Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Delivery, σουβλάκια και κρασί

Delivery, σουβλάκια και κρασί
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWSDelivery και Take away, λέξεις που τις ακούσαμε πολύ τελευταία και θα συνεχίσουμε μάλλον να τις ακούμε γιατί από ότι φαίνεται θα αργήσουμε να βγούμε ‘κανονικά’ έξω για φαγητό. Μη έχοντας ακόμα ξεκινήσει να δέχονται επισκέπτες τα εστιατόρια και με πολλούς περιορισμούς στην λειτουργία τους, δεν ξέρουμε πότε θα είναι εύκολο να βγούμε για φαγητό! Ίσως να μην χωράμε, ίσως οι τιμές να ανέβουν τόσο πολύ που να μην το αντέξουμε οικονομικά, ίσως γιατί δεν νιώθουμε ακόμα ασφαλείς για να βγούμε από το ‘καβούκι’ μας, ίσως γιατί δεν έχουμε διάθεση, ίσως γιατί δεν μας αρέσει αυτός ο περιορισμός των 4 ατόμων! Όποιος και αν είναι ο λόγος τα βραδάκια στο μπαλκόνι με λίγους φίλους και παραγγέλνοντας φαγητό θα γίνουν πιο συχνά από ότι πέρυσι τέτοια εποχή.

Μπορεί να έχουμε μάθει στα burger, μπορεί στα σούσι και στα μεξικάνικα ή στις πίτσες και τις μακαρονάδες, όμως νομίζω ότι το πιο συχνό ‘delivery’ που έρχεται στο σπίτι μας ξεκινάει από ένα σουβλατζίδικο! Όσο και αν δεν είναι η πιο εύηχη λέξη το ‘σουβλατζίδικο΄ νομίζω ότι το σουβλάκι ήταν αυτό που μας έλειψε στην καραντίνα ή γι’ αυτό σηκώσαμε το τηλέφωνο να παραγγείλουμε! Το delivery από το ψητοπωλείο θα είναι και το πιο συχνό στους μήνες που θα ακολουθήσουν, κάτι που μάλλον ίσχυε και πριν ξεκινήσουν όλα αυτά!

Πιάσαμε λοιπόν ένα τυπικό κατάλογο ψητοπωλείου και προσθέσαμε δίπλα τα κρασιά που ταιριάζουν σε κάθε πιάτο! Μπορεί κάποιοι να σκεφτούν, τι δουλειά έχουν τα κρασιά με τα σουβλάκια! Η απάντηση είναι μία: το κρασί ‘πάει’ με όλα άρα και με τα σουβλάκια!

Πίτα γύρο χοιρινό - χοιρινά καλαμάκια

Τα αγαπημένα σουβλάκια, τα καλαμάκια, όπως τα λέμε στην Αθήνα ή η πίτα γύρος είναι τα πιο κλασσικά και τα πιο δημοφιλή εδέσματα του σουβλατζίδικου. Για τους γύρους με το χοιρινό που έχουν ‘απ’ όλα’ μέσα θα πάμε σε λευκά (Χρυσός Λέων - Chardonnay) με μέτριο προς γεμάτο σώμα και ροζέ κρασιά (Πλαγιές Γερακιών - Ροζέ). Αν όμως επιλέξουμε πίτα γύρο χωρίς τζατζίκι μπορούμε να το απολαύσουμε και με ένα ελαφρύ και μαλακό κόκκινο κρασί (Ορεινός Ήλιος - Ερυθρός). Για τα σκέτα χοιρινά καλαμάκια προτείνουμε ροζέ (Merlin Ροζε) και ελαφριά κόκκινα κρασιά (Μεθέα Ερυθρός) όπως για τον γύρο χωρίς τζατζίκι.

Πίτα γύρο κοτόπουλο - καλαμάκι κοτόπουλο

Το κοτόπουλο έχει καθιερωθεί και αυτό σαν ‘κρέας’ στα ψητοπωλεία και το απολαμβάνουμε σε αρκετές εκδοχές. Για το τυλιχτό με πίτα γύρο κοτόπουλο θα προτείνουμε σχετικά πλούσια λευκά κρασιά (Karipidis – Chardonnay, Δουλουφάκης - Άσπρος Λαγός Βιδιανό) και ροζέ κρασιά (Έργο Ροζέ, Ρόζα Ρετσίνα), όπως και για το ψητά καλαμάκια κοτόπουλου.

Κοτόπουλο σούβλας – Κοτόπουλο σχάρας

Σε όλα σχεδόν τα ψητοπωλεία υπάρχουν σούβλες για κοτόπουλο ενώ επίσης σχεδόν όλα ψήνουν το κοτόπουλο και στα κάρβουνα. Και στις δύο αυτές εκδοχές θα προτείνουμε πλούσια και λιπαρά λευκά κρασιά (Coma Berenices, Κίκονες Λευκός), ζωηρά ροζέ κρασιά (Κτήμα ΑΛΦΑ - Ροζέ, 14-18h) αλλά και μαλακά ερυθρά κρασιά (Laura Nera, Άνεμος Ερυθρός).

Κοντοσούβλι

Νόστιμο χοιρινό κρέας με πικάντικη και καπνιστή, συνήθως, γεύση που αναζητά ερυθρά κρασιά με μέτριο σώμα και μαλακές τανίνες όπως το Αγιωργίτικο και η Λημνιώνα (Σεμέλη Νεμέα Reserve, Λημνιώνα Ζαφειράκη Ερυθρός). Σίγουρα μπορούμε να το απολαύσουμε και με πλούσια ροζέ κρασιά (Soul, Κτήμα Θεόπετρα - Ροζέ), ενώ αν θέλουμε λευκό κρασί θα πάμε σε μία βαρελάτη εκδοχή (Ήδυσμα Δρυός - Chardonnay, Κτήμα Χατζημιχάλη - Μαλαγουζιά Δρυός).

Κεμπάπ

Η λιπαρότητα και ο πλούτος του ψητού κεμπάπ από μόνο του μας πάει σε πληθωρικά ερυθρά κρασιά με μπόλικες τανίνες όπως ένα Cabernet Sauvignon (Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Cabernet Sauvignon) ή μία Μανδηλαριά (Λυραράκης - Μαντηλάρι "Πλακούρα"). Αν τώρα το κεμπάπ γίνει γιαουρτλού καλό είναι να πάμε σε πιο ελαφριές εκδοχές κόκκινων κρασιών όπως ένα φρέσκο Αγιωργίτικο (Mountain Fish) ή και σε ροζέ κρασιά (Αμπελώνας Παπαϊωάννου - Ροζέ Αγιωργίτικο) καθώς το γιαούρτι δεν θα δέσει πολύ καλά με τις τανίνες. Αν το κεμπάπ μπει σε γύρο με τζατζίκι τότε θα πιούμε τα κρασιά που ήπιαμε με το γιαουρτλού ενώ αν δεν μπει τζατζίκι μπορούμε να πάμε στις πλούσιες εκδοχές κόκκινων (Μέγας Οίνος Σκούρα).

Σκεπαστή

Πιάτο που έχει προστεθεί στον κατάλογο των τελευταίων χρόνων. Αν και δεν είναι από τα πιο αγαπημένα μου εδέσματα σε ένα σουβλατζίδικο, αρέσει σε πολύ κόσμο. Η ντομάτα, το τυρί και το κρέας είτε είναι κοτόπουλο είτε είναι χοιρινό πηγαίνει τις επιλογές μας προς μέτρια κόκκινο κρασιά (Λημνιό Porto Carras, Χείλια Σταφύλια). Σίγουρα δεν θα αδικηθεί και με ένα ροζέ κρασί (Κλέφτρα Κίσσα, Απλά - Ροζέ).Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: