Δημοφιλή ισπανικά πιάτα με τα οινικά τους ταίρια

Δημοφιλή ισπανικά πιάτα με τα οινικά τους ταίρια
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Ρώτησα 6 φίλους ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν στο άκουσμα της φράσης ισπανική κουζίνα ή ισπανικές σπεσιαλιτέ. Οι τρεις απάντησαν ‘tapas’ και άλλοι τρεις παέγια! Η Ισπανία εκτός του είναι μία από τις σπουδαιότερες οινοπαραγωγικές χώρες, διαθέτει και πλούσια γαστρονομική κληρονομιά. Οι φρέσκες ποιοτικές πρώτες ύλες και η παράδοση κάνουν την ισπανική κουζίνα ιδιαίτερα ποικιλόμορφη. Προσπαθήσαμε να βρούμε τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της χώρας, αυτά που πρέπει να δοκιμάσει οπωσδήποτε κάποιος ταξιδεύοντας στην χώρα. Τα περισσότερα από αυτά θα μπορούσαμε να τα φτιάξουμε και εμείς στο σπίτι μας. Στην Ισπανία θα τα συνοδεύσουμε σίγουρα με ισπανικά κρασιά!

 Αν βρισκόμαστε επί ελληνικού εδάφους, τότε και τα ελληνικά κρασιά προσφέρουν αμέτρητες επιλογές, καθώς (όπως έχουμε ξαναγράψει) μπορούν να συνοδεύουν πιάτα από όλες τις κουζίνες του κόσμου. Στις προτάσεις μας λοιπόν, τα περισσότερα κρασιά είναι ελληνικά, αλλά αφού ‘μιλάμε’ για ισπανικές σπεσιαλιτέ δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ’ έξω τα ισπανικά κρασιά.

Paella

Θα ξεκινήσουμε με την διάσημη Παέγια. Γαρίδες, καλαμάρι, κοτόπουλο ή κουνέλι, σαφράν, chorizo, όστρακα, ντομάτα, κρεμμύδι, ρύζι, αρακάς, φασόλια, πιπεριές και σαλιγκάρια είναι μόνο κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις διάφορες παραλλαγές αυτού του πιάτου σε όλη την χώρα. Με τόσα πολλά υλικά είναι δύσκολο να προτείνουμε μόνο ένα στυλ κρασιού και να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε πετύχει τον συνδυασμό. Τα ροζέ κρασιά όπως το Dianthos ή το 14-18h είναι ασφαλείς επιλογές για πιάτα με τόσα συστατικά, όμως μπορούμε να πάμε και στα άλλα χρώματα. Ένα μαλακό με αρκετή οξύτητα και μέτριο αλκοόλ ερυθρό όπως η Λημνιώνα Ζαφειράκη ή το Petalos θα μπορούσε να σταθεί ωραία, όπως και μια λευκή Rioja (Muga Rioja) ή ένα Ασύρτικο (Plano Ασύρτικο).

Gazpacho

Κανείς δεν φεύγει από την Ισπανία, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια, αν δεν απολαύσει μία δροσερή σούπα ντομάτας! Η συνταγή περιλαμβάνει συνήθως ώριμες ντοματούλες, ελαιόλαδο, σκόρδο, ψωμί, κρεμμύδι και πιπεριές που πολτοποιούνται και ψύχονται, χαρίζοντας νόστιμες νότες δροσιάς. Ένα φρέσκο δροσερό λευκό ή ροζέ κρασί με αρκετή οξύτητα όπως το Κτήμα Χατζηγεωργίου Sauvignon Blanc ή το Βίβλινος ροζέ θα ήταν ένας πολύ καλός συνοδός.

Tortilla espanola (ισπανική ομελέτα)

To όνομα tortilla μας παραπέμπει συνήθως στις στρογγυλές λεπτές φέτες ψωμιού που βάζουμε μέσα διάφορα υλικά και είναι πολύ δημοφιλείς στο Μεξικό. Η Ισπανική tortilla όμως είναι μία ομελέτα όπου εκτός από τα αυγά, το βασικό υλικό είναι οι τηγανητές πατάτες και σε κάποιες συνταγές το κρεμμύδι. Το έχουμε ξαναγράψει, ο συνδυασμός των αυγών με τα κρασιά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η ιδέα όμως να απολαύσουμε ένα αφρώδες κρασί όπως μία Cava (Reserva Heredad ) ακούγεται πολύ ωραία. Το ίδιο ωραία θα ταιριάξει και ένα ξηρό Ελληνικό αφρώδες όπως το Karanika Brut Rose.


Gambas al ajillo

Αν δεν ξέρουμε ισπανικά ο τίτλος δεν μας λέει κάτι! Πρέπει όμως να το μάθουμε γιατί πρόκειται για ένα γρήγορο και εύκολο μεζεδάκι! Είναι λοιπόν γαρίδες με σκόρδο. Πρόκειται για πεντανόστιμες πικάντικες γαρίδες σοταρισμένες σε ελαιόλαδο με μπόλικο σκόρδο, τσίλι και μαϊντανό. Έντονα αρώματα και πικάντικος χαρακτήρας! Θα προσανατολιστούμε σε φρέσκα δροσερά λευκά όπως το Vina Esmeralda και το Συμφωνία αλλά και σε επίσης δροσερά ροζέ κρασιά όπως το Άδολη Γης - Ροζέ και το Pixie. Μία αίσθηση γλυκύτητας στα κρασιά που θα επιλέξουμε θα βοηθήσει στο να ισορροπήσουμε τον πικάντικο χαρακτήρα.

Pulpo a la Gallega

Χταποδάκι Γαλικίας! Η Ισπανία φημίζεται και για τα θαλασσινά της και εδώ έχουμε ένα πολύ απλό αλλά ιδιαίτερα νόστιμο πιάτο. Χταπόδι βρασμένο, πασπαλισμένο με πάπρικα, χοντρό αλάτι και ελαιόλαδο. Θα το δοκιμάσουμε με ένα Ασύρτικο όπως το Ασύρτικο Αργυρού, με μία Ρομπόλα όπως η Ρομπόλα Gentilini αλλά και με ένα τραγανό ροζέ όπως το L’ Esprit du Lac.

Jamon Iberico και chorizo

To Jamon Iberico είναι ένα νόστιμο αλλαντικό από χοιρινό και το chorizo είναι ένα πικάντικο λουκάνικο. Και τα δύο είναι εδέσματα, λιπαρά και αλμυρά και φυσικά πολύ νόστιμα, που συναντάμε πολύ συχνά στα tapas. Οι Ισπανοί τα απολαμβάνουν πολύ συχνά με τα ξηρά sherry όπως το La Gitana ή το Oloroso Don Nuno. Με αυτά θα τα προτείνουμε και εμείς. Αν όμως δεν είστε fans των sherry, τότε μία cava (Cordon Negro ) θα μπορούσε να είναι και εδώ το ιδανικό κρασί ενώ αν θέλετε κάτι σε ερυθρό μία ώριμη Rioja όπως η Vina Tondonia Rioja θα ταιριάξει γάντι.

Queso Manchego

Πλούσιο και πικάντικο ισπανικό τυρί που παρασκευάζεται στην περιοχή La Mancha της Ισπανίας από το γάλα των προβάτων της φυλής Manchega.. Αποτελεί και αυτό συχνά την βάση για πολλά tapas. Μία ωραία ερυθρή Rioja όπως η Finca Allende θα ταιριάξει καλά, ενώ πολύ καλά θα λειτουργήσει και με ένα Ξινόμαυρο που εστιάζει στο φρούτο όπως το Alta Νάουσα ή το Διαμαντάκος - Νάουσα.

Cochinillo asado

Ψητό γουρουνάκι είναι η μετάφραση! Μοιάζει με την δική μας γουρουνοπούλα. Είναι γιορτινό φαγητό, πλησιάζουν άλλωστε και τα Χριστούγεννα! Είναι λιπαρό σιγοψημένο φαγητό και θα συνδυαστεί πολύ καλά με ένα Αγιωργίτικο όπως η Terra Leone - Ammos Reserve ή μία Μαυροδάφνη όπως το Οργίων Μαυροδάφνη. Αν επιλέξουμε κρασί από Ισπανία μεριά, το Pintia είναι μία πολύ καλή επιλογή!

Churros

Για το τέλος ένα γλυκάκι! Μοιάζουν ή καλύτερα μυρίζουν σαν λουκουμάδες! Είναι μακρουλά τηγανητά ζυμαράκια που πασπαλίζονται με ζάχαρη και κανέλα ή σερβίρονται με λιωμένη σοκολάτα. Θα ξεκινήσουμε με ένα ωραίο γλυκό Μοσχάτο όπως το Μοσχάτο Ρίου Παρπαρούση αλλά αν αντέχουμε κάτι ακόμα πιο γλυκό ή επιλέξουμε την εκδοχή της σοκολάτας τότε θα πάμε στο Pedro Ximenez San Emilio.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: