Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Δοκιμάζουμε το νέο Anhydrous Santorini

Δοκιμάζουμε το νέο Anhydrous Santorini
Από τον Τ. Πικούνη

Όπως ήδη είπαμε, τα κρασιά του νέου οινοποιείου του Απόστολου Μούντριχα και της Λένγκας έφτασαν στο House of Wine, και εννοείται οτι είναι έτοιμα για δοκιμή! Και όπως σας υποσχέθηκα προσωπικά, ξεκινάμε άμεσα με το Anhydrous Sandorini...

Είναι ένα νέο κρασί... ένα blend από Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι, με 9 μήνες παραμονή στις οινολάσπες μετά από ζύμωση σε ιθαγενείς ζύμες. Είναι διαφορετικό από το προηγούμενο μονοποικιλιακό Anhydrous Sandorini, γιατί εδώ το Ασύρτικο συνοδεύεται από Αθήρι και Αηδάνι.

Μην μπερδευτείτε, όσοι ψάχνετε στο Internet για την «ιστορία» των κρασιών... γιατί εγώ κάπου μπερδεύτηκα. Ναι, αντικαθιστά τα «Δελφίνια» των οποίων η παραγωγή σταμάτησε, αλλά όχι σαν «όμοιο» κρασί, αλλά σαν την βασική Σαντορίνη του κτήματος. Είναι διαφορετικό και από το -επίσης μονοποικιλιακό- ομότιτλό του κρασί της προηγούμενης χρονιάς...

Ξεχάστε λοιπόν τα διάφορα κρασιά Σαντορίνης που δημιουργήθηκαν από τον Απόστολο Μούντριχα, από την αρχική... απόβασή του στη Σαντορίνη μέχρι να οριστικοποιηθεί (;) η λίστα των κρασιών του νέου οινοποιείου Anhydrous Winery! Τώρα όλα τα κρασιά αναφέρονται στο Anhydrous, το νέο οινοποιείο του στη Σαντορίνη. Έχουν νέες -εξαιρετικής αισθητικής- φιάλες και ετικέτες, με ενιαία έκφραση.

Πολλές αλλαγές λοιπόν σε μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά... όλοι ξέρουμε την πολυπραγμωσύνη του πληθωρικού Απόστολου! Όπως και το ταλέντο του...

Ας αφήσουμε λοιπόν τους... προγόνους και τις προελεύσεις ή αντικαταστάσεις και ας επικεντρωθούμε στο συγκεκριμένο κρασί.

Όλοι ξέρετε ότι δεν... λατρεύω τις «οινικές παπάρες»! Και ότι προσπαθώ να εκφράσω την άποψη και τις εντυπώσεις μου από ένα κρασί με απλά και κατανοητά λόγια.

Θα σας πω λοιπόν ότι είναι ένα κρασί διαφορετικό από τις υπόλοιπες Σαντορίνες που ξέρετε. Κλασσική, έντονη Σαντορίνη, αλλά όχι «τυπική», διαφορετική μεν, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γιατί βγάζει μια αυθεντική έκφραση του terroir της Σαντορίνης με το πρώτο άρωμα και την πρώτη γουλιά: τσακμακόπετρα -η κατ’ εμένα έκφραση της απροσδιόριστης έννοιας της «ορυκτότητας»-, μαζί με νότες καπνού και λεμονάτη, κοφτερή οξύτητα, καθώς και μυρωδιές λεμονανθών και αλατότητα- ιδιαίτερα στην επίγευση- ελαφριά αίσθηση βανίλιας, ισορροπία και εξαιρετική συγγένεια γεύσεων και αρωμάτων, του χαρίζουν -ταυτόχρονα με τη δύναμη και τη στιβαρότητα που το χαρακτηρίζουν- μια αυστηρή, δωρική θα έλεγα κομψότητα και μια ιδιαίτερη χάρη πολύ ευπρόσδεκτη, ένα χαρακτηριστικό δύσκολο να το βρεις στις «τυπικές» Σαντορίνες.

Το κρασί θα ταιριάξει τέλεια με όποιο φαγητό επιδέχεται πολύ λεμόνι, με πρώτα τα διάφορα όστρακα, έντονα ψάρια στη σχάρα αλλά και τηγανητά, οστρακόδερμα βραστά, και σαλάτες με χόρτα...

Είναι μια εντυπωσιακή Σαντορίνη, που ασφαλώς περιμέναμε από τον Απόστολο Μούντριχα. Και είναι αποτέλεσμα πειραματισμών πάνω στις γηγενείς ζύμες, την παραμονή στις οινολάσπες αλλά και στα containers- ανοξείδωτες ή μπετονένιες δεξαμενές, ξύλινα βαρέλια, «άφουρες».... και που αποδεικνύει περίτρανα ότι η πολυσυζητημένη έλευση του Απόστολου στη Σαντορίνη είναι μια κίνηση που θα εμπλουτίσει τα κρασιά του νησιού, που θα δώσει νέες εκφράσεις σε κάτι που οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο και «τυπικό» πια. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλες αλλαγές στα κρασιά της Σαντορίνης έγιναν από «ξένους», αρχίζοντας από το Μπουτάρη. Βέβαια, είναι αλήθεια ότι πολλοί «προσγειώθηκαν» τελευταία στη Σαντορίνη με όραμα το «χρώμα του χρήματος»...

Μίλησα πριν για το ταλέντο του Απόστολου Μούντριχα... το έχω ζήσει χρόνια και σε δεκάδες ετικέτες. Είναι μια ιδιαίτερη ικανότητα να δημιουργεί σημαντικά κρασιά και ταυτόχρονα πολύ ευχάριστα στο ευρύ κοινό. Ακριβώς αυτό έχει καταφέρει και με την «Άνυδρη Σαντορίνη» του. Του εύχομαι καλή επιτυχία, με πολλή σιγουριά όμως - η αρκετή πείρα μου λέει με βεβαιότητα- οτι η ευχή μου θα πιάσει!

Δοκιμάστε το Anhydrous Santorini... έχει εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής, θα το βρείτε -που αλλού!- στα «ράφια» του House of Wine εδώ: https://bit.ly/3hlnOh4 και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: