Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Δοκιμάζοντας το Chateau Belle Coline 2014

Δοκιμάζοντας το Chateau Belle Coline 2014
Από τον Τ. Πικούνη

Το Chateau Belle Coline είναι το νέο Bordeaux του House of Wine. Ένα κρασί που δεν ήρθε τυχαία, αλλά επιλέχτηκε προσεκτικά μετά από δοκιμές μιας σειράς παρόμοιων Γαλλικών κρασιών, για να καλύψει ένα κενό που υπήρχε όσον αφορά σε ποιοτικό κρασί στο συγκεκριμένο εύρος τιμής.

Δεν μετείχα δυστυχώς στις δοκιμές επιλογής του, ήμουν βλέπετε στην Τσαγκαράδα και... την έχασα! Έτσι σήμερα το δοκιμάζω σπίτι, χωρίς οινική... παρέα λόγω lock down, χωρίς συνοδεία στην αρχή και στη συνέχεια με ένα πιάτο φιλέτο στη σχάρα.

Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή.

Επάνω στις εκβολές του Gironde, οι αμπελώνες Blayais διαθέτουν πλούσια και ποικίλα εδάφη. Απέναντι στα λοφώδη τοπία βρίσκεται ο σχεδόν θαλάσσιος ορίζοντας των άκρων της εκβολής που έχει σημαδέψει την ιστορία αυτής της γης. Ο αμπελώνας των 6000 εκταρίων καλλιεργείται κυρίως στις πλαγιές (εξ ου και το όνομα Blaye Côtes de Bordeaux και το Coline του υπό δοκιμή κρασιού που σημαίνει «λόφος») και επωφελείται από τις ιδανικές συνθήκες ηλιοφάνειας.

Στα δυτικά της περιοχής (γύρω από την πόλη Blaye), τα εδάφη είναι κυρίως αργιλο-ασβεστολιθικά και αμμώδη, και επιτρέπουν στο Merlot να αποκαλύψει όλες τις αρωματικές του δυνατότητες. Ο αμπελώνας Chateau Belle Coline 12 εκταρίων φυτεύεται με 90% Merlot και 10% Malbec, που αποτελεί και την αναλογία των ποικιλιών του κρασιού. Τα αμπέλια είναι παλιά. Κατά μέσο όρο, είναι περίπου 45 ετών. Ωστόσο, το Chateau Belle Coline έχει πιο παλιά αμπέλια ηλικίας άνω των 60 ετών, τα οποία είναι από τα παλαιότερα της περιοχής.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι Etienne Barre και Christophe Reboul Salze, συνιδιοκτήτες του Chateau Les Grands Marechaux και του Chateau Gigault, αγόρασαν το 2011 το Chateau Belle Coline. Έτσι εξασφάλισαν το terroir που επιθυμούσαν για να διαθέτουν ένα σημαντικό Μπορντωλέζικο κρασί από κάποια από τα παλαιότερα αμπέλια της Cotes de Blaye. Αυτή ήταν η προσδοκία τους, ο στόχος τους.

Τα κατάφεραν; Για να βρίσκεται στα «ράφια» του House of Wine, μάλλον θα πρέπει να τα κατάφεραν!

Για την παραγωγή του Chateau Belle Coline, τα σταφύλια έχουν υποστεί ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Η ζύμωση πραγματοποιείται με το συνδυασμό δεξαμενών και γαλλικών δρύινων βαρελιών. Το κρασί ωριμάζει κατά 33% σε νέα, γαλλικά δρύινα βαρέλια για περίπου 12 μήνες πριν από την εμφιάλωση.

Τα 90% Merlot και 10% Malbec στην σύνθεση του, με αρώματα βατόμουρου, σκούρων φρούτων, πιπεριού, νότες βανίλιας και μαύρης σοκολάτας ακολουθούνται από ένα μεσαίο έως γεμάτο σώμα, και μας χαρίζουν ένα πολύ απολαυστικό αρωματικό προφίλ. Αντίστοιχη και η γεύση του, στρογγυλή, με γλυκές και διακριτές αλλά κομψές τανίνες, τυπική ενός γνήσιου μπορντωλέζικου Merlot. Το ελάχιστο Malbec προσθέτει βάθος στις σκούρες γεύσεις κερασιών και δαμάσκηνων. Ο καπνός, η γλυκόριζα, το δέρμα και τα σκούρα μπαχαρικά εμφανίζονται στο τέλος, για να μας χαρίσουν μια ιδανική μεσαίας διάρκειας επίγευση. Νομίζω ότι είναι επίσης τυπικό της χρονιάς του, του 2014, που ήταν πραγματικά εξαιρετική- ίσως η καλύτερη της δεκαετίας-για τα κρασιά της περιοχής.

Συνολικά ένα ξηρό, κλασικό και σταθερό κρασί, έτοιμο να το απολαύσετε τώρα μέχρι και το 2025-28, θα γίνει ακόμα πιό γενναιόδωρο και στρογγυλό καθώς θα μεγαλώνει. Ο γνωστός James Suckling του περιοδικού Decanter του δίνει βαθμολογία 91/100

Θα αναδείξει όλα τα χαρίσματά του όταν σερβιριστεί δροσερό, γύρω στους 15-16 βαθμούς Κελσίου. Η δροσερή, σχεδόν θερμοκρασία κελαριού, χαρίζει στο κρασί περισσότερη φρεσκάδα. Δεν απαιτεί decanting και μπορεί να καταναλωθεί σχεδόν αμέσως μετά το άνοιγμα της φιάλης.

Το Chateau Belle Coline συνδυάζεται εξαιρετικά με όλους τους τύπους κλασικών πιάτων με βάση το κρέας, όπως μοσχάρι, χοιρινό και αρνί στη σχάρα, πάπια, κυνήγι, ψητό κοτόπουλο, κοκκινιστά και ψητά πιάτα. Το Chateau Belle Coline θα πρέπει επίσης να συνδυάζεται καλά με ασιατικά, πλούσια πιάτα με ψάρι όπως τόνο, αλλά και με μανιτάρια και ζυμαρικά.

Φτάνοντας στo τέλος αυτής της δοκιμής και ενημέρωσης, θα πω ότι οι συνεργάτες μας που αποφάσισαν την εισαγωγή του από το House of Wine έκαναν εξαιρετική δουλειά! Σας το συνιστώ και εγώ ανεπιφύλακτα γιατί μπορείτε να απολαύσετε και να βάλετε στο γιορτινό σας τραπέζι ένα αυθεντικό Bordeaux σε τιμή που δεν θα... αδειάσει το πορτοφόλι σας!


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: