| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Δοκιμάζουμε το Benintende Chianti Superiore 2017

Δοκιμάζουμε το Benintende Chianti Superiore 2017
Από τον Τ. Πικούνη

Το νέο «απόκτημα» του House of Wine, που ήδη βρίσκεται στα γιορτινά μας «ράφια», ηλεκτρονικά και «φυσικά»- είναι το Benintende Chianti Superiore 2017 του οινοποιείου Tenuta Scrafana, γνήσιος εκπρόσωπος του Chianti Superiore και ένα κρασί από οινοποιείο με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Τι είναι όμως το περίφημο Chianti;

Chianti ονομάζεται οποιοδήποτε κρασί παράγεται στην περιοχή Chianti της κεντρικής Τοσκάνης. Όταν λέμε Chianti, το μυαλό μας συνήθως πηγαίνει στο παλιό, στρουμπουλό μπουκάλι με την ονομασία φιάσκο («φιάλη», π. Fiaschi) με το ψάθινο περίβλημα που ήταν το σήμα κατατεθέν του Chianti. Chianti όμως είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο από ένα μπουκάλι και μια ονομασία. Ο βαρόνος Bettino Ricasoli (αργότερα πρωθυπουργός του Βασιλείου της Ιταλίας) δημιούργησε την αρχική συνταγή Chianti με 70% Sangiovese, 15% Canaiolo και 15% Malvasia bianca στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ο πρώτος ορισμός μιας περιοχής κρασιού με την ονομασία Chianti έγινε το 1716. Περιέγραψε την περιοχή κοντά στα χωριά Gaiole, Castellina και Radda. το λεγόμενο «Lega del Chianti» και αργότερα «Provincia del Chianti» (επαρχία Chianti). Το 1932 η περιοχή Chianti αναδιαρθρώθηκε πλήρως και χωρίστηκε σε επτά υποπεριοχές: Classico, Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano και Rùfina. Τα κρασιά με την ονομασία "Chianti Classico" προέρχονται από τη μεγαλύτερη υποπεριοχή του Chianti, η οποία περιλαμβάνει την αυθεντική ενδοχώρα Chianti.

Κατά τη δεκαετία του 1970 οι παραγωγοί άρχισαν να μειώνουν την ποσότητα των λευκών σταφυλιών στο Chianti. Το 1995 έγινε νόμιμη η παραγωγή ενός Chianti με 100% Sangiovese. Ένα κρασί για να διατηρήσει το όνομα Chianti, πρέπει να παράγεται με τουλάχιστον 80% Sangiovese. Τα παλαιωμένα Chianti (38 μήνες αντί για 4-7) μπορούν να χαρακτηριστούν ως Riserva. Το Chianti που πληροί αυστηρότερες απαιτήσεις (χαμηλότερη απόδοση, υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και ξηρή εκχύλιση) μπορεί να χαρακτηριστεί ως Chianti Superiore, αν και το Chianti από την υποκατηγορία "Classico" δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως "Superiore".

Το Chianti Superiore είναι μια κατηγορία ιταλικών κρασιών DOCG που παράγονται στις επαρχίες Arezzo, Florence, Pisa, Pistoia, Prato και Siena, στην Τοσκάνη. Το Superiore είναι μια προδιαγραφή για κρασιά με αυστηρότερο κανόνα παραγωγής από άλλα κρασιά Chianti. Τα κρασιά Chianti Superiore μπορούν να παραχθούν μόνο από σταφύλια που καλλιεργούνται στις περιοχές Chianti, εκτός από εκείνους τους αμπελώνες που είναι εγγεγραμμένοι στην υποζώνη Chianti Classico. Το Chianti Superiore δεν μπορεί να πωληθεί στον καταναλωτή πριν από παλαίωση εννέα μηνών, εκ των οποίων οι τρεις πρέπει να γίνονται στη φιάλη.

Η παράδοση οινοποίησης ήταν ανέκαθεν ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της Tenuta Scrafana, που βρίσκεται μέσα στο μοναδικό τοπίο των λόφων Montevarchi και η γεωργική χρήση αυτής της γης επιβεβαιώνεται από την ιστορία. Η Tenuta Scrafana υπήρχε από την αρχαιότητα και σήμερα 20 από τα 50 εκτάρια της γης είναι αμπελώνες. Περιλαμβάνει επίσης περίπου 300 ελαιόδεντρα, καθώς και ένα μικρό, πολύτιμο οπωρώνα από αρχαίες ποικιλίες δέντρων.
Το Benintende Chianti Superiore 2017 παράγεται από τις ποικιλίες Sangiovese, Colorino και Canaiolo, έχει χρώμα ρουμπίνι κόκκινο, με έντονο μπουκέτο αρωμάτων, χαρακτηριστικό της ποικιλίας Sangiovese, με φρουτώδεις νότες δαμάσκηνου, βατόμουρου, κερασιών καθώς και λουλουδένιες νότες γλυκόριζας. Γεύση ξηρή και σταθερή, ζεστή και με καλή δομή. Εντυπωσιακό για την απαλότητα, αλλά ταυτόχρονα με έντονες τανίνες, που παρατείνουν την ευχάριστη αίσθηση του οινοπνεύματος που του δίνει μια εξαιρετική γεύση, ειδικά όταν συνδυάζεται με φαγητό.

Ταιριάζει εξαιρετικά με κόκκινο κυνήγι, με κόκκινα κρέατα και ιδιαίτερα με μοσχαρίσιο στιφάδο, με έντονα τυριά όπως το φρέσκο πεκορίνο. Για τους... αμετανόητους καπνιστές, υπέροχο με πούρα.

Θα το βρείτε μόνο στο House of Wine


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: