Δημοφιλείς σαλάτες από όλο τον κόσμο με ταιριαστά κρασιά

Τι θα λέγατε να τρώγαμε μία δροσερή σαλατούλα; Οι σαλάτες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας διατροφής είτε ως ορεκτικό, ως ένα ελαφρύ σνακ ή σαν συνοδευτικό. Πόσο μάλλον αυτή την εποχή που οι υψηλές θερμοκρασίες μας οδηγούν σε ελαφριά γεύματα και τα λαχανικά είναι φρέσκα και πεντανόστιμα. Ειδικά όσοι το παρακάναμε με το φαγητό στις διακοπές, θα χρειαστούμε πολλά γεύματα μόνο με σαλάτα για να αποτοξινωθούμε ή να χάσουμε και κανένα κιλό.

Κάθε κουζίνα έχει τις δικές τις παραλλαγές αυτού του (τις περισσότερες φορές τουλάχιστον) υγιεινού φαγητού. Κάναμε μια βόλτα σε όλο τον κόσμο, θυμηθήκαμε δημοφιλείς σαλάτες από πολλές χώρες και τις συνοδεύουμε με νόστιμα κρασιά! Γιατί ακόμα και οι σαλάτες θέλουν ένα ποτηράκι κρασί για παρέα. Συνταγές θα βρείτε πολύ εύκολα ‘γκουγκλάροντας’. Τα κρασιά που θα είναι κυρίως λευκά και ροζέ, ξηρά ή ημίξηρα, αφρώδη ή ήρεμα θα τα βρείτε στο HOW.

Χωριάτικη – Η Εθνική μας σαλάτα

Δεν θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε με την δική μας, την Ελληνική σαλάτα. Η ντοματούλες, οι πιπεριές και τα αγγουράκια θα είναι για αρκετό ακόμα νόστιμα και η ‘εθνική’ μας σαλάτα, θα συνεχίσει να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή στο τραπέζι μας. Πολλά λευκά και ροζέ κρασιά θα μπορούσαν να την συνοδεύσουν. Από έναν Ροδίτη όπως το Τετράμυθος Λευκό, μία Βηλάνα όπως το Ριζίτης Λευκός, ένα Sauvignon Blanc (Συμεωνίδης Sauvignon Blanc) μέχρι και ροζέ κρασιά από Ξινόμαυρο (Ακακίες) ή Αγιωργίτικο (14-18h). Πολύ όμορφα με την αψάδα του κρεμμυδιού και την ένταση των αρωμάτων θα ταίριαζε και μία ρετσίνα όπως το Σχινόπευκο Ρετσίνα ή η Ρόζα Ρετσίνα.

Τabbouleh - από τον Λίβανο

Πάμε τώρα λίγο ανατολικά, στον Λίβανο, για να βρούμε μία επίσης αγαπημένη σαλάτα σε εμάς τους Έλληνες, το ταμπουλέ. Πλιγούρι, ντομάτα, μαϊντανό, δυόσμο, κρεμμυδάκι και όξινο dressing περιλαμβάνει αυτή η πολύ μυρωδάτη και δροσερή σαλάτα. Θα πάμε σε επίσης δροσερά κρασιά με έντονα αρώματα όπως ένα Μοσχοφίλερο (Οροπέδιο), μία Μαλαγουζιά (Terre de Zeus Μαλαγουζιά), χαρμάνια με Sauvignon Blanc (Συμφωνία) αλλά και σε ροζέ όπως ο Λαμπαδίας και ο Οδίτης.

Ceasars Salad – από την Αμερική

Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα την Νέα Υόρκη λέγεται ότι ‘ξεκίνησε’ η σαλάτα του Καίσαρα που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Κοτόπουλο ψητό, μαρούλι, κρουτόν, παρμεζάνα και η σάλτσα αντζούγια-μαγιονέζας (πολλές παραλλαγές βέβαια δεν περιέχουν αντζούγια) είναι τα βασικά υλικά. Είναι ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα. Ένα ποτήρι κρασί λείπει για να ολοκληρωθεί το σκηνικό. Ένα φρέσκο Chardonnay δεξαμενής (Chateau Julia Chardonnay), μία πλούσια Μαλαγουζιά (Μαλαγουζιά Natura) και νόστιμα ροζέ κρασιά όπως τα Πλαγιές Γερακιών Ροζέ και Έργο Ροζέ είναι ιδανικές επιλογές.

Caprese – Από την Ιταλία

Πίσω στην Μεσόγειο για να απολαύσουμε την πιο γνωστή ιταλική σαλάτα, την caprese που παίρνει το όνομα της από το νησί Κάπρι. Nτομάτα, μοτσαρέλα, βασιλικό και ένα καλό λάδι χρειάζονται για αυτή την απλή, δροσερή και πεντανόστιμη σαλάτα. Λόγω της οξύτητας από την ντομάτα και το άρωμα από τον βασιλικό θα πάμε αντίστοιχα σε κρασιά με ζωηρά αρώματα και οξύτητα όπως ένα Sauvignon Blanc ή κάποιο χαρμάνι του (Karipidis Sauvignon Blanc), ένα Pinot Grigio (Pinot Grigio Santa Margherita) αφού μιλάμε για Ιταλία, αλλά και δροσιστικά ροζέ από Ξινόμαυρο, είτε ήρεμα (Αρβανιτίδη Ξινόμαυρο Ροζέ), είτε αφρώδη (Karanika Brut Rose).

Nicoise – Από την Γαλλία

Μία σαλάτα με προέλευση την Νίκαια της Γαλλίας και πολλές παραλλαγές. Μαρούλι, φασολάκια, τοματίνια, βραστές πατάτες, τόνο, αυγό, ελιές, μαϊντανό, βασιλικό, σάλτσα ατζούγιας, κάπαρη, κρεμμύδι, ελαιόλαδο είναι κάποια από τα υλικά που μπορούμε να βρούμε σε μία νισουάζ. Πολλά και με διαφορετικό χαρακτήρα υλικά. Και εδώ θα πάμε στην επιλογή των ροζέ και των λευκών κρασιών και θα αναζητήσουμε οξύτητα. Ξεκινάμε από τα ροζέ κρασιά της Προβηγκίας (UP Ultimate Provence, The Palm by Whispering Angel) καθώς προέρχονται από την ίδια περιοχή και συνεχίζουμε στην Ελλάδα σε ροζέ όπως το Anarch Ροζε και το Τέχνη Αλυπίας - Ροζέ. Σε λευκό θα μπορούσαμε να πάμε σε ένα Ασύρτικο δεξαμενής όπως το Mυλωνάς Ασύρτικο και το Ασύρτικο Άκραθος αλλά και μία Ρομπόλα όπως η Gentilini Ρομπόλα Κεφαλλονιάς Wild Paths.

Σαλάτα Olivier – από την Ρωσία

Η κλασική ρώσικη σαλάτα που πήρε το όνομα της από τον σεφ Λυσιέν Ολιβιέ που την εμπνεύστηκε και τη σέρβιρε πρώτος το 1860 στο περίφημο εστιατόριο Ermitage στη Μόσχα. Πατάτες και καρότα βρασμένα, μοσχαρίσιο κρέας βρασμένο ή ζαμπόν, αυγά επίσης βραστά, αγγουράκια τουρσί, αρακάς, κρεμμυδάκια και μαγιονέζα είναι υλικά που συνήθως συνθέτουν αυτή την σαλάτα. Πλούσια και αυτή και χορταστική, αν και συνήθως βρίσκεται στα τραπέζια σαν συνοδευτικό, μπορεί άνετα να αποτελέσει ένα κυρίως γεύμα. Δίπλα θα βάλουμε και εδώ ροζέ κρασιά, σχετικά πλούσια όπως το Merlin Ροζε και Κτήμα Μπριντζίκη Αυγουστιάτης Ροζέ αλλά και ζουμερά λευκά κρασιά από ποικιλίες όπως το Chardonnay (Αρμύρα Σκούρα) και το Σαββατιανό (Παπαγιαννάκος Σαββατιανό).

Waldorf – Από την Αμερική

Κλείνουμε ταξιδεύοντας και πάλι στην Αμερική καθώς αυτή η σαλάτα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Νέα Υόρκη το 1893 στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Waldorf Astoria. Πρόκειται για μια σαλάτα με μήλα, καρύδια, μαρούλι (ή/και κάποια άλλη πράσινη σαλάτα), συχνά σταφίδες, μαγιονέζα, γιαούρτι και λίγο λεμόνι. Θρεπτική, νόστιμη και σχετικά ελαφριά σαλάτα που αναζητά λευκά κρασιά με μέτριο σώμα και ζωηρή οξύτητα. Τέτοια κρασιά θα βρούμε σε ποικιλίες όπως ο Ροδίτης, το Sauvignon Blanc (Γένεσις Λευκό), και το Chardonnay (Σπάνιες Γαίες, "Βίδια"). Εναλλακτικά μπορούμε να πάμε και σε ροζέ κρασιά όπως το Sun Rose και το Τομή Ροζέ.

Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: