηκε από εκατοντάδες αναγνώστες φίλους του House of Wine και του κρασιού αλλά και από οινοποιούς, αφού τα αποτελέσματα του μεγαλύτερου και μάλλον εγκυρότερου διαγωνισμού οίνου του κόσμου ενδιαφέρουν πολύ όλους!

Αλλά αυτή τη φορά -και παρά το ότι η δημοσίευση έγινε αργά το βράδυ της Παρασκευής 26 Μαΐου, έλαβα πολλά μηνύματα… απορίας! Και η απορία, ή αν θέλετε η ερώτηση ήταν «πως ο Καβαλιέρος του Κτήματος Σιγάλα με 98% βαθμολογία, ενώ συμπεριλαμβάνεται στα Χρυσά μετάλλια ΔΕΝ έλαβε Πλατινένιο, τη στιγμή που ΟΛΑ τα ελληνικά κρασιά που έλαβαν πλατινένιο έχουν χαμηλότερη βαθμολογία!»… ή κάπως έτσι πάντως!

Δεν σας κρύβω ότι ήταν και δικιή μου απορία! Και ήταν απορία μου γιατί η βαθμολογία του Καβαλιέρου, αυτού του κορυφαίου Ασύρτικου της Σαντορίνης, ήταν η δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία που δόθηκε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ κρασί του Διαγωνισμού!

Κάποιοι από αυτούς που με ρώτησαν υπέθεσαν μήπως ήταν τυπογραφικό λάθος! Εντούτοις, δεν ήταν!

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την διαδικασία της βαθμολόγησης και της απονομής των βραβείων. Δεν είναι καθόλου -μα ΚΑΘΟΛΟΥ!- απλή, γι’ αυτό… συγκεντρωθείτε και διαβάστε προσεκτικά!

Όλα τα κρασιά που δοκιμάστηκαν τυπικά από τους ειδικούς της Decanter βαθμολογούνται από το 2016 με βάση την κλίμακα των 100 σημείων. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πώς να μετατρέπετε τους οίνους σε κλίμακα 100 σημείων από την κλίμακα 20 σημείων και το αντίστροφο, αλλά και το εύρος βαθμολογίας που αντιστοιχεί στα διάφορα μετάλλια.

Η πρώτη στήλη του πίνακα περιέχει τις περιγραφές (χαρακτηρισμούς) που δίνονται κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών των επιτροπών του Decanter, σύμφωνα με τη βαθμολογία του κρασιού. Για παράδειγμα, ένας οίνος πρέπει να έχει τουλάχιστον 95 βαθμούς για να θεωρηθεί "εξαιρετικός-outstanding" και τουλάχιστον 98 βαθμούς για να χαρακτηριστεί ως "κορυφαίος".

Η τρίτη στήλη, με τίτλο "μετάλλια", αναφέρεται στην βαθμολογία που πρέπει να επιτύχει το κρασί στα βραβεία Decanter World Wine Awards και στα βραβεία Decanter Asia Wine Awards, προκειμένου να κερδίσει ένα έπαινο, χάλκινο, αργυρό ή χρυσό μετάλλιο.

Αρχή της διαδικασίας

Οι παραγωγοί καλούνται να υποβάλουν τα κρασιά τους και να δώσουν τις ζητούμενες τεχνικές λεπτομέρειες του κρασιού, την τιμή και τη λιανική διαθεσιμότητα. Τέσσερεις φιάλες από κάθε κρασί φθάνουν στην αποθήκη του Decanter και καταγράφονται, κατηγοριοποιούνται και κωδικοποιούνται ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή.

Τα κρασιά ομαδοποιούνται για γευσιγνωσία ανά χώρα, περιοχή, χρώμα, σταφύλι, στυλ, χρονιά και τιμή. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα κρασιά κρίνονται σε δοκιμές απέναντι σε κρασιά με παρόμοια χαρακτηριστικά. Το εύρος τιμών είναι το ακόλουθο:

Επίπεδο εισόδου (ζώνη τιμών Α): μέχρι £ 7.99
Μεσαία κλίμακα (ζώνη τιμών B): £ 8 έως £ 14.99
Premium (ζώνη τιμών C): £ 15 έως £ 29.99
Super-Premium (ζώνη τιμών Δ): £ 30 έως £ 59.99
Boutique / Icon (ζώνη τιμών E): £ 60


Μετάλλια

Το DWWA έχει κριτές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών Masters of Wine και Master Sommeliers και πολλοί από αυτούς είναι οι κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα τους.  Στην Ελληνική επιτροπή π.χ. συμμετέχει από το 2016 ο δεύτερος Έλληνας Master of Wine Γιάννης Καρακάσης.  Η κριτικές επιτροπές οργανώνονται σε κατηγορίες, αρχικά με βάση την περιοχή. Για παράδειγμα, οι Σαμπάνιες θα κριθούν από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Σαμπάνιας. Το ίδιο και οι Ελληνικές συμμετοχές.

Οι κριτές δοκιμάζουν τα κρασιά ξεχωριστά. Γνωρίζουν την περιοχή, το στυλ και την τιμή, αλλά δεν γνωρίζουν ποιος παράγει το κρασί ή το εμπορικό σήμα. Στη συνέχεια συγκρίνουν τις σημειώσεις όλων για κάθε κρασί και καταλήγουν σε συναίνεση για το μετάλλιο που θα λάβει κάθε κρασί. Τώρα, για το πρόβλημα που... "γέννησε" αυτό το άρθρο, δηλαδή την βαθμολογία του Καβαλιέρου, αναρωτιέμαι ποιός Έλληνας κριτής δεν θα... καταλάβαινε ποιό ήταν το κρασί αφού ήξερε ότι προέρχεται από την Σαντορίνη και γνώριζε την τιμή.... Εν πάσει περιπτώσει, συνεχίζουμε.


Τα κρασιά αξιολογούνται με βάση τα δικά τους μεμονωμένα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι εντελώς εφικτό για αρκετούς οίνους να λάβουν έπαινο, χάλκινο, αργυρό ή χρυσό μετάλλιο σε μία συνεδρία. Ομοίως, μια άλλη συνεδρία μπορεί να αποφέρει λιγότερα μετάλλια.

Τα κρασιά στα οποία απονέμονται χρυσά ή αργυρά μετάλλια δοκιμάζονται εκ νέου (2η δοκιμή) από την περιφερειακή επιτροπή της κριτικής επιτροπής για την επιβεβαίωσή τους. Εάν υπάρξει διαφωνία που δεν μπορεί να επιλυθεί στην επιτροπή, τότε ο περιφερειακός πρόεδρος μπορεί να καλέσει τη γενική πρόεδρο του DWWA να ψηφίσει και να αποφασίσει.

Πλατινένιο Καλύτερο στην κατηγορία

Όλα τα κρασιά που κερδίζουν χρυσό μετάλλιο σε κάθε περιοχή χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη λιανική τιμή (π.χ. κάτω ή πάνω από £ 15 η φιάλη) και στυλ ή ποικιλία σταφυλιών.

Αυτά τα κρασιά δοκιμάζονται από μέλη της ομάδας της περιοχής τους (3η δοκιμή!). Μπορούν στη συνέχεια να απονείμουν ένα μετάλλιο Platinum στο καλύτερο κρασί σε κάθε κατηγορία κάτω από £ 15 ή ένα μετάλλιο Platinum στο καλύτερο κρασί σε κάθε κατηγορία πάνω από £ 15. Ωστόσο, ένα μετάλλιο Platinum θα απονεμηθεί μόνο εάν η επιτροπή πιστεύει ότι η ποιότητα κάποιου κρασιού αξίζει ένα τέτοιο βραβείο.

Πλατινένιο καλύτερο στο Διαγωνισμό (Βest in Show)

Αυτό είναι το κορυφαίο βραβείο του DWWA. Απονέμονται ελάχιστα τέτοια μετάλλια Platinum Best in Show. Φέτος μόλις 34 μετάλλια από τα περίπου 17.000 κρασιά που δοκιμάστηκαν από την αρχή της διαδικασίας αξιολόγησης, με εύρος αρχικής βαθμολογίας από 98/100 έως 95/100.

Για να αποφασιστούν αυτά τα μετάλλια, όλοι οι νικητές του Platinum χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την ποικιλία ή το στυλ των σταφυλιών. Αυτά τα κρασιά στη συνέχεια συναγωνίζονται για το Platinum Best σε Show "Κάτω από 15 λίρες" και το Platinum Best in Show "Πάνω από 15 λίρες" σε ξεχωριστή γευστική δοκιμασία (4η παρακαλώ!) από δύο κορυφαίους ειδικούς, τον Andy Howard MW και τον Andrew Jefford για το 2017

Δείτε εδώ το διάγραμμα της διαδικασίας

Βγάλατε συμπέρασμα; Αν όχι…απόλυτα, να σας πούμε ότι τα κρασιά βαθμολογούνται μόνο στην πρώτη φάση, ενώ η τελική επιλογή γίνεται αφού περάσουν πάλι από κάποιες (4) επιτροπές επιλογής!. Έν τούτοις, διατηρούν την αρχική τους βαθμολογία. Έτσι, ο Καβαλιέρος παρέμεινε στην κατηγορία Χρυσού παρά το γεγονός ότι έλαβε στην αρχική βαθμολογία 98/100! Αυτή είναι η μόνη (παράλογη!) εξήγηση που μπορεί να δώσει κανείς, αφού όλοι έχουν την απορία…

Αν θέλετε την άποψή μου, σωστά δόθηκε αυτή η βαθμολογία σε ένα πραγματικά μοναδικό κρασί, και αν έπρεπε να βρίσκεται κάπου πιο πάνω από τα Χρυσά, μάλλον θα έπρεπε να είναι το Ελληνικό κρασί που θα πήγαινε όχι στα Πλατινένια, αλλά στα Platinum-Best in Show.

Ας θυμηθούμε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που το Κτήμα Σιγάλα μετέχει στον Διαγωνισμό Decanter μετά την καταγγελία που είχε κάνει ο Πάρις Σιγάλας το 2013 με επιστολή του στο House of Wine αμφισβητώντας ευθέως την Ελληνική κριτική επιτροπή. Της οποίας ο Πρόεδρος παραμένει… ακλόνητος μέχρι και σήμερα.

Αυτή λοιπόν είναι η διαδικασία βαθμολόγησης... Κάποιοι θα πιστεύουν ίσως ότι οι 4 γευστικές δοκιμές από τις οποίες περνάει ένα κρασί εξασφαλίζουν το αδιάβλητο της κρίσης. Προσωπικά πιστεύω ότι το μόνο που καταφέρνουν είναι να μπερδεύονται οι κριτές, να αδικούνται μεγάλα κρασιά ή να ευνοούνται "μικρά"... η πολυπλοκότητα μιας διαδικασίας σπάνια είναι θετική για το αποτέλεσμα...

Αυτό βέβαια δεν αίρει την τεράστια σημασία του Διαγωνισμού Decanter... ούτε την προσωπική μου εκτίμηση αλλά και του House of Wine προς τους βραβευθέντες οινοποιούς και για τα κρασιά τους.

Και του χρόνου!



Μοιραστείτε το άρθρο: