Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Διαγωνισμός Mundus Vini: Τα Ελληνικά Μετάλλια

Διαγωνισμός Mundus Vini: Τα Ελληνικά Μετάλλια
Από τον Τ. Πικούνη

Ο Διαγωνισμός MUNDUS VINI ξεκίνησε από την Meininger Verlag πριν από 17 χρόνια και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς κρασιού στον κόσμο. Η σημασία αυτού του διαγωνισμού στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο αποδεικνύεται από τον αριθμό των κρασιών που υποβάλλονται, κυρίως στο Spring Tasting του διαγωνισμού. Και εδώ έγκειται μια πρωτοτυπία του διαγωνισμού, ότι διεξάγονται ουσιαστικά δύο διαγωνισμοί, το Spring Tasting και το Summer Tasting.

Η ανακοίνωση των καλύτερων κρασιών της καλοκαιρινής δοκιμασίας MUNDUS VINI 2019 ήταν το προκλητικό αλλά και τιμητικό έργο των 170 εμπειρογνωμόνων οίνου από 45 χώρες που επισκέφθηκαν την καρδιά της περιοχής του Παλατινάτου στα τέλη Αυγούστου.

Τα αποτελέσματα του 25ου Διεθνούς Διαγωνισμού Grand International Wine Awards  ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες: 14 Μεγάλα Χρυσά, 818 Χρυσά και 928 ασημένια μετάλλια απονεμήθηκαν από την κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Συνολικά, τα κρασιά από την Ιταλία παρουσιάστηκαν καλύτερα, κερδίζοντας έτσι τον ανεπίσημο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών με συνολικά 487 μετάλλια. Τα γερμανικά οινοποιεία (307 μετάλλια) βρίσκονται στη δεύτερη θέση φέτος και ξεπερνούν για πρώτη φορά τους συναδέλφους τους από την Ισπανία (283). Η τέταρτη θέση πήγε στην Πορτογαλία (132 μετάλλια), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (122 μετάλλια).

Ο καλύτερος παραγωγός στην Αυστραλία είναι τα Casella Family Brands (12 μετάλλια), από τη Χιλή VIÑA LUIS FELIPE EDWARDS (12 μετάλλια), από τη Γερμανία το Vier Jahreszeiten Winzer eG (16 μετάλλια), τη Γαλλία VRANKEN-POMMERY (12 μετάλλια), από την Ιταλία Caviro Sca (15 μετάλλια), Νέα Ζηλανδία Marisco Vineyards (23 μετάλλια), Πορτογαλία Casa Ermelinda Freitas - Vinhos (9 μετάλλια), Ισπανία Felix Solis Avantis (14 μετάλλια) και από τη Νότια Αφρική το KWV (8 μετάλλια).

Και η Ελλάδα: Με μια πρώτη ματιά, η συγκομιδή φαίνεται φτωχή: Μόνο 8 Μετάλλια (4 Χρυσά και 4 Αργυρά) στην καλοκαιρινή φάση του διαγωνισμού, όταν στην φάση της άνοιξης τα μετάλλια ήταν 63 ( 34 Χρυσά και 29 Αργυρά). Εν τουτοις τη΄ν εξήγηση μας έδωσε η κα Ελένη Μπλούχου, που μαζί με τους Ted Λέλεκα, Ντίνο Στεργίδη, Μαρία Τζίτζη και Ανέστη Χαιτίδη ήσαν μέλη της κριτικής επιτροπής: «οι Ελληνικές συμμετοχές ήταν 19. Οι Ελληνικές συμμετοχές στο Spring Tasting που έγινε το Φεβρουάριο ήταν 105. Οι συνολικές συμμετοχές τον Αύγουστο ήταν 4409 και τον Φεβρουάριο 7185. Αυτή είναι και η εποχή που συνήθως τα οινοποιεία συμμετέχουν σε διαγωνισμούς. Ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσουν και να στέλνουν κρασιά στο καλοκαιρινό τμήμα;»

Στα χρυσά διακρίθηκαν ο Άγιος Χρόνος του Κτήματος Αβαντίς και το Κτήμα Κανιάρη με 2 Χρυσά μετάλλια.

Το House of Wine συγχαίρει όλα τα Ελληνικά οινοποιεία που βραβεύτηκαν στον σημαντικό αυτό διαγωνισμό.

Αναλυτικά τα Ελληνικά μετάλλια ήσαν:Ακολουθεί το Video του διαγωνισμού.
Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: