Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης: Η παράδοση συνεχίζεται...

Χρειάστηκαν 6 Masters of Wine, 7 οινολόγοι, 4 Δημοσιογράφοι οίνου, 7 Sommeliers και 3 Dip. WSET για να συναποφασίσουν ότι στον Διαγωνισμό Οίνου της Θεσσαλονίκης του 2021 το καλύτερο Ξινόμαυρο είναι από τη… Δράμα, το καλύτερο Αγιωργίτικο από το… Παγγαίο(!), το καλύτερο Ασύρτικο από τη… Χαλκιδική (!!! εδώ πραγματικά σπάει το… κοντέρ!), το καλύτερο Μοσχοφίλερο είναι εκτός ΠΟΠ Μαντινείας, το καλύτερο Αγιωργίτικο βαθμολογείται με μόλις 89/100(!) και παίρνει ΑΡΓΥΡΟ μετάλλιο(!) και το Άλφα Ξινόμαυρο Single Vineyard Σκαντζόχοιρος που φέτος κατετάγη 1ο κρασί στα 50 καλύτερα κρασιά του κόσμου για το 2020 από το Vine Pair εδώ κατατάσσεται στην … 222η θέση, παίρνει ΧΑΛΚΙΝΟ μετάλλιο και βαθμολογία 86/100!
 
Κατόρθωμα; Μάλλον! Πρωτοφανές; Όχι βέβαια!
 
Ο Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης δεν παύει να μας καταπλήσσει κάθε χρόνο με τα αποτελέσματά του! Πάντα πρωτότυπος, πάντα… ανατρεπτικός. Μερικά παραδείγματα θα σας πείσουν!
 
Να ξεκινήσουμε από το 2013: Να είναι καλά οι κριτές του 13ου (Διεθνούς?) Διαγωνισμού Oίνου της Θεσσαλονίκης που δεν άφησαν κανένα (σχεδόν) παραπονεμένο: Σε 553 κρασιά που δοκιμάστηκαν, δόθηκαν 3 μεγάλα Χρυσά βραβεία, 110 χρυσά και 38 αργυρά. Αν ψάχνετε για χάλκινα, δεν θα τα βρείτε πουθενά, γιατί απλά δόθηκαν τόσα χρυσά που δεν έμεινε χώρος για χάλκινα. Έτσι, μάλλον κερδίσαμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία... για δεύτερη χρονιά, αν δεν κάνω λάθος, αφού το 2012 είχαν δοθεί 101 χρυσά σε σύνολο 617, ποσοστό 16,4%! Στο διαγωνισμό Decanter της ίδιας (2013) χρονιάς, μόλις το 1.8%-2% πήραν Χρυσό μετάλλιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη το… 20,4%!! Τσιγκουνιές θα κάνουμε τώρα!
 
Το 2015 ο Διαγωνισμός μοίρασε και πάλι -ούτε λίγο ούτε πολύ-, 84 χρυσά σε σύνολο 594 δειγμάτων κρασιών, ποσοστό 14,1%. Στο 18ο Διαγωνισμό (2018) κοσμήθηκαν με stickers βραβείου 563 ετικέτες από τις 746 που υποβλήθηκαν (ποσοστό 75,4% παρακαλώ!)
 
Φέτος οι εκπλήξεις μάλλον ξεπέρασαν τις άλλες χρονιές, και ήδη αναφέραμε τις περισσότερες! Τα Χρυσά μετάλλια ήσαν φέτος 44 (11,1%), ενώ τα κρασιά που τιμήθηκαν με μετάλλιο μόνο 395. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των κρασιών που υποβλήθηκαν, αλλά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών θα πρέπει να ήταν σημαντικά μικρότερος από τις άλλες χρονιές.
 
Εκτιμώ όλους τους κριτές, σέβομαι ιδιαίτερα τους MW και εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο αδιάβλητο του διαγωνισμού και στον Πρόεδρό του αγαπητό Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Έχοντας πει αυτά, ρωτώ τον κάθε Ελληνα κριτή προσωπικά: Θα δίνατε ποτέ αν κρίνατε μόνος σας και φανερά το βραβείο του καλύτερου Αγιωργίτικου σε κρασί της Βόρειας Ελλάδας, και μάλιστα συνεχόμενα 2 χρονιές; Η του καλύτερου Ασύρτικου σε εκτός Σαντορίνης κρασί; το Άλφα Ξινόμαυρο Single Vineyard Σκαντζόχοιρος που φέτος κατετάγη 1ο κρασί στα 50 καλύτερα κρασιά του κόσμου για το 2020 από το Vine Pair θα το κατατάσσατε στην … 222η θέση, θα του δίνατε ΧΑΛΚΙΝΟ μετάλλιο και βαθμολογία 86/100; Γιατί λοιπόν κάτι που δεν θα γινόταν απο τον κάθε ένα χωριστά, χρειάζεται 26 ειδικούς μαζί για να γίνει;;;
 
Το πρόβλημα υφίσταται, μην το κουκουλώνουμε! Το θέμα είναι να βρούμε γιατί συμβαίνει! Φίλος κριτής του διαγωνισμού μου ανέφερε ότι το πρόβλημα του διαγωνισμού είναι η μικρή συμμετοχή απο οινοποιούς όλης της Ελλάδας πλην Βόρειας! Με αυτά τα αποτελέσματα, δεν είναι περίεργο που ο διαγωνισμός κάθε χρόνο απαξιώνεται!
 
Υπάρχουν πολλά ακόμα παράξενα… κατάταξη κρασιών, θέσεις συγκεκριμένων κρασιών κλπ κλπ. Αλλά όλα αυτά έχουν να κάνουν με τις προσωπικές προτιμήσεις και εκτιμήσεις του καθενός… Γι’ αυτό και επισυνάπτω τα αναλυτικά αποτελέσματα, αλλά και λίγα στατιστικά:
 
Στατιστικά Μεταλλίων
 
 
Οι καλύτεροι Οίνοι του Διαγωνισμού
 
 
Όλοι οι Οίνοι κατά Βαθμολογική σειρά
 
 
Οίνοι κατά Χρώμα
 
 
 
 
 

Μοιραστείτε το άρθρο: