Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Διαλέγετε την ποικιλία, και εμείς βάζουμε το κόκκινο κρασί

Διαλέγετε την ποικιλία, και εμείς βάζουμε το κόκκινο κρασί
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Είμαστε ακριβώς στην μέση του Καλοκαιριού! Από τις αρχές ακόμα της εποχής, είχα προτείνει ερυθρά κρασιά από τον Ευρωπαϊκό αμπελώνα, αποκλείοντας την Ελλάδα με σκοπό να αφιερώσω ένα κείμενο μόνο για τις Ελληνικές ποικιλίες. Τώρα που φτάσαμε ακριβώς στα μέσα του Καλοκαιριού και με τις διακοπές των περισσότερων να είναι μπροστά, ήρθε η ώρα για αυτές τις προτάσεις. Τις προηγούμενες ημέρες άλλωστε με τα ‘40άρια’ που χτύπησε η θερμοκρασία δεν πήγαινε εύκολα το χέρι να ‘γράψει΄ για κόκκινα! Αυτές οι μέρες όμως ευνοούν τα αγαπημένα μας κόκκινα κρασιά. Η ευεργετική ψυχρούλα που ένιωσα, με έκανε να ψάχνω ερυθρά κρασιά στον συντηρητή!

Γι’ αυτό και θα προτείνω 12 κρασιά από Ελληνικές ποικιλίες (με αλφαβητική σειρά) για να διαλέξετε την αγαπημένη σας ή να ανακαλύψετε την αγαπημένη σας για το Καλοκαίρι! Βάλτε την ποικιλία, βάζουμε το κρασί δηλαδή! Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να δροσίσετε τα κρασιά για να έχουν θερμοκρασία μεταξύ 12 - 14 oC. Μισή ώρα στο ψυγείο είναι μάλλον αρκετή αλλά ας έχετε και ένα Θερμόμετρο Φιάλης για να είστε σίγουροι!

Αγιωργίτικο - Mountain Fish

Το Αγιωργίτικο είναι μία πολυδυναμική ποικιλία που μπορεί να δώσει πολλά διαφορετικά στιλ κρασιών. Ένα από αυτά είναι και τα φρέσκα ερυθρά που εστιάζουν στο φρούτο και περνούν λίγο ή καθόλου από βαρέλι. Αυτά είναι και τα πιο ιδανικά για το καλοκαίρι! Δύσκολη η επιλογή εδώ! Είναι αμέτρητα τα κρασιά που θα μπορούσαν να συνοδεύσουν τα καλοκαιρινά (και όχι μόνο) φαγητά. Προτείνω το Mountain Fish γιατί εκτός από το γευστικό του προφίλ, ταιριάζει και η εμφάνιση του και το όνομα του στην εποχή!

Αυγουστιάτης - Κτήμα Μπριντζίκη - Αυγουστιάτης

Ίσως ο Αυγουστιάτης να μην είναι η πρώτη ερυθρή ποικιλία που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για καλοκαιρινά κόκκινα κρασιά, όμως η φρουτώδης προσέγγιση, ο βελούδινος χαρακτήρας και η κομψότητα αυτού του κρασιού δεν αφήνουν αμφιβολία ότι θα το απολαύσουμε ακόμα και όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο.

Κοτσιφάλι - Λυραράκης - Κοτσιφάλι

Το Κοτσιφάλι είναι μία ποικιλία που διακρίνεται για τον αρωματικό της χαρακτήρα και το χαμηλό επίπεδο τανινών, χαρακτηριστικά που θέλουμε στα ερυθρά κρασιά αυτή την εποχή. Το Κτήμα Λυραράκη, εκτός του ότι μπορεί να υπερηφανεύεται για το καλύτερο Κοτσιφάλι, μας το προτείνει και σε τιμή απίστευτα χαμηλή (5,60 €)!

Λημνιό - Λημνιό Porto Carras

Παρόλο που ωριμάζει για σχεδόν ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια, το πυκνό φρούτο, τα ευχάριστα αρώματα γλυκών μπαχαρικών και βοτάνων αλλά και οι μαλακές τανίνες της ποικιλίας κυριαρχούν και το καθιστούν ιδανικό για την εποχή, ιδιαίτερα αν το απολαύσουμε με πιάτα που βασίζονται στον κιμά, όπως τα μακαρόνια ή με έναν λαχταριστό μουσακά.

Λημνιώνα - Terracotta Ζαφειράκη

Η Λημνιώνα είναι συνήθως η πρώτη ποικιλία που μου έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για ερυθρά το καλοκαίρι και γι΄ αυτό ‘φταίει’ ο Χρήστος Ζαφειράκης! Γιατί αναδεικνύει την καθαρότητα του φρούτου, την φινέτσα αλλά και την ζωηρή οξύτητα της ποικιλίας σε όλα του τα κρασιά! Αξίζει να απολαύσετε αυτή την εκπληκτική έκφραση της ποικιλίας που ωρίμασε σε αμφορείς μέσα στις διακοπές σας. Θα τις ομορφύνει!

Λιάτικο - Δουλουφάκης - Dafnios Ερυθρός

Ένα από τα πιο value for money κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα από μια ποικιλία που δίνει εκπληκτικά μαλάκα και κομψά ερυθρά ξηρά κρασιά με βάθος φρούτου. Εδώ έχουμε το κορυφαίο, κατά την γνώμη μου, εκπρόσωπο της ποικιλίας που ταιριάζει γάντι τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες όσο και στα φαγητά που επιλέγουμε αυτούς τους μήνες.

Μανδηλαριά - Paros Ερυθρός

Η Μανδηλαριά δεν φημίζεται για τον ‘ευγενικό’ της χαρακτήρα αλλά για τις έντονες τανίνες και τον στιβαρό χαρακτήρα. Γι’ αυτό και θα ‘κλέψουμε’ λιγάκι εδώ και θα σας προτείνουμε την παριανή εκδοχή της Μανδηλαριάς, όπου αναμιγνύεται στους οίνους ΠΟΠ Πάρος, με την λευκή Μονεμβασιά που τιθασεύει τον χαρακτήρα της. Αυτό το φρουτένιο και ;1 ερυθρό κρασί θα σας ταξιδέψει στα νησιά του Αιγαίου.

Μαυροδάφνη - Laura Nera

Η Μαυροδάφνη είναι μία από τις πιο ανερχόμενες ερυθρές ποικιλίες στην παραγωγή ξηρών κρασιών. Για αυτή την εποχή θα προτείνω μία ωραία φρέσκια εκδοχή από την Αχαιών οινοποιητική που δεν περνάει από βαρέλι και στηρίζει την γοητεία της στο γεμάτο ζωντάνια άρωμα της, την αισθητή οξύτητα και τις απαλές τανίνες. Μην διστάσετε να την απολαύσετε με το αγαπημένο σας ψάρι!

Μαύρο Καλαβρυτινό - Τετράμυθος Μαύρο Καλαβρυτινό

Παραμένουμε στην Αχαία, γιατί εκεί θα συναντήσουμε μία σπάνια ερυθρή ποικιλία, το Μαύρο Καλαβρυτινό που δεν μπορεί να λείπει από αυτές τις προτάσεις. Το πιο χαρακτηριστικό μονοποικιλιακό κρασί είναι αυτό του Τετράμυθου, ο ορισμός του ευκολόπιοτου, του δροσερού και φιλικού με το ψάρι ερυθρού κρασιού!

Μαυροτράγανο - Χατζηδάκη - Μαυροτράγανο

Το Μαυροτράγανο αναφέρεται πολύ σπάνια σε κείμενα που αφορούν ερυθρά για το καλοκαίρι, γιατί τα χαρακτηριστικά του μας παραπέμπουν συχνά σε πλούτο και δύναμη. Επειδή όμως η τυπικότητα της ποικιλίας δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και εκφράσεις της ποικιλίας. Σας προτείνω λοιπόν το Μαυροτράγανο από το οινοποιείο Χατζηδάκη γιατί είναι πιο κοντά, συγκρινόμενο με άλλα κρασιά της ποικιλίας, σε αυτά τα χαρακτηριστικά που αναζητάμε για τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μούχταρο - Κτήμα Μουσών - Μούχταρο

Όταν μια ποικιλία διακρίνεται για την υψηλή οξύτητα, τις βελούδινες τανίνες και για το αρωματικό προφίλ όπου κυριαρχούν τα φρούτα και τα βότανα, την βάζουμε σίγουρα στο καλοκαιρινό ‘οινικό πρόγραμμα’. Πόσο μάλλον όταν το κρασί που επιλέγουμε προέρχεται από το οινοποιείο που την ανέδειξε.

Ξινόμαυρο - Aργατία Νάουσα

Συνήθως όταν μιλάμε για ‘καλοκαιρινό’ Ξινόμαυρο πάμε προς την περιοχή του Αμυνταίου γιατί εκεί η ποικιλία εμφανίζεται πιο ‘φιλική’, με πιο ζωηρό φρούτο και πιο ευγενικές τανίνες. Επειδή όμως οι φίλοι του House of Wine είστε ήδη εξοικειωμένοι τόσο με τις ‘τανίνες’ του Ξινόμαυρο όσο και με τα κόκκινα κρασιά μέσα στο καλοκαίρι, θα σας προτείνω να απολαύσετε μία Νάουσα. Την Νάουσα Αργατία με το πολύ φρούτο και τις αισθητές αλλά πολύ καλά δουλεμένες τανίνες και να την συνδυάσετε με ψητά κρέατα και οποιοδήποτε κρέας, λευκό ή κόκκινο, ‘κοκκινιστεί’ με φρέσκια ντοματούλα στην κατσαρόλα.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: